A doua expoziţie, a doua sală 3 mai – 3 iunie 2012, Sala Irina Nicolau – Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 3 mai, ora 18.00, la vernisajul celei de-a doua expoziţii a Muzeului Copilăriei, Lumea mica a celui mic, care va avea loc la Sala Irina Nicolau.
În lumea veche a satului, se credea că odată botezat, pruncul intră simbolic sub protecţia Domnului, ceea ce nu înseamnă că duhurile rele încetează să-i mai bântuie spaţiul, timpul sau chiar dezvoltarea şi creşterea normale. De aceea, familia, neamul, şi adeseori întreaga comunitate a satului continuă să controleze respectarea datinilor şi a normei moştenite, pentru a elimina riscul unor accidente legate de sănătatea şi viitorul copilului.
Din punct de vedere magico-ritual, vârsta copilăriei era alcătuită din perioade successive de creştere, bine marcate de praguri de trecere, fiecare cu regulile şi cu inventarul lui de recuzită simbolică. Fiecare prag însemna evoluţia celui mic într-un spaţiu nou, marcarea unor etape noi de vârstă şi a unei autonomii corporale / fizice crescute.
Ce se întâmplă însă astăzi la sat sau în lumea oraşului cu aceste trepte simbolice pe care le urca pruncul cu ajutorul grupului social? S-a gândit cineva, de exemplu, că acea cămăşuţă unisex care constituia îmbrăcămintea exclusivă a pruncului la ţară până la vârsta de 1-2 ani (şi a cărei explicaţie simbolică stătea în încercarea de a nu scoate pruncul în evidenţă prin nicio particularizare evidentă – marcă de statut social, de gen etc. pentru a-l putea feri mai bine de forţele nevăzute ale răului) nu era foarte diferită de salopeta unisex a bebeluşului din oraşul contemporan, deosebită doar de codul cromatic roz / bleu, de multe ori cu intenţie nerespectat?
Aşadar, pentru a ne cunoaşte mai bine pe noi înşine, propunem pentru sala a doua a Muzeului virtual al Copilăriei descoperirea Lumii mici a celui mic, cu cele 6 praguri pe care le presupunea, dar pe care – susţinem noi – mentalul colectiv le respectă fragmentar până astăzi în mediul urban: vatra, fereastra, uşa, poarta, răscrucea drumului, hotarul.
Expoziţia va putea fi vizitată până pe 3 iunie, de marţi până duminică, între orele 10.00 – 18.00.
Intrarea este liberă.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.