Dragă doctore Wilhelm Reich,
Ce-aş putea face azi pentru dv., dragă doctore Wilhelm Reich? V-am cunoscut când vă aflaţi pe culmile gloriei. Eraţi cercetătorul care înţelesese mecanismele biologice care induc cancerul. Eraţi teoreticianul care reconciliase psihanaliza cu comunismul. Eraţi clinicianul care examinase psihologia fascismului. Eraţi filosoful nietzscheean care care îl apostrofase pe „Little Man” din noi şi îl incitase să-şi spargă carapacea caracterială.
Dar eraţi totodată şi discipolul pe care Freud l-a renegat, evreul german exilat în Statele Unite, inventatorul unei cutii orgonice ce v-ar fi condus drept la închisoare. Pentru unii, un geniu. Pentru alţii, un paranoic. Pentru toţi, în anii ’60, referinţa ultimă. Şi, pentru a râde, şi preşedintele Societăţii Internaţionale pentru Poligamie.
A trecut o jumătate de veac şi aţi fost clasat la raionul curiozităţilor morbide. Ceea ce nu prea vă surprinde: fasciştii, din păcate, prevalează. Cel care refuză să fie vultur sfârşeşte mereu prin a fi prada vulturilor (vă citez). Că e fascism negru, verde, roz sau roşu, nu contează. „Little Man” are ultimul cuvânt.
Dragă doctore Reich, poate că acum aveţi amara satisfacţie de a fi pierdut tot. Dar mai am o veste proastă pentru dv. În 1971, aţi inspirat un film: W. R. Mysteries of organism. Dusan Makavejevs l-a făcut. Un film, şi el, ratat. Apar în film soţia dv. Elsa, fiul dv. Peter şi comersanţi de pe strada dv. Dv. aveţi un aer trist, ca şi cum aţi presimţi declinul psihanalizei, sfârşitul comunismului, uitarea care se va aşterne peste opera dv. Şi valul irezistibil al unui erotism junk. Iar toate acestea pentru aşa un rezultat, vă gândiţi.
Înţelegeţi, dragă doctore Reich, că nu pot face nimic pentru dv. Sau poate că, totuşi, l-aş putea îndemna pe improbabilul cititor al acestei scrisori să citească Listen, Little Man! V-am auzit vocea şi e cea a unui om liber. Psihanaliza a creat mulţi impostori şi o mulţime de papagali, dar numai un imprecator: pe dv. În locul dv. aş fi mândru de a fi avut acest rol.
Al dv. fidel,
R. J.
P. S. Vă datorez înţelegerea faptului că să faci parte din poporul ales înseamnă să ştii că vei fi exclus de peste tot, dar nu şi din iad.
Roland Jaccardeste scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris. |
DE ACELAŞI AUTOR
Toate articolele acestui autor
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
A mai inspirat si melodia "Cloudbusting" a lui Kate Bush.
Mihaela