Now you can read the papers of Après-Coup Conference „Act and Transmission: On Formation in Psychoanalysis”, New York, October 28-30, 2011, click here.
A Convergencia Colloquium
Après-Coup Psychoanalytic Association and the Department of Philosophy of the New School for Social Research
Act and Transmission: On Formation in Psychoanalysis
October 28–30, 2011
The New School for Social Research
In the English-speaking tradition, becoming an analyst has been referred to as the training of an analyst. The notion of „training” reveals and conveys a misunderstanding of the trajectory proper to the formation of the analyst, a misunderstanding of both the clinical act and its transmission.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
„Training,” suggests an apprenticeship in knowledge, conceived of as a set of procedures to develop a practical expertise. It does not reflect the specificity of the analytic act, which implies the passage through a novel experience that provokes a subjective transformation and the possibility of the assumption of a new ethical position. The notion of „formation,” from the Latin formare (to give form to), is more consistent with the uniqueness of such an act.
Since Après-Coup introduced the signifier „formation” into the psychoanalytic milieu, many colleagues and associations in the English-speaking world have begun to adopt it. To reflect on this term in this international encounter is an opportunity to sustain essential aspects of psychoanalytic ethics, its difference and its transmission.
Psychoanalysts from Europe, South America, and Unites States will attend this Colloquium to explore the specificity of the analytic formation, addressing the formations of the unconscious, the analysand’s parcours, the psychoanalytic act, the transformation and the passage to a different subjective position – underlining the fundamental question of transmission in psychoanalysis.
How can we think of transmission today, in our current cultural situation, characterized by, among other things, the dissemination of institutionalized normative training and the intrusion of the legal domain into the field of psychoanalysis?
Posing questions of formation in this way calls up the opposition between the normative and the particular on the one hand and the universal and the singular on the other. How today can we further our thinking about the relation between singularity and universality?
Après-Coup Psychoanalytic Association will host colleagues from: Corpo Freudiano Escola de Psicanálise (Brazil); Escuela Freudiana de Buenos Aires (Argentina); Escuela de Psicoanálisis Sigmund Freud de Rosario (Argentina); Espace Analytique (France); Insistance (France); Le Cercle freudien (France); Nodi italiani (Italy); and Seminario psicoanalítico de Tucumán (Argentina)
The colloquium is the second public encounter of an ongoing Convergencia International Working Group, which is studying the topic: What can we expect from an analysis?
Buna ziua, m-ar putea ajuta cineva, va rog, sa ma lamuriti, care sunt treptle formarii in psihanaliza? cat timp dureaza, calculand din momentul in care incepi formarea si pana ajungi sa practici? De asemenea, o lista cu institutiile formatoare din Romania. cu multumiri, Adina.
@Adina: Am sa va raspund diseara la 23.30 cand mai intru pe calculator.
super! multumesc foarte mult! am incercat sa citesc singura cate ceva pe net, dar va spun sincer, informatia pe care am gasit-o e f stufoasa..astept cu mult interes. (daca considerati ca nu e o informatie de interes general va pot da o adresa privata de email). Adina
Pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania http://www.copsi.ro gasiti la "registrul furnizorilor de formare profesionala partea a II-a", urmatoarele asociatii profesionale care ofera formare in acest domeniu:
1. Societatea Romana de Psihanaliza (S.R.P.) http://www.srdp.ro
– formare ca psihanalist I.P.A. (Asociatia Internationala de Psihanaliza).
2. Fundatia Romano-Olandeza pentru Psihoterapie Psihanalitica (F.R.O.P.P.) http://www.fropp.ro
– formare in psihoterapie psihanalitica
3. Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti (ACPP-B) http://www.acppb.ro
– formare in psihoterapie psihanalitica
4. Fundatia Generatia http://www.generatia.ro
– formare in psihoterapie psihanalitica a copilului si adolescentului
Conditiile de admitere pentru a incepe formarea difera destul de putin intre aceste organizatii.
Toate asociatiile profesionale (nu numai cele psihanalitice) recunoscute de Colegiul Psihologilor din Romania au perioada de formare de patru ani. Insa, pentru fiecare cursant este o chestiune individuala daca are cumva nevoie de mai multi ani.
