Tema evenimentului, “Contratransferul in psihanaliza contemporana”, aduce in discutie unul dintre subiectele de mare actualitate in psihoterapia si psihanaliza contemporana internationala, prolifica in deschiderea unor directii noi de cercetare in domeniu. Conferinta face parte din eforturile de inscriere a psihanalizei romanesti in directiile moderne de studiu la nivel mondial. Organizatorii isi propun realizarea unui eveniment de un inalt nivel stiintific, garantat prin invitarea, ca lectori (keyspeakers) a unor personalitati de notorietate in domeniul psihanalizei nationale si internationale, nume de prestigiu in privinta contributiilor personale in cercetare, practica clinica si pedagogia universitara.
In acord cu experienta furnizata de activitatea clinica, curentele de gandire psihanalitice moderne tind tot mai mult sa imbine perspectiva clasica cu perspectiva relationala asupra procesului terapeutic. In acest context se situeaza si preocuparea pentru studiul raspunsului afectiv si mental al terapeutului. Daca participarea constienta a analistului a suscitat, in timp, diferite opinii si teorii asimilate in practica, studiul contratransferului, adica al reactiei inconstiente a terapeutului la prezenta si materialul clinic furnizat de pacient se inscrie, la ora actuala, printre topicele de prima atentie ale institutelor de cercetare din intreaga lume.
Cum psihanaliza face parte din terapiile non-directive, interventiile terapeutice ale analistului, modul cum acesta functioneaza in cabinet, motivele emotionale care il determina sa aiba interventii care faciliteaza procesul psihanalitic si, in consecinta, vindecarea – toate reprezinta un domeniu al explorarilor si cercetarii stiintifice de maxim interes in prezent, in intentia de a identifica si cultiva resorturile subtile ce dau eficienta relatiei analitice.
Pentru Romania, preocuparea pentru cercetare si informare in domeniu isi are o justificare cu atat mai conturata cu cat, la momentul actual, prin prisma evolutiei istorice a societatii romanesti, nu exista o cultura a psihoterapiei si a psihanalizei, precum exista in tarile vest-europene sau in S.U.A., ceea ce limiteaza semnificativ utilizarea acestor modalitati de profilaxie si tratament menite sa amelioreze starea de sanatate si binele individual si social.
Impactul potential al rezultatele cercetarilor prilejuite de participarea la acest workshop are in atentie atat activitatea de formare si perfectionare a specialistilor din domeniu, in special la nivel national – prin publicatii, cursuri si integrare in invatamantul universitar, cat si activitatile de cercetare, putand fundamenta, astfel, pe de o parte, profesionalismul psihoterapeutilor si al psihanalistilor, cat si deschiderea unor oportunitati reale de colaborari viitoare cu specialisti din universitati si institute de cercetare la nivel international.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
In cadrul acestui eveniment voi avea un atelier, impreuna cu alti cinci colegi psihanalisti, despre felul in care contratransferul (adica felul in care psihanalistul se raporteaza la pacient) este influentat de relatia psihanalistului cu formatorii, supervizorii, institutia de formare si teoriile psihanalitice.
Va asteptam cu drag!
O sa ne impartasiti si noua cum a fost, ce s-a discutat, asa cum ati mai facut pentru alte evenimente? ar fi super grozav! 🙂 cu multumiri anticipate, mihaela
Da, suntem parteneri media ai evenimentului si prin urmare "vom transmite de la fata locului", in weekend-ul respectiv si in cursul saptamanii urmatoare.
minunat! spor la treaba! m.
Abia astept sa te citesc.