16 martie – 15 aprilie 2012
Vernisaj, vineri, 16 martie, orele 17.00
Str. Tribunei, nr. 6
Orar: marţi – duminică, 10.00 – 18.00
Folosind metode de lucru şi de gândire care nu sunt neapărat specifice generaţiei sale, Adi Matei a pregătit în ultimul an, în colaborare cu Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal primul său proiect personal tematic.
Pornind de la cercetarea unor acţiuni şi momente iconice din desenele animate, şi din filmele de la începutul cinematografiei, prin legături logice şi observaţii directe, Adi Matei a ajuns să se focuseze pe studiul iluziilor şi al urmelor vizuale pe care le lasă imaginea în mişcare, şi pe posibilitatea de a captura un element anume şi a-l traduce în realitate, plecând de la mărimea şi forma gândite iniţial. Din această formulă tehnică rezultă decorul, o structură fragilă şi fluidă, care poate brutaliza conceptul artistic, dar care nu lasă observatorul indiferent.
Naveta spaţială construită la scară după naveta folosită de regizorul Georges Méliès în filmul Călătoria pe Lună (Le voyage dans la Lune) / Franţa, 1902, 16′ suprapune mai multe niveluri de decomplexare a realului, şi recondiţionează producţia de mister. Experienţa fizică a decorului este imediată, recurentă şi necondiţionată. Poate fi extenuată rapid, dar poate fi paroxată de imaginaţie.
Grebla, un obiect pentru sabotarea spaţiului realizat pornind de la imaginea barelor de lemn ale artistului Andrei Cădere, volumetria costumului lui Beuys construit din polistiren sau cubul mobil constituit din 10.000 de pixuri lipite între ele sunt lucrări anecdotice, vorbesc despre un timp absent, care se odihneşte, dar şi despre extensia şi măsura tuturor lucrurilor. Aceste forme sunt derivate din însuşi procesul artistic, care la final devine invizibil, fără a fi experimental sau personal. Exteriorizarea extremă a stărilor şi dominanţa artistului care generează un tip de imposibilitate sunt prezentate în Jar Jaws (2010), un video alb – negru fără sunet; artistul a captat strigătul mai multor oameni în borcane, pe care apoi le-a dispus ca obiecte lângă proiecţia video.
Într-o perioadă de declin a acţiunii artistice nemediate, Moon Shuffle este un proiect care pune în discuţie autenticitatea actului creativ, şi instaurează o temporalitate duală, la graniţa dintre iconografie şi radicalitatea instalaţiei.
Adi Matei (n. 1980, Galaţi). Trăieşte şi lucrează la Cluj. În ultimii ani, lucrările sale au fost prezentate la Bildmuseet, Umeå, Suedia (2008), în cadrul Festivalului Temp d’images, Cluj-Napoca (2010), la Galeria Jan Dhaese, Gent, Belgia (2010), la Laznia Contemporary Art Centre Gdansk, Polonia (2012), şi la Bienala de la Moscova – Strategic Project (2012). În 2010, artistul a obţinut Premiul Henkel România la categoria video. A participat la o serie de rezidenţe artistice: Centre for Contemporary Art Ujazdowski Castle Residency, Varşovia, Polonia (2011); Rezidenţa Institutului Cultural Român din Paris (2011); Cité des Arts Paris, Franţa (2012); KulturKontakt Artists in Residence Program, Austria (2012).
Detalii imagine: Schiţă pregătitoare pentru navetă spaţială, 2012.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.