• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Vieţile şi destinele pacienţilor lui Freud

Roland Jaccard by Roland Jaccard
in Cafe Gradiva
Vieţile şi destinele pacienţilor lui Freud
Share

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Dacă aş mai fi cronicar la Le Monde, i-aş acorda un spaţiu amplu cărţii Pacienţii lui Freud de Mikkel Borch-Jacobsen. O carte cu dublul merit de a se citi ca o colecţie de povestiri în genul lui Schnitzler sau Zweig şi de a ne oferi portretele din alte vremuri a treizeci şi unu de pacienţi ai lui Freud, despre care cunoaştem azi suficient pentru a putea întreprinde astfel de demersuri biografice.

Vieţile celor care au aşteptat de la Freud o ameliorare a suferinţei lor nu au avut nici mai mult, nici mai puţin succes decât ale altor muritori. Fiecare cu dezastrul său, în felul său – iar psihanaliza nu schimbă cu nimic asta. Un lucru de care Freud era conştient, chiar dacă istoriile de caz oferite publicului erau cu happy end, spre a asigura publicitatea descoperirilor cu care aspira să cucerească lumea.

Adept al unui nihilism terapeutic foarte răspândit la Viena, el făcea dovada unui cinism inviorator. Astfel, atunci când Edoardo Weiss, întemeietorul Societăţii Psihanalitice Italiene, i l-a trimis pe vărul său, Bruno Veneziani, homosexual şi cocainoman, pentru a-l lua în analiză, Freud i-a scris că

viitorul lui [Veneziani] este să piară din cauza exceselor sale

şi că o analiză, după alte câteva încercări nereuşite, i se pare perfect inutilă. Ar fi mai bine, spune Freud, dacă Weiss i-ar da ceva bani lui Veneziani şi l-ar trimite în America de Sud pentru a-şi împlini destinul.

Intrigat, Edoardo Weiss a vrut să ştie ce anume înţelegea Freud prin „a-şi împlini destinul”. Răspunsul a fost mai tranşant decât poate şi-ar fi dorit: fie închisoarea, fie sinuciderea… sau ceva pe-acolo.

Urmărind întreaga afacere, scriitorul Italo Svevo a fost in masura să tragă o concluzie pertinentă – psihanaliza e o bună materie primă pentru un roman, dar nu şi o cale nimerită pentru vindecare.

Mare om, Freud, dar mai util pentru romancieri decât pentru pacienţi.

Şi, într-adevăr, nu există nici un leac pentru viaţă. Iată care ar putea fi concluzia amară şi totodată amuzantă a acestor treizeci şi unu de destine care au trecut pe la locatarul din Berggasse 19.

Traducere de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share10SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Roland Jaccard

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Citeşte şi

Doar animalele psihanaliza Moll
Cultură

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

by Marin Marian-Bălaşa
4 martie 2023
Trauma naşterii Otto Rank psihanaliză
Psihanaliză

Trauma naşterii poate fi rezolvată retroactiv în relaţia psihanalitică, spune Otto Rank în 1924 (traducere în premieră)

by Otto Rank
6 octombrie 2021
Sigmund Freud homosexualitate
Psihanaliză

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

by Sigmund Freud
23 septembrie 2021
Load More
Next Post
André Green s-a stins ieri, 22 ianuarie 2012

André Green s-a stins ieri, 22 ianuarie 2012

Comments 7

  1. Bogdan Popa says:
    12 ani ago

    Hmmm, interesant si provocator. Ideea e ca Freud nu prea a fost bun ca doctor si ca chiar si el se vedea foarte cinic in meserie. Poate pacientii lui Freud nu s-au vindecat, dar asta nu inseamna ca suferinta multora nu a fost ameliorata. Cred ca in cazurile lui Freud se vede din cand in cand o ameliorare a suferintei. In cazul Annei O, din cate stiu, a scazut intensitatea catorva din simptome.

    Răspunde
  2. Baldovin says:
    12 ani ago

    Nici un pacient nu se poate "vindeca" prin psihanaliza decat metaforic. Evident, si pentru faptul ca tulburarea psihica nu (mai) este o boala. Ad litteram doar de booli te poti vindeca.

    Iar in materie de echilibru adus psihanaliza poate aduce oarecare ameliorare. Ameliorarea simptomelor nevrotice asa cum s-a consemnat la pacientii sai nu a rezolvat problema de fond. Dupa cum am mai spus "Omul cu lupi" a scapat de "varful icebergului" al nevrozei si a ramas cu baza paranoid-evitanta. Pentru mine aici e grosul– aici ar trebui umblat iar psihanaliza clasica are putine instrumente de ameliorare in aceasta zona. Solutia pe care o vad in acest moment este umanizarea mediului social si vizeaza termen lung

    Răspunde
  3. Anonim says:
    12 ani ago

    >Nici un pacient nu se poate "vindeca" prin psihanaliza decat metaforic. Evident, si pentru faptul ca tulburarea psihica nu (mai) este o boala. Ad litteram doar de booli te poti vindeca.>

    Ei, asta-i buna…

    Răspunde
  4. Anonim says:
    12 ani ago

    Daca Nu vindeca atunci care mai e rostul ei?Ce face ea BUN ptr clienti ,CU CE SI CUM II AJUTA?????

    Răspunde
  5. Cafe Gradiva says:
    12 ani ago

    Nu cred ca articolul lui Jaccard, un text mai mult filosofic sau metapsihologic, trebuie luat literal, ca o fisa clinica. Bineinteles ca psihanaliza isi are eficacitatea ei. 

    Eu as vedea mai degraba sensul provocator la care se referea Bogdan, fortarea cliseelor curente si a asteptarilor magice, dezidealizarea inceputurilor psihanalizei si a mitului fondator si adoptarea unui relativism terapeutic. 

    Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca autorul se declara neonihilist, din stirpea lui Cioran, iar "cinismul inviorator" al lui Freud si concluzia ca "viata nu poate fi vindecata" trebuie citite si in aceasta cheie. 

    Răspunde
  6. mcorciova says:
    7 ani ago

    Cred ca avem de-a face si cu un exemplu de situatie in care se recunoaste neputinta, aceasta prin o buna cunoastere a limitelor, a diferentelor intre ceea ce se poate si ceea ce nu. Aceasta recunoastere/cunoastere as privi-o mai degraba ca pe un element esential care poate caracteriza doar o persoana suficient de sigura de sine dpdv profesional. Desi cu totii sau o majoritate poate ne-am dori o solutie universala de rezolvare a problemelor, acest panaceu universal nu exista. Competenta reprezinta o recunoastere a ceea ce este posibil la un moment dat fata de problematica unei persoane si luarea unor decizii in consecinta. Ca si in orice alta situatie, absenta statutului de panaceu universal nu diminueaza eficacitatea metodei fata de persoanele care pot beneficia de ea:)

    Răspunde
    • Cafe Gradiva says:
      7 ani ago

      Da, foarte de acord cu ce spuneti.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

„Întâlnirea cu visele” de Ruth Berry
Cafe Gradiva

„Întâlnirea cu visele” de Ruth Berry

8 octombrie 2020
muncă Mayo Erich Fromm
Psihanaliză

Munca şi lenea: Este lenea înnăscută? Ce spune Erich Fromm în „Patologia normalității”

4 noiembrie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.