Berliner Zimmer
22.09-23.10.2011
Vernisaj: 22.09.2011, 18h00
Foto Anexa, Calea Moşilor 62-68, Bucuresti
Artisti:
Silva Agostini (Albania), Haris Epaminonda (Cipru), Šejla Kamerić, (Bosnia-Hertegovina), Kristina Leko (Croatia), Dan Mihaltianu (Romania), Tanja Ostojić (Serbia), Yorgos Sapountzis (Grecia), Evanthia Tsantila (Grecia), NasanTur (Turcia), Mariana Vassileva (Bulgaria)
Curator: Birgit Hoffmeister/ Co-curator: Oana Tanase
……………………………………..
organizat de: MNAC si Goethe Institut Bucuresti
……………………………………..
Expozitia Berliner Zimmer prezinta lucrarile a zece artisti din noua tari din Europa de Sud-Est, care traiesc si creeaza la Berlin.
Lucrarile selectate reflecta dialogul artistilor cu vechea si cu noua lor tara, precum si tensiunea creata intre prezent si trecut. Berlinul este cel care ofera artistilor spatiu de exprimare, insa pentru cei mai multi dintre ei este doar o promisiune pe termen scurt.
Din punct de vedere semantic, termenul „Berliner Zimmer” se refera la perioada indepartata a industrializarii avansate, care a fost urmata de schimbari substantiale ale nevoilor de locuire si ale rolurilor locuirii. Berliner Zimmer (camera berlineza) reprezinta un manierism al tipologiei blocurilor din Berlinul sfarsitului de secol 19 si al inceputului de secol 20.
Initial era vorba de o camera de asteptare sau destinata primirii oaspetilor. Mai tarziu s-a transformat intr-un spatiu de trecere, o camera care facea conexiunea intre spatiile principale si secundare ale apartamentului. Este vorba despre o camera mare cu o geamuri pe colt orientate spre curtea interioara (atrium), un spatiu ce are la baza un concept tipologic al funcţionalitatii si care include multe elemente stilistice si emotionale.
Ca urmare, prezenta expozitie trateaza notiunea de Berliner Zimmer intr-o dimensiune metaforica, in conjunctie si in relatie cu Berlinul, acest mare oras al culturii. Prin exemplul marcant de politica culturala si infrastructura, Berlinul a devenit orasul patron al artei contemporane, oferind si asigurand multor artisti tineri din alte tari, posibilitatea de a crea si a fi promovati. Astfel, orasul devine un loc de receptie, care functioneaza ca un nod de legatura cu tarile de provenienta ale artistilor.
Proiectul expozitional apartine Muzeului Macedonean de Arta Contemporana si Goethe-Institut. A fost prezentat pentru prima data la Salonic in luna mai a acestui an.
La vernisajul din 22 septembrie participa curatorul expozitiei, Birgit Hoffmeister si artistii Evanthia Tsantila si Dan Mihaltianu.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.