Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Visele sunt asa ca nu poti sa faci doua deodata

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Visele sunt asa ca nu poti sa faci doua deodata
Share

Citeştedespre

Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral

Proiecționistul, încă un Oedip literal

7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

15 iunie 2021

Deschid, plecand de la cuvintele unui baietel de cinci ani si jumatate, o serie de cateva articole pe care le voi dedica travaliului de simbolizare. Atunci cand vorbim despre psihanaliza copilului, ne referim la un eu imatur, la conflictul dintre dorinta si placere, mediat adesea de un supraeu tiranic, la o prevalenta a proceselor primare si la un deficit de continere si simbolizare.

Voi vorbi cititorului in alte articole despre continere si importanta travaliului de constructie a unui continator din punct de vedere al aparatului psihic individual si al aparatului psihic grupal.

Travaliul de simbolizare presupune trecerea din planul primar al afectului brut care copleseste si uneori produce efractie, generand un efect traumatic, intr-un plan secundar, elaborativ, care permite filtrarea, exprimarea si simbolizarea afectelor.

Putem pleca de la modelul bionian ce se refera la elementele alfa si beta. Elementele beta sunt afectele in stare bruta, fara sens, fara semnificatie, iar elementele alfa reprezinta traducerea lor, simbolizarea lor. Pentru aceasta este insa nevoie de un traducator.

Mama reprezinta primul traducator pentru bebelus, iar in cadrul terapeutic rolul acesta apartine terapeutului.

In acest articol ma voi opri asupra simbolizarii mediate de vis, de travaliul oniric. Asa cum aminteam in primul articol care a deschis aceasta rubrica, dispozitivul meu de lucru fiind unul grupal, vorbim de un travaliu oniric grupal ce are la baza conceptul de rezonanta fantasmatica (Foulkes, Ezriel). O fantasma pe care unul dintre membrii grupului o poarta si o mobilizeaza este impartasita de toti ceilalti. Travaliul grupal produce aparitia unui lant asociativ verbal care permite nasterea unui emergent, in virtutea caruia se va analiza angoasa de baza si fantasma comuna.

Am folosit aceasta introducere teoretica mai lunga, apeland la rabdarea cititorului, pentru a explica putin mecanismele psihice si organizatorii care actioneaza atunci cand vorbim de un grup, precum si articularea planului intrapsihic cu cel intersubiectiv.

Ma intorc acum la fraza de la care am plecat si o redau mai detaliat. Ea apare in contextul unui grup terapeutic format din 5 copii. Copiii se jucau un joc in care construiau un oras. Au spus ca este orasul Paris.

Primul copil: eu nu m-am odihnit bine azi noapte
Al doilea copil: nici eu
Terapeutul: poate ati visat ceva
Primul copil: eu am visat ca eram la Paris
Terapeutul: ce faceai acolo?
Primul copil: ma suiam pe Tour Eiffel si vroiam sa vand inghetata.
Al doilea copil: eu am visat ca a venit Miss (n. a. – educatoarea sa). Mi-e dor de Miss.
Primul copil: visele sunt asa ca nu poti sa faci doua deodata.
Terapeutul: visam un vis, ne trezim si de abia apoi cand dormim iar putem visa altul.

Sa incercam sa analizam aceste randuri. La nivel intrapsihic putem sesiza aspectul oedipian ce se reflecta prin simbolizarea dorintei si a angoasei de castrare. Triunghiul oedipian este prezent in acest discurs si visul aduce cu el dorinte, placere, dar si amenintare.

La trecerea dintre individual si grupal, putem aminti ca grupul ca obiect libidinal permite satisfacerea dorintelor pulsionale (Pontalis). Copiii isi pot exprima dorinta de a poseda un penis precum cel al tatalui lor si de o avea pe mama lor. Fantasma de a lua locul tatalui este urmata de vinovatie si de teama de a pierde acest penis.

La nivel intersubiectiv, acest travaliu permite diferentierea dintre fantasma si realitate, dintre interior si exterior. Aceasta delimitare intre inconstientul pulsional si supraeul reglator este mediata de aducerea conflictului in preconstient prin travaliul oniric.

Redau acum un alt context oniric care apare in cadrul unei terapii de familie:

Copilul: am visat ca o doamna venea la gradinita si ii ucidea pe toti copiii cu un cutit. Vroia sa ma omoare si pe mine.
Terapeutul: cine sa fie aceasta doamna?
Mama: poate sa fiu eu.
Copilul: cand eram eu mica poate as fi putut sa mor.
Mama: m-am gandit mult daca voi pastra sarcina sau nu cand am ramas insarcinata. Pana aproape de trei luni am fost nehotarata.
Terapeutul: si atunci a existat acest pericol de moarte.

Un travaliu oniric familial care permite construirea unui holding familial asa cum il numeste A. Ruffiot si astfel este posibila simbolizarea unei angoase de moarte. Legatura filiala fragila, amenintata de un pericol de moarte a fost prezervata cu ajutorul unei aliante inconstiente, denumite de R. Kaes, pact denegativ care a permis refularea continutului toxic si investirea narcisica. Prin vis si prin contextul terapeutic familial, se produce intoarcerea refulatului si se poate vorbi despre moartea celui ce s-a aflat in pericol de moarte pentru ca el sa poata incepe trai.

Sursă foto: http://www.gracelinblog.com/2011/09/tour-de-eiffel-pocket-pacy-2.html

www.cafegradiva.ro

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: autor: Cristina Călărăşanucomplexul lui Oedipelement alfaelement betapact denegativpsihoterapia copiluluirezonanţă fantasmaticărubrică: Dialoguri psi cu copiiisimbolizare

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Desenele copiilor şi terapeutul
Psi

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

by Cathy A. Malchiodi
26 ianuarie 2021
Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei
Cafe Gradiva

Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic
Cafe Gradiva

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Franco De Masi la Bucuresti

Franco De Masi la Bucuresti

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cu horoscopul în terapie
Cafe Gradiva

Cu horoscopul în terapie

8 octombrie 2020
neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.