• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Pactul denegativ al grupului sau al filmului?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Pactul denegativ al grupului sau al filmului?
Share

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Cadrul si dispozitivul

Sa explic in cateva cuvinte cadrul de desfasurare. Un grup se intalneste pentru a vedea un film. Acest film nu este promovat sau propus dinainte. El este o surpriza pentru cei mai multi participanti, doar unul sau doi membri aleg filmul. Este in acest dispozitiv o provocare a spontaneitatii. Suntem impartiti in doua – intr-o echipa si un grup. Echipa se ocupa de organizarea evenimentului, iar grupul este cel care produce asociatiile, in final avand loc o restituire.

In mod usor paradoxal, de data aceasta nu am respectat regulile fixate. Impactul filmului fiind mult mai puternic decat ar fi fost de asteptat, astfel incat impreuna am fost de acord sa nu le respectam. Am semnat un pact.

Filmul

Filmul de luna trecuta se numea Celalalt Pamant. Filmul pare sa fie despre moarte si trauma, despre accident, dar dincolo de toate despre suicid. Despre iluzia gemenala de a fi intr-o lume identica echivalenta a mortii.

In alta lectura poate sa fie vorba despre un cuplu care se intemeiaza pe ideea de a nu divulga niciodata un secret care este comun. In film cuplul format exista atat timp cat ei nu divulga niciodata faptul ca au fost impreuna in acelasi loc – accidentul. S-a si spus in grup ca accidentul este locul in care exista impreuna intr-o simetrie perfecta doua masini. Acelasi loc, aceiasi oameni.

Nu am sa insist foarte mult pe o interpretare a filmului pentru ca ceea ce vreau sa subliniez este pactul denegativ. Aceasta modalitate de intemeiere a unei familii, cuplu sau grup este inerenta oricarei legaturi, iar filmul reuseste cu brio sa-i dea forma.

Grupul

Sa analizam impactul filmului asupra grupului. Resimtind tema mortii si a suicidului, atmosfera a devenit una calda. Grupul a simtit nevoia sa se refugieze intr-un spatiu mai apropiat, senzatia de frig in sala in care a avut loc vizionarea fiind dominanta. Este aceasta o forma de aparare in fata angoasei mortii, aparare care a functionat asigurandu-ne ca suntem impreuna, ca suntem un grup. Impactul filmului este puternic, iar apararea grupala functioneaza ca forma de asigurare.

La scurt timp, in cadrul echipei de coordonatori a aparut o preocupare – ca sedintele noastre sunt similare celor lunare de la AIPsA. Acest punct de vedere ne pune in alta coordonata de interpretare. Intr-adevar, sedinta noastra a semanat izbitor cu cele lunare de la AIPsA. Ce a determinat acest lucru? In primul rand, in aceasta sesiune noi am semnat un pact inconstient –

sa nu vorbim despre noi. 

Aceasta este rejucarea filmului intr-o maniera pentru noi posibila. Daca inainte aparusera vise, asociatii personale sau din experienta personala, acest lucru nu a mai fost posibil pe Celalalt Pamant.

Noi stiam foarte bine cu totii care era specificul grupului, noi stiam ca putem sa spunem orice, dar nu am spus. Acest lucru era posibil pentru ca fiecare din noi nu putea sa aduca in atentie o tema pe care noi nu o vroiam – sinuciderea. Fantasma suicidara este una importanta si regresiva. Noi nu vroiam un pamant identic, ci pe aceasta. Pentru aceasta a trebuit sa apelam la gandirea noastra. Paralel, filmul era intr-o permanenta tensiune, spectatorul stia foarte bine ceea ce se petrecuse la inceputul filmului si astepta sa vada cum acest secret tensionat va izbucni intre cei doi. Dezvaluirea sa a condus la moarte. Noi nu am vrut sa repetam acest scenariu, ci sa il rescriem in spiritul optimist al gandirii care ne asigura viata.

In aceeasi arie am plecat de la ideea de a incalca simetria cadrului nostru – nu am mai fost o echipa, si un grup, si o unitate. In acest fel, spre deosebire de personaje, am reusit sa ne asiguram existenta pe „Acest Pamant”.

Liniile de interpretare propuse de grup au fost diverse si pline de inteligenta. Am reusit sa vedem din multiple si incredibile unghiuri filmul intr-un timp pe care l-as cataloga ca fiind scurt. Aceasta creativitate si inteligenta a fost mult crescuta de capacitatea grupului de a se cenzura in a pune propriile fantasme. Afectivul nefiind exprimat direct, s-a manifestat intr-un mod inedit in prolificitatea ideilor mentionate.

Toate acestea propun un pact denegativ important pentru functionarea oricui. Ce este pactul denegativ? Nu e scopul meu de a teoretiza dar va pot da urmatoarea referinta – René Kaës – Les Alliances inconscientes (prezentarea cartii o puteti gasi la adresa http://www.psihanaliza-de-familie.com/les_alliances_inconscientes_ro.php, iar cartea in biblioteca Asociatiei Enrique Pichon Riviere). In doua cuvinte, este alianta inconstienta care asigura fiintarea si viata si care se construieste in cadrul unei legaturi, punand deoparte prin continere traumele, moartea, evenimentele periculoase etc. Acest pact denegativ il veti regasi in orice legatura, iar faptul ca el exista asigura consistenta sa si functia de container.

Faptul ca un grup are nevoie de acest pact este evident. El nu se incalca. Faptul ca filmul propune aceasta modalitate de analiza il consider important pentru oricine este preocupat de relatii, de el insusi, de grup, de familie sau de institutia sa. Este o invitatie la autoanaliza din perspectiva grupalitatii.

Ce este oare de nespus in grup pentru ca daca s-ar spune ar fi suicidar? O intrebare destinata a ramane fara raspuns.

Concluzii?

As spune ca pactul denegativ nu este nici al filmului si nici al grupului. Faptul ca filmul il propune devine astfel o modalitate de intelegere a modului in care functioneaza filmul. Grupul este o parte din film in aceiasi masura in care filmul este o parte din grup. Filmul nu este o fantezie de care te separi, ci este o modalitate de a actiona simetric inconstient.

Foto: Another Earth, r. Mike Cahill (2011)

Claudiu Ganciu

este psihodramatist, psihoterapeut de orientare analitică şi psihoterapeut în psihanaliza legăturii.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*

Abonaţi-vă la newsletter Cafe Gradiva

Primiţi în email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.

ShareSendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Actualitate la cald, actualitate la rece?
Cafe Gradiva

Actualitate la cald, actualitate la rece?

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Orgasmul fata in fata cu psihanaliza
Cafe Gradiva

Orgasmul fata in fata cu psihanaliza

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Zoolander 2, Chi-raq: Cum se iese din istorie
Cafe Gradiva

Zoolander 2, Chi-raq: Cum se iese din istorie

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Jacques Borie, „Le psychotique et le psychanalyste”, Editions Michèle, Janvier 2012

Jacques Borie, "Le psychotique et le psychanalyste", Editions Michèle, Janvier 2012

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Contractul psihanalitic demagogic
Cafe Gradiva

Contractul psihanalitic demagogic

8 octombrie 2020
Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot
Cafe Gradiva

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.