In momentul in care incepeti una dintre aceste formari, dvs. aveti probabil deja o practica clinica: in psihologie sau psihiatrie. Altfel, sansele sa va admita la formarea in psihanaliza sau psihoterapie psihanalitica sunt mai mici. Nu e o conditie strict obligatorie dar este un plus (destul de mare). O conditie obligatorie este sa aveti macar posibilitatea in viitor de a practica.
Din momentul in care ati fost admisa la una din scolile de formare, puteti lucra sub supervizare.
La sfarsitul celor patru ani se presupune (dar poate aveti nevoie de mai multi ani) ca v-ati incheiat formarea si deci si supervizarile.
Nu am experitenta de practica clinica. Am descoperit psihanaliza relativ curand, sunt fascinata de domeniu, as vrea sa merg pe acest drum. Un prim pas pe care l-am facut pe directia asta a fost sa ma inscriu asta toamna la psihologie. Posibilitatea de a practica in viitor este in momentul asta doar o dorinta fierbinte,(daca aveti sugestii cum as putea identifica aceste posibilitati sunt f binevenite). Pt ca sunt in criza de timp, as vrea sa fac formarea universitara (facultatea de psihologie, licenta care stiu ca e necesara ca studii de baza) in paralel cu formarea si ma intreb daca nu cumva acest plan este prea curajos, tocmai de aceea ar fi util sfatul unui profesionist.
Prin urmare, in aprox. patru ani (sau mai multi, in functie de ritmul fiecaruia) se include formarea teoretica si practica, iar supervizarea se poate face in paralel? Multumesc din suflet pt tot ajutorul. Adina.
@ Anonim: As vrea sa adaug la cele scrise de Georgiana ca ar fi bine sa urmati cursurile de la Titu Maiorescu daca sunteti interesata de psihanaliza. Cursurile de la stat sunt nesatisfacatoare la acest capitol.
In viziunea cea mai optimista formarea dureaza 4 ani, dar psihanaliza e o chestiune de vocatie, asa ca pregatiti-va pentru 7-10 ani de formare si supervizare. E probabil cea mai lunga si mai laborioasa formare in psihoterapie. Daca in cazul dumneavoastra va dura minimum posibil nu aveti decat sa va bucurati.
multumesc, Ioana M., sunt studenta anul I la Titu Maiorescu si stiu ca in 2010 a fost organizat un curs de masterat in psihanaliza, care insa nu s-a organizat si in 2011; dvs. la ce cursuri va referiti? Adina.
@ Adina: La toate cursurile de la Titu. Sigur ca masteratul aprofundeaza serios cele initiate la cursurile de licenta (Introducere in psihanaliza si Psihopatologie psihanalitica). Poate puteti sa va inscrieti la anul si la cursul de master, sau macar din anul III, ca sa mai scurtati din drum, asa cum au facut unii colegi de la master. Speram sa se organizeze masterul de psihanliza in anul care vine.
foarte utila informatia, multumesc Ioana M., eu credeam ca la masterat te poti inscrie doar dupa ce ai obtinut diploma de licenta! Adina.
Draga Ioana, draga Adina, si eu stiu ca la masterat nu te poti inscrie fara diploma de licenta. Sigur acele persoane care erau la facultate si au fost primite la masterat nu aveau o alta diloma de licenta iar la psihologie erau la a doua facultate?
Pentru formare in psihanaliza sau psihoterapie intr-una din asociatile profesionale de mai sus, nu va admite fara diploma de licenta (ati intrebat daca le puteti urma in paralel).
Ceea ce v-a spus Ioana cu "drum lung si greu" este perfect adevarat, dupa parerea mea (nu oficial sau administrativ ci constatat pe pielea si putinta noastra). Faptul ca sunteti in criza de timp s-ar putea sa va ingreuneze drumul pentru ca aici s-ar putea sa aveti nevoie de rabdare.
Pentru ca m-ati intrebat ce va recomand vizavi de practica clinica, pot sa va spun ca ar fi util sa faceti practica studenteasca intr-un spital de boli mintale – o sa va ajute sa invatati psihopatologie.
De asemenea, daca va hotarati la care scoala de formare doriti sa aplicati dupa ce terminati facultatea, puteti deja sa va alegeti un formator neaparat recunoscut de scoala respectiva si sa incepeti analiza personala.