Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Poftiţi pe divan! Dosarul verii 2011

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
12
Poftiţi pe divan! Dosarul verii 2011
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

29 noiembrie 2020
Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

22 noiembrie 2020
Femei pioniere in psihanaliza merg la IPA

Femei pioniere in psihanaliza merg la IPA

22 noiembrie 2020

Poftiţi pe divan! Dosarul verii 2011
Într-o perioadă în care psihanaliştii îşi iau vacanţă (în august, de obicei, nu mai e mult – deşi o măsură de criză peste Ocean este mai nou ca în această lună psihanaliştii să lucreze, contrar sacrei cutume!), noi deschidem un dosar dedicat divanului / sofalei / canapelei psihanalitice.
Divanul, dăruit lui Freud pe la 1890 de o pacientă recunoscătoare, Madame Benvenisti (după cum îşi aminteşte soţia sa, Martha, într-un interviu din 1938 luat de Prinţesa Marie Bonaparte),
o reminiscenţă din preistoria psihanalizei, când Freud era un entuziast adept al hipnozei, pe care o va abandona (dar va păstra divanul!),
pièce de résistance a celebrului interior vienez, aşa cum a fost imortalizat de fotograful Edmund Engelmann în documentarul realizat cu puţin înaintea emigrării lui Freud la Londra,
motiv de tresărire patriotică pentru noi, românii, pentru că se pare că era acoperit cu o scoarţă bucovineană (an oriental sau a Smyrna rug, spun însă sursele în general),
invitaţie riscantă a vremii la o familiaritate maximă, neobişnuită (codul bunelor maniere cerea o postură demnă, dreaptă şi rigidă, din partea gazdei la primirea oaspeţilor – în nici un caz o “culcare” pe-un divan!),
dar “locul de întâlnire” al unor pacienţi legendari ca Dora, Omul cu şobolani şi Omul cu lupi,
tema-cheie a expoziţiei aniversare a Muzeului Freud din Viena cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea sublimului vienez, 
obiect iconic al culturii contemporane, emblemă a psihanalizei, “arma” cu care a cucerit lumea
şi cel mai celebru divan din lume, 
care se află astăzi şi poate fi văzut la Freud Museum din Hampstead, Londra
– iată despre ce vom vorbi în următoarele trei luni (şi ulterior, pentru că e o temă mare!).
Vom “vizita” divanuri dintre cele mai diverse, americane, europene şi japoneze,
vom discuta despre istoria şi rolul divanului în analiză,
vom trece în revistă proiecte artistice din întreaga lume centrate pe divanul psihanalitic,
vom vedea cele mai celebre divanuri din cinematografie 
şi multe altele!
Comentariile şi sugestiile sunt binevenite! 

Ilustraţie: Annie Internicola

www.cafegradiva.ro

Tags: divandosar: Divanrubrică: Istoria psihanalizei

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Cum si-a dorit Sigmund Freud sa moara
Cafe Gradiva

Cum si-a dorit Sigmund Freud sa moara

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Amintiri despre Sigmund Freud, episodul 5
Cafe Gradiva

Amintiri despre Sigmund Freud, episodul 5

by Roland Jaccard
16 noiembrie 2020
Amintiri despre Sigmund Freud, episodul 4
Cafe Gradiva

Amintiri despre Sigmund Freud, episodul 4

by Roland Jaccard
16 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Psihanalistul veteran Leo Rangell a trecut în nefiinţă

Psihanalistul veteran Leo Rangell a trecut în nefiinţă

Comments 12

  1. Anonim says:
    10 ani ago

    Buna ziua,
    imi cer scuze pentru off topic dar as avea o intrebare pt dvs. si nu stiu exact unde sa o postez. Ma intereseaza sa urmez un master in psihanaliza in strainatate. Ma puteti indruma de unde as putea avea mai multe informatii despre aceasta posibilitati si de asemenea, daca se acorda burse pentru finantarea acestor studii? Va multumesc anticipat.

    Răspunde
  2. Ioana M. says:
    10 ani ago

    Avand in vedere ca am beneficiat de o bursa Erasmus la Paris VII sunt in oarecare masura sa va informez. Cel putin la Paris e dificil de sperat ca veti putea studia in afara programului Erasmus. Universitatile pariziene au o politica foarte clara prin care isi inscriu proprii absolventi sau nativi francezi. Cea mai la indemana solutie ca sa puteti petrece un an la Paris VII sau XIII este sa va inscrieti la masterul de psihanaliza de la Titu Maiorescu in ideea in care aici se ofera burse la universitatile mai sus-mentionate. V-as sfatui sa alegeti Paris VII. Nici XIII nu e de ignorat.
    Puteti insa incerca sa va inscrieti on-line la diversele mastere oferite in Paris sau aiurea. Ce va costa sa incercati? La Lyon preda de pilda Rene Roussillon. Poate aveti sansa de a fi acceptat. Succes.

