Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Fritz Lang, Metropolis, 1927

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Fritz Lang, Metropolis, 1927
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

21 decembrie 2020
Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

29 noiembrie 2020

Fritz Lang, Metropolis, 1927

 KINOTERAPIA  Ne plimbăm, iată, de câteva săptămâni printr-un muzeu al capodoperelor cinematografice. Al capodoperelor absolute, arhetipale pentru întreaga evoluţie a acestei arte – cum este şi filmul din acest week-end, pelicula ştiinţifico-fantastică expresionistă Metropolis, turnată în 1926 şi lansată la începutul anului 1927 de gigantul austriac Fritz Lang.

Cu acţiunea petrecându-se peste 100 de ani (atunci; peste numai 14 ani în zilele noastre!), respectiv în 2026, Metropolis îi distribuie în rolurile principale pe celebrii în epocă Brigitte Helm şi Gustav Fröhlich. A fost produs în studiourile Babelsberg din Germania de Universum Film A. G. sau, pe scurt, UFA Berlin, extrem de puternicul concern cinematografic fondat în 1917, care a asigurat cinematografiei germane un rol de prim-plan mondial în timpul Republicii de la Weimar (el există şi azi şi este cel mai vechi din Germania). Filmul lui Lang a fost o mega-producţie a vremii, având practic cel mai mare buget din toate timpurile alocat de UFA, uriaş pe lângă ale altor filme: 5 milioane Reichmarks, adică 200 de milioane de dolari ai vremii sau 16,6 milioane astăzi.

A fost lansat la 10 ianuarie 1927 la UFA-Palast am Zoo din Berlin, într-o versiune de 153 de minute (210 minute, după alte surse). Succesul filmului a fost moderat, iar cronicile – împărţite. La 13 mai filmul a intrat şi în cinematografe.

Cum? Se deschide aici o epopee separată de cea a poveştii în sine a filmului. Foarte curând după premieră, Metropolis a fost practic măcelărit de Paramount, realizându-se o versiune de sub o oră pentru difuzarea în cinematografele americane. Şi în Germania s-a procedat la fel. Filmul a fost astfel practic desfiinţat, aşa încât în anii ’80 se putea viziona doar mai puţin de jumătate din el. Spre sfârşitul vieţii (se stinge în 1976), răspunzând unei întrebări, Fritz Lang va întreba la rândul lui:

De vă interesează atât de mult un film care practic nu mai există?

De atunci s-a tot încercat reconstituirea şi restaurarea acestei pelicule-reper a celei de-a şaptea arte, fiecare nouă versiune pretinzând că este foarte aproape de cea iniţială. În 2001 (2002), la aniversarea a 75 de ani de la producerea filmului, a fost realizată o versiune de două ore. Părea maximum ce se poate obţine şi a fost proiectată la Festivalul de Film de la Berlin şi înscrisă în programul “Memory of the World” al UNESCO, patrimoniul mondial de documente (fiind singurul film artistic înscris). Este versiunea pe care o vom urmări şi noi la Cafe Gradiva.

Apoi, în 2008, o descoperire epocală: într-un mic muzeu din Buenos Aires, Museo del Cine, e găsit un negativ pierdut al lui Metropolis, de 145 de minute, cu 25 de minute mai lung decât versiunea din 2002. Se pare că o copie a filmului fusese trimisă în 1928 în Argentina, la cererea companiei de distribuţie Terra film. La scurtă vreme, criticul de film Manuel Pena Rodriguez a intrat în posesia bobinelor, vânzându-le apoi, în anii ’60, Fondului Naţional de Artă al Argentinei. De aici, o copie a ajuns în 1992 la Museo del Cine, fără a se conştientiza prea bine valoarea ei.

Această ultimă versiune a fost proiectată la Berlinală la 12 februarie 2010 – şi de asemenea la Friedrichstadt Palast din Berlin, la Alte Oper din Frankfurt, la televiziunea ARTE HD, având chiar şi o proiecţie de for public la Poarta Brandenburg.

Faima şi influenţa acestui film sunt enorme. Unii nu se sfiesc să-l declare cel mai important mut, ceea ce e probabil o exagerare prin excluziune. Alţii subliniază că Metropolis stă la originea tuturor filmelor ştiinţifico-fantastice. Mai mult, a inventat o iconografie şi o poveste care se vor regăsi în numeroase “replici” de-a lungul deceniilor – de pildă în Alphaville de Jean-Luc Godard, Blade Runner de Ridley Scott, THX 1138 şi Star Wars de George Lucas, Soylent Green de Richard Fleischer, Brazil de Terry Gilliam ş. a. m. d. E considerat precursor al cyberpunk-ului anilor ’80 şi a infiltrat de asemenea cultura pop (prin Madonna, Beyoncé, Janelle Monáe şi nenumăraţi alţi artişti). În 2010 s-a lansat o operă rock inspirată de Metropolis.

Vizionare plăcută!

Fritz Lang, Metropolis, 1927
 

Fritz Lang, Metropolis, 1927

Fritz Lang, Metropolis, 1927

Fritz Lang, Metropolis, 1927

Fritz Lang, Metropolis, 1927

Fritz Lang, Metropolis, 1927

www.cafegradiva.ro

Tags: KinoterapiavideoVino şi vezi

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger
Cafe Gradiva

Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?
Psi

De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?

by Alexandra Frîncu
15 decembrie 2020
O plimbare prin demenţă: promovarea conştientizării demenţei printr-o experienţă de realitate virtuală
Psi

O plimbare prin demenţă: promovarea conştientizării demenţei printr-o experienţă de realitate virtuală

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Doar mami tine bebe in burta ei (II)

Doar mami tine bebe in burta ei (II)

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cafe Gradiva

Vasile Dem. Zamfirescu. Drumul spre psihanaliza

8 octombrie 2020
Contractul psihanalitic demagogic
Cafe Gradiva

Contractul psihanalitic demagogic

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.