• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

A treia zi la Festivalul European de Film Psihanalitic 2011

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
A treia zi la Festivalul European de Film Psihanalitic 2011
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Orgasmul fata in fata cu psihanaliza

Orgasmul fata in fata cu psihanaliza

22 noiembrie 2020
Zoolander 2, Chi-raq: Cum se iese din istorie

Zoolander 2, Chi-raq: Cum se iese din istorie

8 octombrie 2020
Trauma e peste tot sau cum se face doliu astazi (2015)

Trauma e peste tot sau cum se face doliu astazi (2015)

26 noiembrie 2020

A treia zi la Festivalul European de Film Psihanalitic 2011
Mine Own Executioner, film noir din 1947 în regia lui Anthony Kimmins

Dimineata a inceput foarte provocator si intens cu discutia despre filmul vizionat seara trecuta, Mine Own Executioner. Cred ca multi stiu deja, este un film de referinta facut de Anthony Kimmins in 1947 si arata intr-un mod veridic si totodata actual ce inseamna sa fii psihoterapeut si sa lucrezi cu pacientii. Este vorba de relatia dintre Adam, psihoterapeutul si Felix, pacientul care sufera de psihoza dupa o trauma traita in razboiul cu japonezii si care pana la urma se sinucide dupa ce incearca sa o omoare pe sotia lui si apoi si pe Adam.

Discutia a fost foarte animata, s-a stat “la coada” ca sa se vorbeasca. The chair a fost Donald Campbell, psihanalist Londra, iar discutant a fost Ira Konigsberg, profesor emerit la Universitatea din Michigan, care a publicat multe carti despre film si psihanaliza si care a impresionat audienta prin vastitatea si claritatea celor spuse. S-a pus intrebarea: Exista ceea ce s-ar putea numi un film psihanalitic? Andrea Sabbadini a spus ca nu exista un film psihanalitic in sensul in care exista filme despre vest, de exemplu. El a subliniat relatia film-psihanaliza citandu-l pe Glenn Gabard care spune ca limbajul filmului reda in mare masura limbajul inconstientului: existenta imaginilor vizuale, respectiv capacitatea de a exprima in imagini si afecte ce se intampla in mintea noastra, atemporalitatea, memoria traumatica exprimata in acte si simptome etc. S-a mai pus de asemenea intrebarea in ce masura ce se intampla in cabinetul psihanalitic “iese afara”, adica analistul este afectat in viata lui reala de tot ce simte si gandeste in relatia cu pacientii lui.

Mai tarziu am vazut un film italian deosebit de frumos pe care vi-l recomand cu multa caldura sa-l vedeti si voi. Este vorba de The Wind Blows Around (2005) de Giorgio Dirittti. Filmul castiga din punct de vedere estetic cu niste imagini superbe fimate in Alpii Italiei. Este vorba de un sat de munte din Italia in care se vorbeste un dialect vechi de sute de ani si in care lucrurile, casele si oamenii au ramas si ei cumva “intepeniti” in timp. Asta inseamna, pe de-o parte, in realitatea externa, case vechi si peisaje superbe, iar pe de alta parte oameni care dispun de o realitate interna extrem de primitiva, o modalitate de functionare schizo-paranoida si o intoleranta extrema la tot ce inseamna schimbare, nou vazute ca o intruziune de neacceptat. In acest peisaj de natura si uman, vine sa se stabileasca o familie tanara de francezi, parintii si trei copii. Tatal este un barbat care a renuntat la o cariera didactica si a devenit pastor, crescator de capre, din laptele carora face o branza excelenta.

Daca la inceput familia a fost primita cu lumini aprinse si, cel putin aparent, cu deschidere si curiozitate, mai tarziu lucrurile devin din ce in ce mai tensionate pentru tanara familie. Am spus aparent cu deschidere pentru ca de fapt, in mintea oamenilor lucrurile nu stateau deloc asa. Se circula in soapta printre locuitori vorbe de genul: Ce cauta astia la noi? Ce vor de la noi? Iar cineva a spus: Creste capre si face branza, daca el o sa reuseasca acolo unde noi am esuat? Lucrurile in scurt timp devin de nesuportat, ajungand la un moment dat sa se arunce la propriu cu pietre in ei, astfel incat pana la final familia se decide sa plece de acolo.

Discutia pe marginea filmului a fost condusa de Paola Golinelli si a fost prezent si actorul principal, Thierry Toscan.

Pentru ca m-am dus la discutie nu am putut viziona un alt film deosebit de apreciat, un film spaniol, Princesses (2005) de Fernando Leon de Aranoa. Un film despre lumea prostituatelor, dar in care doua dintre ele leaga o prietenie puternica si incep sa simta si iubire si grija si durere.

Ziua s-a incheiat in cel mai frumos mod cu o receptie la Institutul Cultural Roman din Londra. Din cate am inteles de la persoanele care au fost si la editiile trecute, aceasta receptie gazduita de noi a fost cea mai reusita. Si, judecand dupa ce am vazut si cum s-au simtit oamenii, cred acest lucru. M-am uitat in jur si toata lumea era relaxata, zambitoare, elegant imbracata. Insa ce mi-a placut cel mai mult a fost dorinta si usurinta cu care ne-am relationat unii cu ceilalti. Chiar daca se intampla ca cineva sa nu cunoasca pe nimeni in mod particular, venea la tine, se prezenta si, politicos, te intreba ceva. O orchestra de camera ne-a delectat de-a lungul intregii seri. De fapt, toti membrii grupului erau in acelasi timp si membrii unei familii a carei mama era o tanara psihanalista din Londra si totodata una din organizatoarele festivalului, Mary Bradbury.

Despre gazdele romane, numai cuvinte de lauda, au fost la inaltime. Mancarea fina si gustoasa, vinul excelent.

Seara mea s-a incheiat la un pahar de vin rosu alaturi de doi colegi, intr-un loc placut, undeva pe Picaddily street. A doua zi urma sa fie ziua de nastere a unuia dintre ei, asa ca am sarbatorit in avanpremiera.

Georgiana Dobrescu

www.cafegradiva.ro

Tags: autor: Georgiana Dobrescupsihanaliza si filmrubrică: În atenţie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Everest sau Depressive Park
Cafe Gradiva

Everest sau Depressive Park

by Dorin-Liviu Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Psihanaliza si film: De ce eu? de Tudor Giurgiu
Cafe Gradiva

Psihanaliza si film: De ce eu? de Tudor Giurgiu

by Dorin-Liviu Bîtfoi
22 noiembrie 2020
A Psychoanalysis of Bruce Wayne – Batman
Cafe Gradiva

A Psychoanalysis of Bruce Wayne – Batman

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Semnat: Anamaria Ivan

Un an de la plecarea colegei noastre Anamaria Ivan

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Contractul psihanalitic
Cafe Gradiva

Contractul psihanalitic

8 octombrie 2020
Si terapeuţii au nevoie de terapie
Cafe Gradiva

Si terapeuţii au nevoie de terapie

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.