    Răspunde
  3. Anonim says:
    10 ani ago

    Multumesc foarte foarte mult!

    Răspunde
  4. Georgiana Branisteanu says:
    10 ani ago

    Draga Ioana, ce mai face Roussillon? Ai facut vreun curs cu el?

    Răspunde
  5. Anonim says:
    10 ani ago

    Am si eu o intrebare ref. la masterele on line de care spunea mai devreme Ioana M. Sunt ok, aceste mastere? Adica, serios, chiar poti face un master in psihanaliza "on line"? Aveti un link sau ceva de unde as putea lua mai multe info? Multumesc f. mult.

    Răspunde
  6. Ioana M. says:
    10 ani ago

    @Anonim: Nu, fereasca sfantul, nu masterele sunt on-line, ci inscrierea. N-am auzit de master on-line in psihanaliza si sincer nu cred ca ar avea vreun farmec.
    @Georgiana: Mi-ar placea sa-ti pot raspunde ce mai face Roussillon, dar din pacate nu stiu nimic. Ii pastrez o amintire placuta de la conferinta din 2008.

    Răspunde
  7. Anonim says:
    10 ani ago

    :-)) ! pfui, slava domnului ca a fost vorba de o neintelegere, ca si eu ma speriasem un pic dar n-am vrut sa ma dau pe fata ! tocmai am sunat la Titu Maiorescu, ei zic ca nu stiu daca mai organizeaza anul asta masterat in psihanaliza, se pare ca cererea e destul de mica. :-(. Interesant e ca au zis ca au acceptat inscrierea la master cu orice tip de licenta, in timp ce eu stiam ca se cer numai anumite specializari pt psihanaliza.

    Răspunde
  8. Ioana M. says:
    10 ani ago

    Uite, scriu si aici ca sa se stie: anul acesta probabil ca nu se vor face inscrieri la masteratul de psihanaliza intrucat conducerea facultatii doreste un numar mai consistent de participanti. Asa ca abia peste doi ani se vor face inscrieri pentru o noua promotie. Nici vorba ca masteratul sa se desfiinteze, dimpotriva, se fac eforturi pentru a fi recunoscut de Copsi.

    Răspunde
  9. Anonim says:
    10 ani ago

    multumim de anunt.tocmai ma intristasem.

    Răspunde
  10. Georgiana Branisteanu says:
    10 ani ago

    @Ioana: Ma bucur foarte mult ca nu se desfiinteaza masteratul de psihanaliza, mai ales ca a fost infiintat cu multe eforturi! E bine si o data la doi ani…

    @anonim: Pentru psihanaliza se cer doar anumite specializari in cazul in care doriti sa fiti admis(a) la o scoala de formare in acest domeniu (ex.: http://www.srdp.ro) insa masteratul este o activitate universitara, nu au de ce sa va restrictioneze.

    Răspunde
  11. Anonim says:
    10 ani ago

    cu alte cuvinte, pot sa fac masterul de psihanaliza ca nu ma impiedica nimeni, dar daca vreau sa ma formez in psihanaliza pentru a practica, atunci trebuie sa indeplinesc anumite conditii, corect? (si anume sa fiu absolvent de psihologie sau asistenta sociala parca). multumesc de ajutor!

    Răspunde
  12. Georgiana Branisteanu says:
    10 ani ago

    Exact! Uitati cum suna cerinta:
    "licenta in (alternativ): Medicina, Psihologie, Pedagogie, Sociologie, Asistenta Sociala, Filosofie. Absolventii altor facultati in afara celor de psihologie si medicina (cu specializarea psihiatrie) trebuie sa faca dovada absolvirii a 200 de ore de curs si seminar in domeniile psihiatrie, psihopatologie, psihologie medicala, psihoterapie, etc.;"
    copiata de aici http://www.srdp.ro/

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cauza copiilor-cetăţeni sau despre “Dificultatea de a trăi”
Cafe Gradiva

Cauza copiilor-cetăţeni sau despre “Dificultatea de a trăi”

8 octombrie 2020
Cu horoscopul în terapie
Cafe Gradiva

Cu horoscopul în terapie

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.