KINOTERAPIA În acest week-end vom urmări legendarul film Emigrantul, scris, regizat şi interpretat de Charlie Chaplin. S-a lansat pe ecrane la 17 iunie 1917, fiind considerat astăzi unul dintre cele mai bune ale genialului cineast. Chaplin însuşi va spune că este filmul la care ţine cel mai mult din întreaga sa carieră.
Emigrantul a fost turnat în ordinea inversă părţilor sale, începându-se mai întâi cu restaurantul. De fapt, ideea emigranţilor lipsea cu desăvârşire la început, ea dezvoltându-se abia pe parcurs. Ca „procedeu” mai general, scenariul a fost practic elaborat şi scris pe măsura turnării filmului.
Această peliculă este probabil prima cu accente sociale din creaţia lui Chaplin, accente care vor deveni atât de prezente în filmografia sa ulterioară. De fapt, nu este vorba numai de o critică socială (aici încă in nuce, aproape neintenţională), dar şi de unele consecinţe politice care îi vor afecta viaţa lui Chaplin decenii mai târziu, secvenţa în care personajul său loveşte un ofiţer de la Emigrări fiind adusă ca probă de anti-americanism în 1952, atunci când artistul va fi forţat de altfel să părăsească Statele Unite.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.