Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Un mormon numit Mitt Romney

Roland Jaccard by Roland Jaccard
in Cafe Gradiva
5
Un mormon numit Mitt Romney
Share

Citeştedespre

Carl Gustav Jung Roland Jaccard

O întâlnire cu Carl Gustav Jung

1 decembrie 2020
Cioran, deprins din zbor…

Cioran, deprins din zbor…

16 noiembrie 2020
Cum indraznesc barbatii?

Cum indraznesc barbatii?

16 noiembrie 2020

Mitt Romney este al doilea mormon din istoria Statelor Unite care candidează pentru nominalizarea republicană. Primul a fost Joseph Smith, dar fără nici o şansă. Fondator al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, a fost linşat împreună cu fratele său de mulţimea care a atacat închisoarea din Missouri unde era încarcerat. Era în ziua de 27 iunie 1844. Dar de unde atâta ură?

La vârsta de 18 ani, Joseph Smith a avut o revelaţie: un înger îl purta spre un deal unde era îngropată o carte scrisă cu hieroglife pe tăbliţe de aur, îngropată aici în urmă cu patrusprezece secole de cineva numit Mormon, urmaş al evreilor care veniseră să se stabilească în Lumea Nouă – pământul făgăduinţei – după Exodul din Egipt.

Revelaţia l-a bulversat pe Joseph Smith – ca s-o spunem pe scurt -, un tip solid care şi-a petrecut scurta existenţă traducând textul sacru pe care el îl numea Biblia Mormonilor, luptând de partea Pieilor Roşii de vreme ce aceştia erau evrei, condamnând sclavia şi propovăduind poligamia, făcând tot ce ne-ar putea stârni simpatia şi ce l-a putut duce atunci la pieire. Scria destul de bine, iar povestea revelaţiilor sale ne aminteşte de cea a Sfântului Augustin. 

Mormonii, despre care nu putem spune că sunt cu adevărat protestanţi pentru că îl aşteaptă încă pe Mântuitor, au fost persecutaţi de colonişti şi de puritani. Vânaţi, urmăriţi, ei s-au stabilit în deşertul statului Utah, la Salt Lake City. Astăzi sunt în număr de cincisprezece milioane, iar asta fără a-i confunda cu Amish, care sunt anabaptişti fugiţi din Elveţia şi Olanda pentru a trăi după Biblie. Peter Weir i-a descris admirabil pe aceştia din urmă în capodopera sa Witness.

Conan Doyle, în Un studiu în roşu (1887), prima aventură a lui Sherlock Holmes, se va interesa de mormonism, pentru a se distanţa apoi pentru că respingea poligamia şi a se converti într-un final la spiritism. Amuzantă idee. Economistul protestant şi, întâmplător, unchi al lui André Gide, Charles Gide, vedea în Biblia Mormonilor o parodie a Tablelor Legii.

E uimitor, scria el în 1924, cum astfel de inepţii şi-au putut afla urechi credule.

Dar despre ce religie n-am putea spune oare acelaşi lucru?

Astăzi, sub conducerea lui Brigham Young, succesorul lui Joseph Smith, biserica mormonă a câştigat în respectabilitate şi chiar a scos poligamia în afara legii, cel puţin oficial. Toată lumea a remarcat că Mitt Romney este candidatul cel mai plat, mai fad şi mai moderat pentru Casa Albă. Cel mai „normal”, aşa cum îi place să se prezinte lui François Hollande*, maestru în arta de a-şi construi un Self fals. Să îndrăznesc să închei spunând, fără a fi linşat, că l-aş fi preferat pe Joseph Smith lui Mitt Romney? (Ori fie chiar şi pe Herman Cain). Ceea ce vine, fără îndoială, din preferinţa mea pentru westernuri şi din simpatia instinctivă pe care o am pentru iluminaţi.

* Candidatul Partidului Socialist Francez şi principalul rival al lui Nicolas Sarkozy la alegerile din acest an pentru Palatul Élysée.

