Sambata 17 septembrie a.c., Asociatia Interdisciplinara de Psihanaliza Aplicata (www.aipsa.ro) si-a reluat activitatea dupa vacanta de vara. Am avut ca tema prezentarea Ancai Munteanu (membru AIPsA si presedinte al Asociatiei de Psihanaliza a Legaturilor de Familie si Grup) intitulata Filmul si grupul care, a reprezentat de fapt, o avanpremiera a proiectului cu acelasi nume pe care il vom derula din luna octombrie a acestui an.
Prezentarea o veti putea citi pe Cafe Gradiva.
In calitate de presedinte al asociatiei, am avut un scurt cuvant introductiv in care am expus cateva aspecte ale psihanalizei aplicate, pe care le aduc si aici.
Psihanaliza aplicata este un domeniu interdisciplinar in care se intalnesc trei elemente: teoria psihanalitica, persoana care interpreteaza si obiectul (opera sau fenomenul) de interpretat. Sa incercat acum sa intelegem natura a ceea ce pun in comun aceste trei componente ca sa vedem ce rezulta si la ce serveste aceasta interactiune!
Teoria psihanalitica ne pune la dispozitie explicatii cu privire la felul in care functioneaza Inconstientul nostru; citind teoria, avem un acces rational la dinamica Inconstientului.
Cel care interpreteaza construieste un discurs despre obiectul pe care il „ia in analiza” (opera, fenomen social, curent artistic etc.) avand in minte explicatiile psihanalitice cu privire la dinamica psihica, de asemenea, avand cunostinte mai mult sau mai putin solide despre domeniul la care aplica psihanaliza (ideal ar fi sa aiba dubla formatie) si avand, desigur, o istorie personala care ii determina reactiile emotionale subiective fata de obiectul cultural sau social pe care il recepteaza si interpreteaza.
Insa, atunci cand abordam din perspectiva psihanalitica opera, nu suntem scutiti, la adapostul instrumentarului teoretic, de subiectivitatea trairilor mai mult decat oricare alt receptor al operei sau mai mult decat cu pacientul in cabinet. Teoria psihanalitica reprezinta un instrument pe care il aplicam subiectiv in analiza unei opere. Putem spune ca, teoria nu este aplicata atat operei ca obiect singular, cat relatiei noastre, ca receptori, cu opera.
Psihanaliza aplicata imbogateste cu posibile sensuri domeniul pe care il interpreteaza, dar ea reprezinta si o modalitate de a gasi in acelasi timp si posibile noi sensuri ale felului in care noi receptam opera deci, ale felului propriu de a simti.
In sedintele interpretative lunare ale asociatiei, in care am abordat pana acum (timp de opt ani, de cand exista AIPsA) domenii precum filmul, teatrul, romanul, poezia, fenomenele sociale, ne ocupam de analiza operei atat prin prisma teoriei, cat si prin ceea ce ea trezeste in noi ca travaliu al receptorului si autorului.
Ideea proiectului Filmul si grupul a venit in urma acestei activitati indelungate precum si a colaborarii recente pe care o avem cu Asociatia de Psihanaliza a Legaturilor de Familie si Grup „Enrique Pichon Riviere”.
Sedintele acestui proiect vor avea loc lunar (incepand cu sambata 22 oct. 2011), in paralel cu sedintele interpretative ale AIPsA, si vor avea ca obiect de lucru filmul vizionat in cadrul grupului si discutat de data aceasta nu din perspectiva teoriei psihanalitice cu scopul de a-l interpreta ci doar din perspectiva contratransferului nostru ca receptori, cu scopul de a ne cunoaste si „interpreta” pe noi insine in cadrul experientei de vizionare a filmului in grup.
Activitatea este prevazuta pentru o perioada de un an.
Pentru a deveni membru al acestui proiect, inscrierile se pot face la email sever.sava@gmail.com
Georgiana Branisteanu
Abonaţi-vă la newsletter Cafe Gradiva
Primiţi în email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.