• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Daca vrei să ştii cum va arăta lumea de mâine

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
6
Daca vrei să ştii cum va arăta lumea de mâine
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Daca vrei să ştii cum va arăta lumea de mâine

…nu cred că trebuie citiţi futurologii. Sunt prea raţionali, prea ştiinţifici. Dar omul e iraţional. Istoria nu se dezvoltă în conformitate cu raţiunea, ci cu pasiunile.

E preferabilă, pentru prevederea viitorului, ficţiunea. Jules Verne a prevăzut marile descoperiri tehnice. A. Huxley, în Brave New World, dă o descriere mai sociologică, iar Orwell una politică, din care o parte rămâne scadentă (tiraniile nu au intrat în sac, nici nu au devenit imposibile).

Ce-l poate face pe un scriitor să emită o viziune asupra viitorului? – Dorinţa de-a prelungi peste limitele biologice ale fiinţei destinul său. Cred (dar nu am cercetat) că scriitorul de anticipaţie speră să le apară celor care vor fi când el va înceta să existe ca un ghicitor în stele. Este una dintre formele ambiţiei literare.

Nu există o ramură mai atipică a literaturii decât anticipaţia. Scriitorul obişnuit se bazează pe biografia sa pentru a creea ficţiunea. Chiar şi romanul cel mai “obiectiv” este o transcriere a unor impresii, a unor trăiri proprii. Scriitorul de anticipaţie se rupe voluntar de această sursă. Dar nu pe deplin. El nu poate şi mai ales nu trebuie să se despartă de înţelegerea psihologiei (umane) în genere, omul viitorului rămânând un om (asta cel puţin în cazul în care va mai povesti despre oameni!). În acelaşi timp, efortul lui esenţial este să extrapoleze, să prelungească în viitor o evoluţie a omului, a societăţii pe care deja o observă. Anticipaţia nu se poate baza decât pe o subtilă observare a unor tendinţe deja prezente. Altfel cădem în absurd.

Faptul că o astfel de literatură este azi periferică nu face decât să dovedească cât de tare suntem ataşaţi de modelele vechi, filonul principal al literaturii fiind izvorât din cultul strămoşilor. Ce este tragedia greacă altceva decât o reluare a miturilor tribului? Şi aceste mituri le vom regăsi, transfigurate, şi în literatura modernă. Science-fiction-ul a putut să apară odată cu progresul tehnic când schimbarea s-a accelerat, vertiginos. Schimbarea însăşi devine progresiv programul literaturii.

Mă aştept la o modificare de paradigmă. Genul ştiinţifico-fantastic va deveni major.

Daca vrei să ştii cum va arăta lumea de mâine

Ion Vianu

este psihiatru, romancier, memorialist, eseist, un observator constant şi atent al vieţii intelectuale şi publice de la noi şi de pretutindeni.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

*

Foto: Trusă de experimente pentru tineri – Reclamă a anilor ’50

Citeştedespre

Sindromul lui Erostrates

Sindromul lui Erostrates

8 octombrie 2020

Stanga si dreapta (II)

8 octombrie 2020

Noua perspectiva anarhista

8 octombrie 2020
Tags: autor: Ion Vianurubrică: Din carnetele lui Ion Vianu

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Morala in politica nu este un lux
Cafe Gradiva

Morala in politica nu este un lux

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

Teocratia si capturarea ideii de Dumnezeu

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

Bitcoins si vindecarea de obezitate morala

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Memoria procedurală în filmul “Omu’ de la Zoo” – Şedinţă AIPsA, vineri, 16 martie

Memoria procedurală în filmul "Omu' de la Zoo" - Şedinţa AIPsA din martie

Comments 6

  1. Cafe Gradiva says:
    9 ani ago

    Imi place eseul – si cu deosebire premisa (nu futurologii sec stiintifici, ci science-fiction, genul cel mai dezlegat aparent de prezent) si concluzia profetica.

    E interesanta si observatia ca astazi genul SF a devenit marginal… oare de ce? Fata de interbelic si anii '50-'70, am putea spune ca azi e in mizerie. (Desi efectele speciale de anticipatie in filme prolifereaza).

