KINOTERAPIA Kinoterapia debutează, la prima ediţie, cu probabil primul film realizat despre psihanaliză, Geheimnisse einer Seele / Secretele unui suflet, din 1926, în regia marelui regizor austriac Georg Wilhelm Pabst. Un film care a fost vreme îndelungată uitat prin colţurile ascunse ale istoriilor cinematografiei, dar care astăzi este tot mai mult redescoperit.
Iniţial, Secretele unui suflet trebuia sa fie un film educaţional, dar proiectul s-a transformat treptat într-un film ficţional de referinţă. Scriitorii filmului sunt chiar celebrii discipoli ai lui Freud, psihanaliştii pionieri Karl Abraham şi Hanns Sachs, care au furnizat datele unui caz real (ceilalţi doi fiind Hans Neumann şi Colin Ross). Freud însuşi a fost invitat să colaboreze în calitate de consultant, dar magistrul psihanalizei şi-a declarat scepticismul în legătură cu încercarea de a transpune procesele inconştientului în film. Reţinerea şi chiar opoziţia lui Freud faţă de proiectul berlinez a fost împărtăşită şi de Max Eitingon, Sándor Ferenczi şi Ernest Jones. De altfel, după lansare, filmul a fost contestat de mai mulţi psihanalişti, care au considerat că se vulgarizează în mod nepermis adevăruri subtile ale psihanalizei.
Filmul a fost proiectat în premieră la Berlin, la 24 martie 1926, însoţit fiind de un pliant în care erau explicate pe scurt, dar cu acurateţe, ideile psihanalitice.
Puteţi viziona filmul pe prima pagină a revistei Cafe Gradiva (de vineri seară până luni dimineaţă), în format mare – ori aici.
Vă aşteptăm cu impresii, comentarii, asociaţii libere!
Mai jos puteţi urmări o discuţie care s-a desfăşurat la Philoctetes Center despre thrillerul lui Pabst, precum şi despre filmele celebre din epocă cu trimiteri psihanalitice implicite sau explicite – discuţie purtată de personalităţi ca Harvey Roy Greenberg, George Makari, Brigitte Peucker, Dana Polan şi Daphne Merkin.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Salut initiativa, foarte buna ideea asta de filmoterapie de weekend. Succes!
Ma bucur ca-ti place. Comentariile sunt, bineinteles, binevenite – mai ales la un film care e o borna si pentru psihanaliza.
Excelenta ideea! Nu stiu cat timp am week-end-ul asta sa il vad, dar e ideea e foarte, foarte buna.
Felicitari, Dorin, pentru evolutia revistei!
subscriu. felicitari! DB
Multumesc, o realizam impreuna! Sper sa va placa filmele de la Kinoterapia si sa le putem comenta impreuna.