Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Filmul şi grupul – Şedinţa AIPsA din septembrie

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
Filmul şi grupul – Şedinţa AIPsA din septembrie
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

In direct la Cafe Gradiva: Conferinta Internationala de Psihanaliza 2014

8 octombrie 2020

Legaturi in urgenta

8 octombrie 2020
Inside Llewyn Davis: Carey Mulligan în duet cu Justin Timberlake

Inside Llewyn Davis: Carey Mulligan în duet cu Justin Timberlake

22 noiembrie 2020

Filmul şi grupul - Şedinţa AIPsA din septembrie

Vă invităm să participaţi la prima şedinţă AIPsA din sezonul 2011-2012, având ca temă “Filmul şi grupul”. Va prezenta psihologul şi psihoterapeutul Anca Munteanu.

Sedinta va avea loc sambata, 17 septembrie, de la ora 18, la sediul ARFPP-AG din Str. Matei Voievod nr. 35, et. 1 (aproape de Liceul Mihai Viteazul si Scoala Iancului).

Intrarea este libera.

Cei care doresc detalii despre sedinta ori referitoare la asociatie si la intrunirile noastre lunare, ne pot scrie la adresa e_psihanaliza@yahoo.com.

Va asteptam cu drag!

Detalii – si pe site-urile AIPsA şi Centrala PSI.

În cadrul şedinţei vom încerca să răspundem la întrebări precum:

  • Orice film este analizabil?
  • Ce diferentiaza filmele bune de cele proaste din punct de vedere psihanalitic?
  • Exista filme cu priza la public si filme foarte bune, dar fara succes de public. Cum putem gandi psihanalitic acest “succes” sau acest “esec”?
  • De ce ne plac anumite filme, de ce ne intriga altele, de ce vrem sa re-vedem anumite filme?

Legatura film-grup este una stransa. Filmul este facut de un grup, este vazut de un grup si creeaza legaturi de grup. Acest lucru se intampla din momentul inventarii sale de Fratii Lumiere ca modalitate de pastrare a legaturilor. Grupul operational de psihanaliza aplicata pe film isi propune sa analizeze impactul pe care filmul il are, in prezent, asupra noastra prin cateva variante de lucru.

Grupul se intalneste lunar la vizionarea unui film. Acest film va fi supus ulterior analizei, prin metoda asociatiilor libere grupale. Analiza unei serii de 12 filme va fi propusa aceluiasi grup timp de un an de zile. Ulterior, proiectul va continua. La sfarsitul anului, AIPsA si EPR vor organiza un colocviu deschis in care vor fi prezentate lucrari cu tematica “Psihanaliza si Film” si concluzii ale travaliului grupal asupra filmelor vizionate si analizate.

In cadrul proiectului, vor fi alese filme celebre in care pot fi analizate legaturile de familie si grup: The Others, La vita e bella, Il postino, La dolce vita, Genunchiul lui Claire, Blow up, Inception, Sfera etc. De asemenea, impactul emotional pe care filmul il va avea asupra grupului de lucru si asocierile libere grupale vor contribui la gasirea a noi sensuri si interpretari.

Proiectul va debuta in sedinta din septembrie a AIPsA, cand Anca Munteanu va prezenta o lucrare despre inventarea cinematografiei de catre fratii Lumiere si despre motivatiile inconstiente ale acestei inventii. Relatia fraterna si creativitatea sunt principalele axe in jurul carora acesta inventie s-a nascut si cinematografia s-a dezvoltat ca arta, dar a beneficiat de-a lungul timpurilor si de progresele tehnologice.

Dincolo de tipul filmului, de tema abordata de regizor si de timpul in care a fost facut, filmul naste niste trairi in cei care il privesc. Dedesubtul temei, actiunii, timpului si locului, replicilor si actiunilor personajelor, exista o fantasma (a salvarii, a nemuririi, a mortii, a nasterii). In cadrul grupului, apare rezonanta fantasmatica adica, dupa cum ii spune si numele, este un proces care se petrece intre doua sau mai multe persoane si care presupune ca ei reactioneaza acceptand, refuzand, negand o fantasma care le este propusa. Procesul este inconstient. Acest lucru este posibil pentru ca exista un numar limitat de fantasme. Prin fantasma intelegem o scena care include doua sau mai multe persoane si intre care se desfasoara o relatie. Persoanele se pot modifica, dar actiunea nu. Ca urmare, filmul este o expresie fantasmatica propusa in mod direct, procesele in mod obisnuit refulate sunt propuse printr-o constructie regizorala astfel incat echipa de realizare a filmului si grupul de spectatori se intalnesc intr-un spatiu comun, inconstient care este analizabil.

Orice spectator are un “of”, ramane ca regizorul sa-l descopere. (George Motoi)

Aceasta este o parte. In cealalta parte, regizorul are un “of” pe care spectatorul urmeaza sa-l descopere. Din aceasta perspectiva, putem identifica legatura care se creeaza atunci cand descoperirea (ca mecanism inconstient) reciproca se produce. Ceea ce isi propune grupul este sa descopere aceasta legatura de la descoperirea echipei regizorale la echipa „spectatorilor”.

Proiectul este moderat de:

Georgiana Branisteanu – presedinte AIPsA, membru in Grupul de Studiu al Societatii Romane de Psihanaliza, psihoterapeut de orientare psihanalitica.

Claudiu Ganciu – presedinte executiv Asociatia “Enrique Pichon Riviere”, membru in Grupul de Studiu al Societatii Romane de Psihanaliza, psihoterapeut de orientare psihanalitica, psihodramatist.

Anca Munteanu – presedinte Asociatia Romana de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie “Enrique Pichon Riviere”.

Sever Sava – psihoterapeut.

www.cafegradiva.ro
Tags: eveniment

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

A 2-a editie a Festivalului International de Psihanaliza si Film, Cinema Studio, 22-24 noiembrie 2013
Cafe Gradiva

A 2-a editie a Festivalului International de Psihanaliza si Film, Cinema Studio, 22-24 noiembrie 2013

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
“Vanatoarea” la AIPsA – sambata, 16 noiembrie, ora 16
Cafe Gradiva

“Vanatoarea” la AIPsA – sambata, 16 noiembrie, ora 16

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
“Vanatoarea” la AIPsA – sambata, 16 noiembrie, ora 16
Cafe Gradiva

“Vanatoarea” la AIPsA – sambata, 16 noiembrie, ora 16

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
A murit Joyce McDougall

A murit Joyce McDougall

Comments 1

  1. Georgiana Branisteanu says:
    9 ani ago

    Nu uitati, sambata sa nu va faceti alt program! 🙂 Va asteptam la orele 18.00 in Str. Matei Voievod nr. 35, et. 1 la sedinta AIPsA a lunii septembrie!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Moartea ne distruge, ideea de moarte ne salvează
Cafe Gradiva

Moartea ne distruge, ideea de moarte ne salvează

22 noiembrie 2020
Gustave Le Bon despre religiozitatea multimilor
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre religiozitatea multimilor

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.