    Răspunde
  2. T. Dora says:
    9 ani ago

    Si mie imi place mult primul paragraf

    Răspunde
  3. Bogdan Popa says:
    9 ani ago

    Ma gandesc, Dorin, ca poate anii 50-70 aveau speranta asta a descoperirii de lumi noi si a imaginarii de alternative sociale. Experimentele sociale si politice, din pacate, au fost epuizate de proiectele care s-au organizat in jurul "comunismului," si de acolo frica principala este ca orice proiect reformist este unul de inginerie sociala. Zic eu ca SF-ul e in mizerie pentru ca insasi ideea de imaginatie sociala a devenit periculoasa.

    De ce imi mai place mie Apple, desi sunt sceptic cu tot corporatismul lor, este in ca in razboiul rece din anii 80 si 90 legat de inovatie, ei au reusit sa se mentina ca alternativa imaginatiei. Microsoft era lumea imaginatiei pur utilitare, pe cand Apple avea ideea asta de imaginatie utopica, care nu poate fi realizata acum, dar poate fi creata in viitor. Ma rog, imaginatia asta utopica, a Ipadurilor, se bazeaza pe fabricile din China, unde ai plase de siguranta sa nu te sinucizi datorita conditiilor de lucru.

    Eu, care am fost crescut cu lumea lui "noi in anul 2000, cand nu vom mai fi copii," sunt incantat de tot ce tine de imaginatie. Adica, "toate visele indraznete, in fapte le vom preschimba," striga soimul din mine. Tin minte cum visam cand eram mic sa vorbesc pe videofon cu oricine vroiam din lume asta. Era un "desen animat" cu niste astronauti care aveau mici aparate pe care le foloseau sa vorbeasca unde vroiau. Acum, skype-ul a devenit un mijloc favorit de comunicare pentru mine, si am senzatia cateodata ca locuiesc in lumea fanteziei mele de la sapte ani:)

    Răspunde
    • Cafe Gradiva says:
      4 ani ago

      La recitire, dupa cinci ani – imi place foarte mult acest comentariu!

      Răspunde
  4. Anonim says:
    9 ani ago

    ION VIANU

    Trebuie observat ca modelul utopiei sau antiutopiei promovat din Renastere incoace a fost inlocuit cu modelul SF. Desi exista apropieri intre genuri, ca in romanul lui Zamiatin, "MÎ" (Noi). În SF socialul trece pe planul doi, tehnologia pe primul plan. Poate de aceea ideologia comunista nu era contra SF fiindca anticipatia sociala propriu zis era evitata iar pentru comunism nu exista decat o singura societate viitoare posibila. Acestea fiind zise, in Lumea anglosaxona de azi SF o duce foarte bine.

    Darul profetului Sf este acela ca vede in viitor în timp ce omul obisnuit, nu. Batranii din copilaria mea refuzau sa admita, prin 1940-45, ca omul poate ajunge pe luna.

    Răspunde
  5. Anonim says:
    9 ani ago

    am vazut reclama la filmul lui Ciarliz Teron in "alba ca neaua" si paralel am vazut ca a adoptat cu baietzel negru din africa neagra (ea fiind originara din africa neagra ) .
    pe urma mi-am amintit ca a jucat intr-un film "alias" "brave new world" a lui A.H. in filmul asta de pilda era asa ca niste oameni de stiinta ambitiosi au facut experimente pe "uman" si asa a iesit ca toti sunt intr-o forma .
    pe urma la ea si la ex-gagicasu nu i-a placut si a inceput sa intre in "opozitie" . ceea ce a fost bine . mai ales cand si-a dat seama ca ea este singura humanoida care poate sa nasca copii cam asa cum Domnul Sfant ne-a lasat pe pamint.
    Dupa multe peripetii au reusit sa-i invinga pe alieni !

    iscaleste: cele shapte peripetii hahaha :)))))))))))))))

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Empatia: cum să priveşti pe aceeaşi fereastră ca pacientul
Cafe Gradiva

Empatia: cum să priveşti pe aceeaşi fereastră ca pacientul

8 octombrie 2020
Roman natural cu pulpa
Cafe Gradiva

Roman natural cu pulpa

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.