Cursuri de formare în
Psihoterapie Psihanalitică
Consiliere Psihodinamică - ÎNSCRIERI 2023

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
 
Curs de formare în
Psihoterapie Psihanalitică
Consiliere Psihologică – ÎNSCRIERI 2023

 
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Il voi strica si nu vei putea sa il mai repari

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Il voi strica si nu vei putea sa il mai repari
Share

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Propun cititorului sa abordam impreuna tematica legata de reparatie si vinovatie, modul in care se structureaza si se semnifica regulile in terapia copiilor, precum si cresterea treptata a capacitatii eului de a integra conflictul. Pornim de la un fragment clinic generic, care sa ne ofere cateva puncte de reper in abordarea noastra.

Terapeutul: nu ai voie sa desenezi pe perete si nici pe masuta, ci doar pe hartie
Copilul: ba da, pot
Terapeutul: stiu ca poti, dar nu ai voie
Copilul: dar vreau
Terapeutul: exista dorinta ta si regula mea. Cum ai putea sa faci ce iti doresti tu, dar sa respecti si regula mea?
Copilul: daca voi desena pe perete il voi strica si tu nu vei putea sa il mai repari

In discutie sunt peretele, masuta, copilul si terapeutul. Cu alte cuvinte, cadrul si relatia. Copilul doreste sa declanseze un atac asupra cadrului si implicit asupra terapeutului si cauta sa afle ce va intoarce impotriva sa acest atac. Este o infruntare? Daca ar fi o infruntare, ar fi una inegala si fara tel imediat terapeutic. Adultul este mai puternic, copilul este mai mic si va pierde lupta lui pe care si-o doreste cu indarjire.

Este o cautare a copilului de a se pune intr-o situatie persecutorie si de a-si reclama consecintele si nedreptatea acesteia? Poate ca este, atacul obiectelor persecutoare proiectate in exterior este mereu greu de controlat si greu de anticipat.

Este o luare in stapanire a terapeutului? Aici este cabinetul meu, eu iti spun ce ai voie si doar eu, tu trebuie sa te supui vointei mele. Este cabinetul o posesie a terapeutului, iar atacul poate produce o rana narcisica „pielii” vatamate?

Las aceste intrebari deschise cititorului, dar merg mai departe in reflectia mea si dezvalui ca in fapt este vorba despre o poveste de iubire. Ca orice poveste de iubire, implica ura, distrugere si vinovatie. Si mai apoi reparatie.

In articolul sau „Psihanaliza si sentimentul de vinovatie”, Winnicott spunea:

Nu crima in sine este cauza sentimentului de vinovatie, ea este mai degraba rezultatul vinovatiei ce tine de intentia criminala.

Vorbim despre o angoasa resimtita din cauza conflictului dintre iubire si ura. Te iubesc suficient de mult incat sa pot sa ascult ceea ce imi ceri, dar te urasc la fel de mult tocmai pentru ceea ce imi ceri. Aparitia sentimentului de vinovatie implica insa toleranta la ambivalenta.

Iubirea fata de mama a copilului atrage dupa ea teama fata de tata si fata de distrugerea din partea tatalui, ceea ce declanseaza nasterea unei dorinte de moarte a tatalui. Complexul de castrare este cel care permite iesire din acest conflict, iar vinovatia implica o toleranta de a sustine conflictul.

Conflictul dintre iubire si ura nu isi are originea in relatia oedipiana triunghiulara, ci, asa cum a afirmat M. Klein, in relatia timpurie dintre mama si bebelus. Bebelusul are ca scop sa patrunda neindurator in interiorul mamei si sa fure din ea tot ce simte el ca este bun acolo. Impulsul primitiv de iubire are un scop agresiv. O mama suficient de buna ii poate oferi timp bebelusului sa poata face pace cu faptul ca obiectul atacului neindurator este chiar mama, adica aceeasi persoana care se ocupa de ingrijirea sa.

