• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Cu ce se ocupă Irena Talaban?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Cu ce se ocupă Irena Talaban?
Share

Citeştedespre

Tobie Nathan in Romania, 5 mai 2015

Tobie Nathan in Romania, 5 mai 2015

8 octombrie 2020
Amintiri prin uşa întredeschisă a copilăriei…

Amintiri prin uşa întredeschisă a copilăriei…

8 octombrie 2020
Când îl însărcinăm pe celălalt să ne „digere” umbra

Când îl însărcinăm pe celălalt să ne „digere” umbra

8 octombrie 2020

Sigur ca stim cu ce se ocupa Irena Talaban, ca de-aia ne intereseaza ce are de spus, de-aia am fost la dezbaterea cu tema Exista oare o stiinta umana universala? Eseu clinic asupra conceptului de maltratare ce a avut loc azi la Facultatea de Socio-Psihologie a Universitatii Spiru Haret. Stim ca profeseaza in Franta ca psiholog clinician, ca are o formare continua in psihanaliza si o formare de 20 de ani cu Tobie Nathan in etnopsihiatrie. Dar tocmai asta e problema, ca noi stim cu ce se ocupa Irena Talaban, pe cand pacientii ei vin constant cu o exigenta exprimata in intrebari ca:   

In fond, tu ce stii sa faci? / Cu ce te ocupi tu, de fapt?

Explica asta unui om dintr-o etnie cu care nu ai nimic in comun si care nu poseda nicio reprezentare despre ce inseamna o consulatie la un psiholog, cu atat mai putin cu ce se mananca psihanaliza si etnopsihiatria. Te-ar rade si curcile daca ai incepe sa-i explici ca tu te pricepi sa descifrezi Complexul Oedip… Si totusi, pentru a stabili o relatie reala cu pacientul (sau ceea ce suntem obisnuiti sa numim alianta terapeutica), Irena nu ezita sa raspunda, de exemplu:

Eu amestec intr-un cazan cu smoala si merg cu el pe la profesori prin Paris sa-i intreb ce cred despre asta.

Desigur, Irena lucreaza cu imigranti de multa vreme si nu raspunde asa chiar la intamplare. Nu-i de mirare ca reactia pacientei care a primit raspunsul de mai sus a fost:

Tu, cel putin, stii sa vorbesti.

Ce este etnopsihiatria?

La intrebarea asta nici specialistii acestui domeniu nu pot da un raspuns final, motiv pentru care se intalnesc periodic sa isi redefineasca obiectul muncii in acord cu noile experiente clinice. Cert e ca etnopsihiatria nu e o stiinta despre aparatul psihic si nu are o metapsihologie, adica nu utilizeaza invarianti psihologici care se aplica tuturor grupurilor umane.

Clinica modeleaza tehnica

Sa luam urmatorul exemplu: primind in cabinet o pacienta care provine din Thailanda rurala si care nu stie nicio boaba de franceza, Irena a trebuit sa solicite, sedinta de sedinta, prezenta unei a treia persoane – o alta femeie de origine thailandeza, dar care vorbea franceza. Aceasta terta persoana facea un continuu travaliu de interpretare. Ea traducea experienta satului traditional thailandez inca inradacinat in reguli vechi de cateva sute bune de ani in experienta Frantei secolului al XXI-lea. De altfel, nevoia unui interpret Irena a simtit-o si imediat dupa sosirea ei in Franta cand, venind dintr-o dictatura comunista, trebuia sa demonstreze noilor ei interlocutori ca si-a pastrat curiozitatea pentru lumea din jur, ca nu a alunecat in ceea ce Hannah Arendt numea banalitatea raului.

Irena Talaban (etnopsihanalist, visiting professor), dr. Florin Tudose (decanul Facultatii de Sociologie-Psihologie) si conf. univ. dr. Matei Georgescu

Riscul de a gandi

Suntem, sau nu, obligati sa ne asumam riscul de a gandi? Daca un fir de fier care rezista pana la o sarcina de 5 kg se rupe la 4 kg inseamna, potrivit lui Karl Popper, ca a aparut ceva care a determinat aceasta schimbare si trebuie sa luam acest ceva in considerare. Nu putem lua teoriile si sa le folosim ca pe niste etichete pentru experienta clinica, pentru ca aceasta atitudine este nestiintifica. Ca sa-i spunem pe nume, aceasta etichetare este ideologia. In opozitie cu ea, atitudinea stiintifica va cauta mereu punctele slabe ale teoriei si va construi pornind de la ele. Concret: teoria despre maltratare, acceptata astazi cultural si aplicata de institutiile statului, spune ca un copil maltratat va deveni un viitor (parinte) maltratant. Ceea ce nu socoteste aceasta teorie este capacitatea constructiva a omului, faptul ca el nu ramane prins in aceasta schema, ci poate elabora abuzul, ii poate da sens. In fond, dupa Devereux, boala psihica e un proces de reintegrare, e reorganizatoare si nu destructuranta. In plus, chiar clinica arata ca abuzatorul utilizeaza teoria despre maltratare ca justificare pentru faptele lui: faptul ca a fost maltratat cand era mic ii justifica comportamentul de abuzator din prezent.

Irena Talaban, Florin Tudose

Cand nu iti asumi riscul de a gandi se produc tragedii. Judecand dupa schema de computer: copil + arsura de tigara = abuz, specialistii intocmesc rapoarte pe baza carora justitia suspenda mama din drepturi, fara sa observe ca arsura nu a fost efectul maltratarii, ci pur si simplu copilul alerga prin casa si a daramat scrumiera din greseala, provocandu-si cicatricea care s-a inflamat datorita unui plasture.

Ştefan Lungu

este în formare în psihoterapia şi psihanaliza copilului şi a adolescentului.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Ştefan Lunguetnopsihanalizărubrică: În atenţie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

„Aşa tată, aşa fiu” la Festivalul de Psihanaliză şi Film
Cafe Gradiva

„Aşa tată, aşa fiu” la Festivalul de Psihanaliză şi Film

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot
Cafe Gradiva

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Câţi dintre copiii identificaţi cu “tulburări ale deficitului de atenţie” nu sunt mai degrabă isterici?
Cafe Gradiva

Câţi dintre copiii identificaţi cu “tulburări ale deficitului de atenţie” nu sunt mai degrabă isterici?

by Cafe Gradiva
16 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Vernisaj „Muzeul Copilăriei: Lumea mică a celui mic”, Muzeul Ţăranului Român

Vernisaj "Muzeul Copilăriei: Lumea mică a celui mic", Muzeul Ţăranului Român

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Walter Benjamin, „Capitalismul ca religie” – în interpretarea lui Giorgio Agamben
Cafe Gradiva

Walter Benjamin, „Capitalismul ca religie” – în interpretarea lui Giorgio Agamben

8 octombrie 2020
Tranzactiile vietii cotidiene: toti suntem ok
Cafe Gradiva

Tranzactiile vietii cotidiene: toti suntem ok

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.