Duminică 27 mai, ora 11.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional, Ion Vianu va susţine conferinţa „Carl Gustav Jung, un gânditor al răscrucilor”. Preţul unui bilet este de 23 sau 10 lei.
Despre conferinţă
Conferinţa oferă o privire asupra vieţii şi operei marelui întemeietor al psihologiei analitice, a influenţelor care l-au străbătut, a caracterului de răscruce al operei sale în care se întâlnesc ştiinţa şi religia, agnosticismul şi misticismul, tradiţia şi modernitatea. Se examinează măsura în care moştenirea jungiană ar putea contribui la salvarea ‘omului profund’, opus individului plat şi superficial al contemporaneităţii. Jung ar putea deveni o referinţă şi mai importantă pentru secolul XXI decât a fost pentru cel precedent.
Despre Ion Vianu
Psihiatru, eseist, romancier, născut la Bucureşti în 1934. Fiul lui Tudor Vianu. Studii clasice neterminate. Doctor în medicină, psihiatru timp de 40 de ani: în România, unde a deţinut funcţii universitare, şi în Elveţia, ca practician. A emigrat în 1977, fiind activ, în exil, în rândurile mişcării pentru drepturile omului şi împotriva folosirii politice a psihiatriei, prin publicistică şi la Radio Europa Liberă. Activitatea publicistică, în sprijinul drepturilor omului, continuă şi după revoluţie, în România. Eseist, suferind influenţa psihanalizei, dar neînrolat într-o societate psihanalitică, a debutat cu volumul Stil şi Persoană (1975). Ca memorialist, a scris Amintiri în dialog (1994), împreună cu Matei Călinescu. Iniţiază un ciclu de romane cu titlul Arhiva Durerii şi a Mâniei, din care au apărut Caietele lui Ozias (2004) şi Vasiliu, foi volante (2006). Proiectul, care se va completa printr-un al treilea volum, se doreşte o înfăţişare a secolului trecut, în special a celei de-a doua jumătăţi. Un alt roman, Paramnezii, cu notă autobiografică, i-a apărut în anul 2005. Este membru al Grupului de Dialog Social, senator al Alianţei Civice. În 2009 publică Exerciţii de sinceritate, o relatare despre implicarea sa civică din anii şaptezeci. În 2010 publică un nou roman autobiografic, Amor intellectualis, pe care România literară l-a desemnat Cartea Anului 2010; tot pentru acest roman, autorul a obţinut şi premiul pentru memorialistică al revistei Observator Cultural, ca şi premiul special al Uniunii Scriitorilor pe anul 2010. Tot în 2010 apare traducerea spaniolă, realizată de Ioana Zlotescu, a romanului Vasiliu, foi volante/ Vasiliu, hojas sueltas. În 2011 i s-a decernat Premiul de Excelenţă de Radio România Cultural.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.