În expunerea sa liberă, dl Horst Kächele a arătat cum cercetarea contratransferului a fost multă vreme aproape inexistentă. Iar aceasta din cauze importante, fără doar şi poate, ţinând adesea de circumscrierea, definirea, cuantificarea unor realităţi analitice. Cum să defineşti de pildă enactmentul? Deşi cunoaştem toţi la ce se referă – or, cum spune vorbitorul cu o anecdotă,
nu ştiu cum să definesc pornografia, dar ştiu ce văd!
Citând o opinie a lui John Bowlby şi încercând să stabilească raportul dintre clinică şi cercetare, vorbitorul arată că pe când sarcina analizei este de a creşte gradul de complexitate al realităţii, sarcina cercetării este de a-l scădea. În clinică suntem foarte diferiţi, pe când în cercetare, prin contrast, se tinde către stabilizarea instrumentelor.
S-ar putea concluziona, în urma acestor cercetări care s-a amplificat îndeosebi în ultimele decenii, că toţi avem o predispoziţie de a interfera în câmpul analizei. În ceea ce priveşte stabilizarea instrumentelor la care s-a făcut anterior referire, sunt de trecut în revistă aici trei aspecte:
- Contratransferul are, statistic vorbind, contribuţii foarte mici în cadrul terapiei;
- Gestionarea sa defectuoasă are de asemenea – tot din punct de vedere statistic – o influenţă secundară sau mică pentru cursul terapiei;
- Gestionarea sa bună, în schimb, conduce la rezultate notabile în terapie.
Discutantul acestei prezentări, Cătălin Popescu, a arătat că din punct de vedere istoric a existat o rezistenţă a psihanaliştilor la extinderea instrumentelor de cercetare. Totodată a vorbit despre indeterminismul (heisenbergian, am putea spune) al conceptelor psihanalitice, iar pe de altă parte despre necesitatea realizării unui inventar de contratransfer, pentru atestarea socială a unui parcurs ştiinţific al terapiei, de care de pildă d-sa, în calitate de psihanalist inserat social, ar avea nevoie (mă întreb însă în ce măsură se pot oferi criterii ştiinţifice certe şi exterioare în raport cu terapia, iar întrebarea pe care i-am adresat-o dlui Horst Kächele a vizat tocmai această chestiune, a posibilităţii ori imposibilităţii formulării unui set de criterii aşa-zis ştiinţifice în măsură să garanteze succesul unei terapii psihanalitice; o problemă printre altele de mare actualitate, de pildă în Marea Britanie, unde organismele de reglementare în domeniul sănătăţii doresc să impună de vreo doi ani un set de astfel de criterii, având ca miză justificarea plăţii analizei prin casele de asigurări – decizie care a stârnit protestele psihanaliştilor şi ample petiţii, aceştia susţinând că astfel de criterii nu există, iar impunerea lor aberantă, cu forţa, va denatura însuşi cursul terapiei).
După cele două prezentări, dna Ilany Kogan a opinat că este foarte problematică ideea de a transforma psihanaliza într-o ştiinţă. Iar moderatorul prezentării, dl Luis Rodriguez de la Sierra y Escobar, s-a arătat pe deplin de acord cu ideea lui Horst Kächele privind importanţa „psihanalizei conversaţionale”, adică a unui cadru de discuţii între clinicieni, arătând că numai în acest fel se poate învăţa şi progresa într-un astfel de domeniu.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Tot Kachele spune ca o alta concluzie a cercetarilor dumisale este aceea ca terapeutii cu functionare isterica au tendinta de a-si vedea pacientii ca depresivi si vicerversa. Oare de ce? Aveti o varianta de raspuns la aceasta "provocare"?
Ha, si eu ma simt depresiva fata de prietenele mele mai isterice. Fiindca sunt mereu pline de viata, entuziaste, spontane si reactioneaza intens. Eu sunt mai greoaie, trebuie sa mestec mai mult inainte sa ajunga ceva la mine.
@Anonim: Nu stiu daca a fi isteric inseamna doar a fi plin de viata, entuziast, spontan si reactiv. Pare (iertata fie-mi interpretarea salbatica) ca depresiva din dumneavoastra are ceva de reprosat acestor prietene. Oare asa sa fie? Indraznesc o oarecare abordare tocmai pentru ca v-ati pastrat anonimatul.
Ce anume are de reprosat? Puteti sa fiti mai clara? Nu ma supar.
Mie nu mi-a lasat impresia ca persoana care spune ca se simte depresiva fata de prietene are ceva de reprosat acestora pentru ca vorbeste cu admiratie despre ele: "sunt mereu pline de viata, entuziaste, spontane si reactioneaza intens. Eu sunt mai greoaie, trebuie sa mestec mai mult inainte sa ajunga ceva la mine."
Problema este una singura: diagnosticul! Fie ca e istericul in fotoliu, fie depresivul! Diagnosticul se raporteaza intotdeauna la un anumit fel de "normalitate" (pe care o ia ca reper, nu?).