• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Ai putea sa-mi desenezi un elicopter?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Ai putea sa-mi desenezi un elicopter?
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Desenele copiilor şi terapeutul

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

26 ianuarie 2021
Absolut tot

Absolut tot

8 octombrie 2020
Indecenta oralitatii

Indecenta oralitatii

8 octombrie 2020

Ai putea sa-mi desenezi un elicopter?

Aceasta fraza de undeva de la inceputului meu in lucrul cu copiii ii apartine unui baietel de 4 ani. Ea a reprezentat un moment de transformare si de deblocare atat in contextul terapeutic, transferential, cat si personal.

Sunt o adepta inca a scolii psihanalitice clasice kleiniene si post-kleiniene in ceea ce priveste psihanaliza copilului. Consider ca M. Klein a inteles si a expus cu claritate o serie de mecanisme si procese fundamentale in dinamica psihica si implicit in clinica. Cu toate acestea, experienta mea in lucrul cu copiii m-a facut sa ma abat de la regula unei non-interventii absolute in jocul copiilor. Participarea mea directa in anumite momente s-a dovedit esentiala pentru construirea unei relatii terapeutice.

Utilizez un setting terapeutic clasic, aducand copiilor jucarii si in special hartie si creioane. Rolul desenului este fundamental in travaliul de simbolizare prin trecerea pe care forma grafica o realizeaza intre act si cuvant.

In general in terapiile de familie las la alegerea copiilor momentul in care vor sa deseneze, precum si continutul desenului (cu exceptia indicatiilor din sedintele preliminare, unde utilizez planul casei si arborele genealogic, pe care o sa le abordez in alte articole despre tehnica de mediere). In grupul de copii insa dau un consemn clar cu privire la o tema a desenului, dar las libertate copiilor in modul in care aleg sa deseneze tema aleasa, precum si in a refuza sau in a-si exprima dorinta de a realiza altceva.

Fraza cu care am deschis acest articol aparea intr-un grup de copii aflat la inceputul travaliului terapeutic, copii cu dificultati in adaptarea la gradinita. Grupul de copii se caracterizeaza prin nivelul crescut de excitatie, prin absenta unei capacitati de continere si de reglare, deficit ce trimite la o nevoie imperioasa de satisfacere pulsionala imediata. Jocul si desenele erau pline de distrugeri si ciocniri, explozii ale vulcanilor si bombelor. Totul era amestecat si nediferentiat.

In absenta unui filtru de excitatie si a dificultatilor de a contine aceasta revarsare pulsionala, adesea si eu ma simteam neputincioasa in a simboliza si in a oferi o semnificatie aceste explozii de afect. Intrebarea copilului apare ca urmare a unui desen in care totul ardea.

Copilul: a luat foc, totul arde, nu mai ramane nimic aici
Terapeutul: si oamenii?
Copilul: nici ei, e o explozie, a cazut o bomba
Terapeutul: nu este nimeni sa-i salveze?
Copilul: poate pompierii, dar cum sa ajunga aici? ai putea sa-mi desenezi un elicopter?

Aceasta intrebare m-a surprins prin caracterul ei adresat direct mie in calitate de terapeut. De obicei, jocul este un mediator intre o realitate interioara si una exterioara. La fel si desenul. Insa copilul imi cerea ajutorul aici si acum.

Nu am stiut ce sa fac. Invatasem sa nu raspund direct cererilor, sa nu satisfac, sa nu ofer gratificare pentru a facilita frustrarea si implicit autonomia. Insa aici era vorba de gratificare, era o cerere pulsionala? Sau mai degraba era o cerere de a reinvesti narcisic ceva ce fusese distrus si anume capacitatea copilului de a creea?

Oare daca ii desenam elicopterul incalcam regula de a nu interveni in lumea lui interioara si de a nu interfera propria lui libertate de a se exprima?

Oare acolo unde era un gol, un haos, ar fi putut sa ia nastere in relatia noastra o forma, un nume, un sens?

Totodata, cererea lui lovea puternic propriul meu narcisism la nivel contratransferential. Nu m-am simtit niciodata talentata artistic si nici nu am considerat ca desenez frumos. Ii puteam desena acestui copil un elicopter “urat” in timp cel cauta un Eu Ideal? Se putea sprijini pe desenul meu daca el nu era imaginea a ceea ce eu imi doream sa fie?

Si am desenat un elicopter. Precum celebra palarie a lui Antoine de Saint-Exupery din Micul Print, si desenul meu era destul de departe de ceea ce cunoastem cu totii despre un elicopter.

Terapeutul: ce spui, seamana cu un elicopter?
Copilul: arata exact ca un elicopter.

Raspunsul copilului produce nu numai o gratificare narcisica in plan transferential, ci si o reparatie terapeutica de ambele sensuri. Functia simbolica, prevaland calitatea desenului si creand un limbaj comun in acelasi registru fantasmatic, a permis construirea unui continator si semnificarea lui.

Poate ca nici eu nu stiam sa desenez un elicopter. Dar puteam sa desenez unul. Intrebarea copilului este legata de neputinta. Ai putea face ceva pentru mine ceea ce eu nu pot face?
Inhibitia functiei de simbolizare si fixarea intr-un plan senzorial, corporal produce adesea un efect in oglinda asupra terapeutului. Acesta este blocat, este redus la un val de trairi coplesitoare.

Restaurea functiei simbolice presupune a lasa sa treaca prin mintea terapeutului, dar si prin corpul sau. Iata ca intr-un astfel de registru arhaic, timpuriu, nu cuvantul, ci forma pe care a desenat-o mana pe hartie a produs transformarea.

www.cafegradiva.ro

Tags: autor: Cristina Călărăşanupsihoterapia copiluluirubrică: Dialoguri psi cu copiiisettingsimbolizare

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Lucian Freud: Closer
Cafe Gradiva

Lucian Freud: Closer

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Cum se calareste un nor?
Cafe Gradiva

Cum se calareste un nor?

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Lehamitea depresiva
Cafe Gradiva

Lehamitea depresiva

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Pana la urma ceva bun se intampla – A doua zi a Festivalului European de Film Psihanalitic de la Londra

Pana la urma ceva bun se intampla - A doua zi a Festivalului European de Film Psihanalitic de la Londra

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Despre fragmentarea Sinelui, cu domnii Kohut, Kafka si K
Cafe Gradiva

Despre fragmentarea Sinelui, cu domnii Kohut, Kafka si K

27 decembrie 2020
La o bere cu pacientul
Cafe Gradiva

La o bere cu pacientul

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.