Traducere de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: autor: Roland Jaccardrubrică: Memorandum de Roland Jaccard

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Roland Jaccard

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Citeşte şi

Cine poate fi un mare scriitor? Ne spune Marcel Proust…
Cafe Gradiva

Cine poate fi un mare scriitor? Ne spune Marcel Proust…

by Roland Jaccard
16 noiembrie 2020
Internationala Dezvrajitilor…
Cafe Gradiva

Internationala Dezvrajitilor…

by Roland Jaccard
16 noiembrie 2020
Doua capcane pentru creduli: pacifismul si umanitarismul
Cafe Gradiva

Doua capcane pentru creduli: pacifismul si umanitarismul

by Roland Jaccard
16 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Louise Bourgeois, „Passage dangereux”, Hamburger Kunsthalle

Louise Bourgeois, "Passage dangereux", Hamburger Kunsthalle

Comments 5

  1. Bogdan Popa says:
    10 ani ago

    Cred ca e cam mult spus ca Herman Cain e un iluminat:) Apropo, mi se pare ca are mare dreptate ca eul fals e o problema in politica. De altfel, mormonimsul e cea mai interesanta parte a lui Romney, pentru ca in cursa republicana el e un fel de pariah; multi evanghelici si baptisti il vad ca pe un fals crestin pentru ca e mormon. Asta e singura parte care mi-l face cumva simpatic. Sunt curios sa vad ce face Hollande!

    Răspunde
  2. Cafe Gradiva says:
    10 ani ago

    A! Eu nu intelesesem ca HC ar fi vreun iluminat, dar, ai dreptate, se poate intelege si asa. Intelesesem in sensul de "fie si pe Herman Cain" (in franceza: "voire Herman Cain") – de fapt, voi modifica acum.

    Deci Romney e simpatic prin conditia sa de minoritar, de paria, cum spui. Numai ca se pare ca ar fi un paria prin adeziune, mai mult decat prin profil, precum fu ilustrul sau inaintas si fondator.

    Răspunde
  3. Ioana M. says:
    10 ani ago

    Pai bine, Bogdane, acum aflu ca Romney e mormon?

    Răspunde
  4. Zulu Labada says:
    10 ani ago

    Am fost si eu la o biserica a mormonilor.Erau majoritatea americani.Din 1990 pina acuma au facut foarte putini adepti din Romania.Nu vreau sa-i jignesc dar acestia erau putin "dusi", sau care aveau o nevoie afectiva profunda.Am primit si eu cartea lui Mormon.Nu stiu cum cineva normal poate crede asemenea prostii.Oricum in America s-au fabricat destule religii pentru a face bani sau a supravitui in Westul Salbatic.
    La misionarii americani am observat ca erau foarte stricti, nu se abateau nici un milimetru de la ce li se spunea.Parca sunt teleghidati.Cat stau aici in misiune, un an si jumatate,li se face un mail special prin care sa comunice intre ei,iar in rest nu au voie sa ia legatura cu nimeni dintre prieteni sau sa intre pe Facebook etc.Mi se pare groaznic.
    Asta se poate intoarce impotriva lor.Cand pui niste conditii draconice nu faci decat sa-i duci in ispita de a incalca regulile !

    Cristian Popa

    Răspunde
  5. Unknown says:
    10 ani ago

    O fraza in acest articol nu are dreptate… Mormonii nu asteapta pe mantuitor. Ei (ca si alti crestini) cred ca mantuitorul a venit deja. Mormonii (ca si alti crestini) cred in a doua venire a mantuitorului.

    Eu asa cred ca daca cineva vrea sa afle adevarul unei religii, persoana respectiva trebuie sa vorbeasca cu o persoana ce crede in religie respectiva.

    Nu cred ca Roland Jaccard este mormon. De aia erau multe 'neadevaruri' in acest articol.

    Oricum, va fi interesant sa aflam ce se intampla in privirea acestui subiect prezidential 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Trauma sexualităţii şi copilul-victimă
Psihologie

Trauma sexualităţii şi copilul-victimă

7 februarie 2022
In viata ca in carti
Cafe Gradiva

In viata ca in carti

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.