Conferentiar dr. Diana Vasile este presedintele Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei, institutie care a organizat zilele acestea primul Congres National de Psihotraumatologie. In cadrul acestui eveniment, a prezentat o lucrare la Sectiunea Clinica, in care se intreaba in ce masura se produce intr-adevar schimbare pozitiva in terapia cu persoana traumatizata? Uneori, din dorinta de a se simti mai bine, clientul se lupta sa identifice o parte pozitiva chiar si acolo unde nu exista. Lucrarea de fata ridica intrebarea daca nu cumva exista doar o iluzie a schimbarilor terapeutice.
Lectorul ne-a prezentat teoria lui Franz Ruppert, care a descris trei zone in psihismul persoanei traumatizate:
- zona sanatoasa (zona de vitalitate)
- partea traumatizata
- zona partilor de supravietuire
- Pastreaza amintirile despre trauma
- Pastreaza varsta pe care a avut-o persoana la momentul producerii evenimentului traumatizat
- Sunt parti inca prinse in experienta traumatica
- Caracteristici: nepredictibile, imprevizibile, explozive, dureroase, regresate
- Rupe, separa parti ale psihicului (serveste la construirea si protejarea splitarii)
- Evita si controleaza
- Dezvolta ritualuri compensatorii
- E responsabila de producerea iluziilor (distorsionarea realitatii)
- Produce splitari in alte situatii cu potential traumatizant asemanator
- Caracteristici: rigida, inconstienta, tensionata, emotionanta, redusa
- Regleaza sentimentele (capacitatea de a le trai)
- Empatie autentica
- Are abilitatea de a face legaturi sigure cu ceilalti
- Rezolvarea legaturilor, daca e necesar
- Autoanalizare, responsabilitate de sine
- Placerea pentru adevar
- Realismul
- Optimismul si increderea fundamentala
- Puterea de a se confrunta cu experientele traumatizante
- Caracteristici: fluiditate, vitalitate, coerenta, lejeritate, emotii naturale
Este important daca persoana se considera victima sau supravietuitor, pentru ca imaginea de sine este o resursa in terapie.
Situatia traumatizanta forteaza persoana sa invete lucruri noi, dar invatarea poate sa fie naturala, fluida, sau fortata, de exemplu, daca nu a mers sa faca sport, se simte tensionat.
Intr-un eveniment traumatizant, persoana are ocazia de a constientiza fragilitatea vietii.
Un eveniment traumatizant poate sa stranga relatiile dintre oameni prin vehicularea nevoii de ajutor: disponibilitate, incredere, securitate, conectare.
Legaturile cu ceilalti se pot crea in zona de patologie sau in cea de sanatate (lejeritatea legaturilor).
Trauma poate aduce si oportunitatea de a-ti schimba filosofia de viata prin regasirea apoi a bucuriei de a trai si schimbarea prioritatilor.
Poate aduce dezvoltare spirituala (perceperea divinului, practici spirituale) si intelepciune (calitati emotionale si intelectuale folosite in decizii).
In incheiere, un citat din Mae West:
Am urcat pe scara succesului esec cu esec.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Cred ca suma celor trei zone e constanta si pe masura ce trece timpul, cantitatea dinspre trauma scade si creste cea dinspre zona sanatoasa.
E imposibil sa te consideri supravietuitor imediat dupa trauma, poate dupa ce depasesti cateva stadii. Si apoi de ce sa te consideri doar un simplu supravietuitor? Poate devii chiar un invingator, dar asta cere si mai mult timp.
"Trauma poate aduce si oportunitatea de a-ti schimba filosofia de viata prin regasirea apoi a bucuriei de a trai si schimbarea prioritatilor." poate, dar la o distanta in timp considerabila, cat sa te detasezi de trauma si cu conditia sa fi iesit in cele din urma cu bine. Oricum, cert este ca ceva din trauma ramane in suflet pentru totdeauna, chiar daca doar o parte mica.
Candva obligata de situatie a trebuit sa trec printr-un loc care imi amintea de ceva oribil din viata mea. Am simtit ca mi se pune un nod in gat, ca ma sufoc.
Apoi anul urmator a trebuit sa revin, dar de data asta nu am simti decat un gust amar, si apoi am ajuns acasa ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Pun pariu ca daca as mai merge anul urmator as suferi si mai putin, insa niciodata nu imi va face placere sa vad zona aia.
Mary
Sunt absolut de acord si imi place ceea ce ati scris! Asa este, atunci cand doare foarte tare, nu putem actiona instantaneu pentru remiterea durerii, nu exista miracol ci doar un proces natural si etapizat.