KINOTERAPIA Cu G. W. Pabst ne-am mai întâlnit la Kinoterapia, şi chiar cu un film despre psihanaliză. În această seară vom viziona Cutia Pandorei, un film turnat trei ani mai târziu, după o piesă din 1904 a lui Frank Wedekind.
Un film care o distribuie pe Louise Brooks într-unul dintre rolurile sale iconice, Lulu – încarnarea supremă a erosului feminin, aşa cum îl vedea Wedekind. Acţiunea se petrece în anii ’90 (ai secolului al XIX-lea!), deci practic în prezentul dramaturgului. Faptele prezentate au scandalizat epoca. Evident, Wedekind a avut dificultăţi în reprezentarea piesei, dar a fost ajutat de admiratori, printre care şi Karl Kraus, în Viena. Şi a fost inspirator pentru alţi artişti, precum Alban Berg, maestrul muzicii dodecafonice, care a şi scris o operă (neterminată) intitulată Lulu.
Inspirator şi pentru G. W. Pabst. Nu e prima ecranizare, de altfel, aceasta a regizorului austriac venind după cea din 1921 a lui Arzén von Cserépy, cu starul danez Asta Nielsen în rolul principal.
La premieră, filmul lui Pabst nu a stârnit prea mare entuziasm. Filmul a fost redescoperit în anii ’50, alături de alte titluri ale cinematografului Republicii de la Weimar, fiind aclamat ca una dintre cele mai mari realizări ale acestuia.
Vizionare plăcută!
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.