AT YOUR SERVICE – ART AND LABOUR – o expoziție despre artă și tehnologie
23 martie 2012 – 3 martie 2013
AT YOUR SERVICE – ART AND LABOUR este o expoziție eclectică ce deschide o nouă zonă de discurs artistic, prezentând sinergia dintre artă și tehnologie și analizând multiple aspecte ale muncii în contextul actualei situații economice și sociale din regiune. Expoziția ilustrează modul în care abordează artiștii transformarea rapidă a proceselor muncii, accentul fiind pus pe impactul mecanizării asupra vieții oamenilor. Proiectul aduce în discuție atât oportunitățile, cât și riscurile formelor contemporane de muncă. Expoziția este organizată de Fundatia ERSTE împreună cu Technisches Museum Wien și poate fi vizitată în perioada 23 martie 2012 – 3 martie 2013 la Technisches Museum din Viena.
Pentru expoziție, artiștii Daniel Knorr (România), Pavel Braila (Rep. Moldova), Anna Jermolaewa (Rusia) și Ulrike Lienbacher (Austria) au fost invitați să transpună în creații artistice procesele de muncă. Spectrul artistic este completat de filmulețe realizate de către Harun Farocki, Adrian Paci și Anne Tallentire.
În contextul evoluțiilor actuale pe piața muncii, operele acestor artiști încearcă să ofere răspunsuri la următoarele întrebări: Care au fost etapele procesului de transformare a muncii? Când este munca un privilegiu și când este o povară? Care sunt efectele atunci când procesele de lucru sunt automatizate? Reprezintă societatea noastră, bazată pe cunoaștere și economie, viitorul vieții noastre profesionale? Ce înseamnă să fii flexibil și mobil? Cum afectează munca și somajul stima de sine?
Această colaborare ne-a dat șansa de a invita artiștii să creeze noi opere de artă care împreună creionează o imagine extrem de diversă a condițiilor de muncă din prezent și aduc în discuție și aspectele istorice care au determinat transformările de pe piața muncii. Aceste lucrări se axează pe problemele socio- politice curente, cum ar fi migrația și flexibilitatea pieței de muncă. Totodată explorează diferențele dintre procesele de muncă ce necesită cunoștințe aprofundate și un grad înalt de tehnologizare și procesele de muncă bazate intensiv pe personal, cum sunt cele din servicii,
a declarat Christiane Erharter, curator al expozitiei, Fundația ERSTE.
Artistul român Daniel Knorr expune la Viena 2 roboți care au o sarcină foarte specială, sunt roboţi interactivi care cerşesc. De îndată ce o persoană se apropie, robotul îi face un compliment şi cere nişte mărunţiş. După ce primește bani, robotul mulţumeşte. Întrucât modelul precedent „Lui & Morty” a fost expus într-o casetă de prezentare într-un alt muzeu, generaţia nou proiectată „Alpha & Beta” este în prezent în uz. Unul dintre ei este expus la muzeu, în timp ce celălalt „câştigă” bani în spaţiul public din Viena. Având la baza instalaței sale legea formulată de autorul de science-fiction Isaac Asimov, conform căreia
Un robot trebuie să îşi protejeze propria existenţă,
Daniel Knorr folosește banii câştigaţi de roboți din cerşit pentru reparaţii sau pentru producerea de noi roboţi.
În același timp, intervenția artistică a lui Daniel Knorr poartă și un aspect socio-politic, întrucât cerșitul este interzis în multe orașe din Austria și din alte țări europene.
Instalaţia lui Knorr are două locaţii: una în spatiul public, pe Mariahilfer Straße 2 / Museumsplatz, şi una în muzeu, incorporată în expozitia permanentă numită: „Everyday Life – Directions for Use”. În muzeu prezentarea existentă despre robotizare, care este una în schimbare, se află alături de panouri de sticla puse unul în spatele altuia, care afişează desene pentru descrierea şi măsurarea proporţiilor ideale ale corpului în epoci diferite.
Despre Daniel Knorr:
Daniel Knorr s-a născut în Bucureşti și în prezent locuieşte în Berlin. În perioada 1989-1995 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Munchen și apoi la Colegiul de Arte Frumoase Vermont din SUA.
A participat la numeroase expoziții de grup, incluzând cea de a 5 a Bienală Cetinje din Muntenegru (2004), expoziția Beneath the Underdog, Galeria Gagosian din New York (2007), cea de a 5 a Bienală de la Berlin, expoziția Manifesta 7 (2008); Bienala de la Liverpool; expoziția de la Centre Pompidou, Paris (2010); Steierischer Herbst (2011); și Mumok Vienna (2012). Dintre expozițiile individuale mentionăm: Visible/Invisible Series la The Project în New York (2002); European Influenza la pavilionul românesc de la cea de a 51 a Bienala de la Veneția (2005); Museum Fridericianum Kassel (2008); Kunsthalle Basel (2009); Galeria Fonti (2010); Galerie Nächst St. Stephan (2011); Kunsthalle Wien (2012).
« AT YOUR SERVICE – ART AND LABOUR “ este un proiect realizat în parteneriat de Fundatia ERSTE și Technisches Museum Wien.
Technisches Museum
Mariahilfer Str. 212, 1140 Wien
www.technischesmuseum.at
Durata
23/03/2012 – 03/03 /2013
Curatori:
Silvia Eiblmayr
Christiane Erharter
Contact presa:
Mariana Oprea, PR Specialist -Graffiti PR
0730 202 354
mariana.oprea@graffitipr.ro
Andreea Gurău, Communications Manager – Fundația ERSTE
+43 (0) 50100 19614
andreea.gurau@erstestiftung.org
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.