KINOTERAPIA Filmul Goana după aur al lui Chaplin, lansat în 1925, este considerat de mulţi cea mai marcantă capodoperă a sa. Este, în orice caz, cel mai celebru dintre toate câte a realizat. De altfel, aşa cum a declarat în mai multe rânduri, este filmul de care Chaplin însuşi ar dori ca lumea să-şi amintească în primul rând.
Ca şi în cazul altor producţii ale sale, Goana după aur este un film scris, regizat, produs şi interpretat de Chaplin. Mai mult, este montat de el şi e şi co-autor al coloanei sonore.
Filmul a avut un succes colosal încă de la lansare, atât în Statele Unite, cât şi în întreaga lume. De fapt, a fost cea mai de succes comedie mută din toate timpurile, în cifre de box-office (peste 4 250 001 de dolari încasări în 1926), şi al cincilea film mut într-un atare clasament.
Criticii de asemenea au fost extrem de încântaţi de Goana după aur, atât în perioada interbelică, dar şi după război, aşa încât la Expoziţia Mondială de la Bruxelles din 1958 l-au inclus în topul celor mai bune filme din toate timpurile pe locul al doilea. Secvenţa dansului pâinişoarelor e inclusă în toate antologiile de scene memorabile (deşi Roscoe Arbuckle o „inventase” deja în The Rough House din 1917), fiind mult citată, preluată şi parafrazată în multe filme ulterioare ale unor cineaşti celebri, până în zilele noastre.
Vizionare plăcută!
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.