Dorinta si trairea ei coplesitoare si distrugatoare este preintampinata de supraeul sever care interzice manifestarea in act a ei. Dar de multe ori, interzicerea actului echivaleaza si cu interdictia cuvantarii ei. Ea nu are dreptul de a exista, dar nici nu poate disparea. Cadrul terapeutic permite reaparitia dorintei si nu cu scopul de a repeta distrugerea si de a re-disparea apoi, si cu scopul de a fi exprimata in cuvinte si de a i se da o semnificatie in relatia cu lumea interioara a copilului, dar si cu celalalt (atat in sensul de obiect, cat si de subiect).

Te iubesc atat de mult incat te-as putea distruge. Daca daca te-as distruge, te-as mai putea repara?Ai putea accepta faptul ca simt nevoia de a distruge si am putea s-o transformam impreuna in a construi ceva?

Regula si instaurarea regulii in cadru pare a fi corolarul complexului de castrare. Cadrul instaureaza reguli care vor creea un invelis pentru a contine transformarea posibila. Jocul, plecand de la reguli impuse, va produce conditia unei simbolizari interne a dispozitivului terapeutic. Daca reluam metafora corporala a grupului, putem spune ca „pielea comuna” nu se poate construi decat daca exista un spatiu de reamenajare constanta in functie de ceea ce numim emergenti, adica continutul care apare pe masura ce travaliul se desfasoara. Dispozitivul este un continator, insa continerea provine realmente din cadrul nostru interior, din ascultarea noastra grupala si din travaliul in co-terapie.

Cristina Călărăşanu

este psihoterapeut de orientare psihanalitică în formare, psihodramatist în formare, membru fondator al Asociaţiei Române de Psihanaliză a Legăturilor de Grup şi Familie şi delegat în cadrul Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*

Foto: http://denablizzard.brinkster.net/blog/?cat=34

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share1SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Desenele copiilor şi terapeutul
Psi

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

by Cathy A. Malchiodi
26 ianuarie 2021
Metamorfoza creatoare a Sinelui rezilient
Cafe Gradiva

Metamorfoza creatoare a Sinelui rezilient

by Alexandra Frîncu
8 octombrie 2020
Care este relatia dintre depresia cronica si melancolie?
Cafe Gradiva

Care este relatia dintre depresia cronica si melancolie?

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Ben Goldacre, „Pseudoştiinţa”, Editura Trei, 2012

Ben Goldacre, "Pseudoştiinţa", Editura Trei, 2012

Comments 3

  1. iris says:
    11 ani ago

    Foarte frumoasa abordare, Cristina.
    Felicitari

    Răspunde
  2. Anonim says:
    11 ani ago

    Ma gandesc cum ar reactiona copilul daca i s-ar spune: daca vrei sa desenezi pe perete sau masuta, mai intai punem hartia pentru a le proteja. Masa si peretele pot fi folosite ca spatii de desenat in masura in care acestea sunt protejate.

    Mihaela

    Răspunde
  3. Cristina Călărăşanu says:
    11 ani ago

    @Iris: multumesc
    @Mihaela: interesanta si utila reflectia ta. Sigur ca aparitia unei interdictii in procesul terapeutic este strans legata de capacitatea de a o primi si integra. De aceea, exista momente diferite si abordari specifice in functie de cresterea si consistenta Eului, de durata terapiei precum si de relatia transferentiala. Modalitatea ta winnicottiana de a introduce interdictia este, de exemplu, utila atunci cand este necesara creerea unui spatiu de tranzitie intre aparitia interdictiei si interiorizarea acesteia, cand este nevoie de un sprijin. Aparitia frustarii, in conditiile unui Eu suficient de matur s-o contina si a unui cadru suficient de sigur, este benefica in procesul terapeutic al copilului, ea oferind repere pentru a media distanta dintre dorinta si realitate.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu
Cultură

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

17 decembrie 2021
Experienta traumatica si reactia imediata la stres
Cafe Gradiva

Experienta traumatica si reactia imediata la stres

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

2 martie 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.