Lynne Layton raspunde Gradivei
Eu incerc sa reformulez ce spunea Dorin intr-un comentariu. Dorin spunea asa: ideea asta de inconstient normativ mie imi suna a contradictie. Intrebarea este urmatoarea:
De ce nu ar gandi Layton in termeni de superego social si de ce are nevoie de idea de inconstient normativ?
Dorin crede ca analiza sociala si analiza individuala sunt doua proiecte separate si distincte si se intreaba daca pot fi combinate.
Lynne raspunde: Am inceput sa vorbesc in 2002 despre inconstient heterosexual, apoi despre inconstient normativ, dar l-am schimbat rapid in procese inconstiente normative, ceea ce inseamna ca nu ma gandesc la un loc in mintea umana, cat la o tendinta inconstienta de a sustine norme care au reprezentat chiar cauza problemelor de relationalitate – conceptul meu este relational.
Eu spun: altcineva (Ioana, in cazul de fata) spune ca a jeli o pozitie de clasa este imposibil, pentru ca persoana se uraste cand e in pozitie inferioara de clasa. Daca te urasti cand esti clasa inferioara, nu poti sa jelesti, pentru ca esti prea prins in a te uri pe tine. Ioana il citeaza pe Bion si spune ca invidia este distructiva pentru ca impiedica legaturile de dragoste si atasament.
Lynne: Chiar nu inteleg asta! Ce are de face jelirea cu practicile si relatiile care te-au inradacinat in acea pozitie? Nu are de a face cu ura care vine din alta parte. Daca poate crezi ca atasamentele sunt inerent ambivalente, poate asta ar putea sa faca mai clar pentru criticul meu ce zic.
Spun eu (Dorin din nou): o alta obiectie este ca inconstientul normativ indica o entitate independent, clar demarcata, iar asta contrazice ideea de a ne uita la inconstient ca fiind arhaic.
Lynne raspunde: Din nou, poate ideea de proces poate sa raspunda criticii.
Eu spun dupa Georgiana: relatia intre munca in cabinet si munca sociala ii aduce in minte ideea de portavoce, care este un concept a lui Enrique Pichon Riviere care descrie cum pacientul este vocea suferintei din familie. Pacientul, de fapt, este cel mai sensibil si cel mai capabil de schimbare in dinamicile familiale.
Lynne spune: Foarte interesant!
Bogdan Popa
Mi s-a facut dor de discutiile noastre aprinse. Ma bucur, Bogdane ca ai apucat s-o intrebi pe Layton ce opinii are. In ce ma priveste, cred ca acum inteleg ca Layton nu vorbea de clivaj, ci de ambivalenta in relatiile de atasament. E uneori util sa folosesti termenii in sensul lor propriu. Pe cand un articol nou, plin de provocari?
Si mie, Ioana. Georgiana si Dorin au muncit serios la Gradiva in ultimele zile, si merita felicitari. Ideea cu Salonul e sa il tinem in viata si sa publicam ce ni se pare interesant si relational. Eu o sa scriu despre sexualitate in viitoarele saptamani, asa ca astept reactiile tale. Cand citesti ceva interesant si vrei sa comunici si Salonului, te rog nu ezita.
Si eu le sunt recunoscatoare Georgianei si lui Dorin care ne-au tinut la curent cu ce s-a intamplat. Un efort pe care numai pasionatii il pot face.
Acum, ca veni vorba de pasiune, sexualitatea e un subiect pasionant, nu-i asa? E de la sine inteles ca mor de curiozitate sa vad ce ai de zis.
CE URATA E ! MA PLICTISITI CU PSIHANALIZA VOASTRA!
@Bogdan&Ioana: Multumim mult!