• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

El era deja cand am venit eu

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
El era deja cand am venit eu
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Desenele copiilor şi terapeutul

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

26 ianuarie 2021
Absolut tot

Absolut tot

8 octombrie 2020
Indecenta oralitatii

Indecenta oralitatii

8 octombrie 2020

El era deja cand am venit eu

Deschid o noua poveste cu cuvintele unei fetite de 7 ani care imi vorbea despre catelul ei.

Copilul: el este fratele meu. A fost gasit pe strada.
Terapeutul: atunci el este fratele tau mai mare
Copilul: nu, el este mai mic. El era deja cand am venit eu, dar eu sunt mai mare decat el.

La ce se refera aceste cuvinte? In primul rand la o legatura fraterna.

Legatura fraterna este constitutiva pentru aparatul psihic, deoarece fratele asigura medierea si schimbul intre realitatea psihica si realitatea grupala, ea este purtatoarea narcisismului parental si a ceea ce lipseste in raport cu filiatia si este destinata sa umple, sa elaboreze, sa repare, sa restituie ceea ce a fost deficitar in legatura fraterna a generatiilor anterioare. Mai adaug faptul ca cea care a introdus conceptul de aparat psihic fratern este psihanalistul Rosa Jaitin, acest aparat fiind organizat de fantasme, de iluzia unui corp unitar (asemanarea generationala) si de diferenta (care se sprijina pe tabuul incestului).

Cuvintele copilului au insa o particularitate, ele se refera la un catel. Un catel gasit pe strada. Ne intrebam cu privire la modul in care s-a produs filiatia copilului si la capacitatea lui si a familiei de a-si fi format un invelis psihic suficient de securizant. Copilul se identifica cu catelul pe care il ia in grija ca un frate mai mare, dar care exista deja pentru a-l lua in grija cand el a sosit. Oare copilul isi imagineaza ca el a fost gasit de asemenea pe strada ? In acest context putem spune despre legatura fraterna ca ea este necesara pentru ca indeplineste o functie de holding si handling. Dar de asemenea ea functioneaza ca o bariera de contact pentru a contine excitatia, dar si angoasele.

Apoi aceste cuvinte se refera la un contract narcisic. Aceasta legatura se bazeaza pe un proces de identificare si pe o fantasma de abandon. Legatura fraterna apare ca o modalitate de elaborare a unui doliu fata de obiectul matern care abandoneaza si care este abandonat. Este vorba despre o reinnoire a contractului narcisic, concept introdus de P. Aulagnier.

La venirea pe lume a unui copil, “mandatul familial” ii este transmis prin intermediul “contractului narcisic”. Prin acest contract, parintii inscriu copilul in succesiunea de generatii si in grupul familial, ei ii aloca o pozitie si o functie prestabilita, recunoscandu-l si investindu-l ca mostenitor si ca purtator “viselor dorintelor lor nerealizate” (Freud) .

Copilul: plangea afara si am trimis-o pe mami sa o aduca in casa. Cineva a lasat-o acolo si ei ii era frica
Terapeutul: si acum cine are grija de ea ?
Copilul: pai cred ca eu

Cuvintele unei fetite de 8 ani despre o pisica. Fratria este un mediator, un obiect de joc, un intermediar intre imaginar si real, un alter ego care serveste drept trecere intre relatia speculara si relatia de obiect. Fratele constituie prima jucarie, care succede mama in capacitatea ei de a fi acolo, prezenta in asteptare si mobilizeaza un aspect particular al grupului intern: el obliga copilul sa renunte la a se considera ca obiect exclusiv si privilegiat al obiectului matern si in consecinta la a diferentia realul de imaginar. Ar fi bine sa am grija de aceasta pisica, as putea ajunge si eu la fel ca ea, si-ar putea spune fetita.

Si totusi cititorul s-ar putea intreba de ce am ales animalele pentru a vorbi despre legatura fraterna. Pe de o parte pentru ca in discursul familial acestea sunt foarte prezente si dobandesc statutul de membru al familiei, se situeaza intre cei care existau deja, iar pe de alta parte pentru ca in felul acesta putem aborda problematica diferentierii, fie ea generationala, de sex sau umana / non-umana.

Copilul: am un catel
Terapeutul: si tu ai grija de el
Copilul: stie sa faca multe lucruri, e destept
Terapeutul: e vreo diferenta intre el si tine ?
Copilul: o fi, dar eu nu o vad

Negarea originii si a diferentelor este o problematica importanta in incercarea terapeutului de a intelege cum functioneaza legaturile familiale si care care sunt mecansimele de aparare in fata suferintei. In general, terapeutul incearca sa construiasca impreuna cu familia un discurs cu privire la origini care sa permita situarea fiecaruia in parte in structura generationala. Complexul Oedip este cel care permite figurarea unei reprezentari generationale. Astfel este dobandita diferentierea intre generatii, intre fiinte, sexe, morti si vii. In situatia anti-oedipiana (in sensul definit de P. Racamier), diferentierea generationala este in dificultate, copiii sunt la egalitate cu parintii si modalitatea de functionare este una fraterna, originile fiind un tabu, un gol in care nu exista nimic, toti par a fi aparut deodata.


Cristina Calarasanu
Tags: aparat psihic fraternautor: Cristina Călărăşanucontract narcisicpsihoterapia copiluluirubrică: Dialoguri psi cu copiii

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Lucian Freud: Closer
Cafe Gradiva

Lucian Freud: Closer

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Cum se calareste un nor?
Cafe Gradiva

Cum se calareste un nor?

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Lehamitea depresiva
Cafe Gradiva

Lehamitea depresiva

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Frank Capra, It’s a Wonderful Life / Viaţa e minunată, 1946

Frank Capra, It's a Wonderful Life / Viaţa e minunată, 1946

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Gândurile iraţionale care împleticesc limba
Cafe Gradiva

Gândurile iraţionale care împleticesc limba

8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

Visul unui judecator infidel

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

6 martie 2021
scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.