click pentru a mări |
Zilele trecute Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a dat publicităţii raportul de cercetare „Percepţii şi atitudini privind discriminarea în România”, realizat de TNS CSOP Romania pe un eşantion de 1 400 de respondenţi (cu o marjă de eroare de 2,6% la un nivel de încredere de 95%). Cercetarea s-a realizat pe teren în perioada 27 decembrie 2011 – 11 ianuarie 2012, iar rezultatele ei sunt cu deosebire interesante.
Este discriminarea o problemă azi în România? Iată mai întâi ce ar trebui aflat. Părerile, conform cercetării, sunt împărţite aproape egal: 51% dintre români consideră în mare şi în foarte mare măsură că da, în timp ce 44% o consideră ca fiind o problemă puţin sau foarte puţin. (Problemele principale azi identificate de respondenţi sunt locurile de muncă, preţurile, corupţia, criza financiară şi infracţionalitatea). Românii cred doar într-o proporţie de 26%, respectiv de 24% (aşadar doar un român din patru) că toleranţa şi discriminarea sunt probleme importante şi actuale în România. Cu toate acestea, 49% dintre români consideră că discriminarea este des sau foarte des prezentă în România (răspunsurile pozitive având o pondere mai mare printre persoanele între 18-30 de ani – 62%, printre cele cu studii superioare / 54% şi printre cele cu un venit sub 500 de RON / 55%); 11% dintre români cred că discriminarea e rară sau foarte rară în prezent, la noi. (Cu alte cuvinte, confruntând procentele, jumătate dintre cei care recunosc că discriminarea constituie o problemă nu o consideră ca fiind una importantă?!).
Românii mai cred şi că persoanele cele mai discriminate sunt romii, persoanele cu dizabilităţi fizice sau psihice, persoanele infectate cu HIV / SIDA, persoanele fără adăpost, orfanii şi persoanele dependente de droguri. În general,
românii identifică cazurile de discriminare asociate cu: categoria socială, sexul, orientarea sexuală, vârsta, o dizabilitate fizică / psihică, infectarea cu HIV şi apartenenţa la o categorie defavorizată. Deficienţe de identificare se regăsesc asupra unor caracteristici asociate cu o responsabilitate a individului: femei însărcinate, persoane cu o greutate peste medie şi cele religioase. 27% dintre români nu consideră că refuzul cererii unui elev de a nu frecventa cursul de religie pentru că aparţine unui alt cult religios reprezintă un caz de discriminare.
31% dintre respondenţi cred că după aderarea României la Uniunea Europeană a crescut gradul de discriminare faţă de romi şi faţă de persoanele în vârstă, iar 53% cred că discriminarea e amplificată de criza economică din prezent.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
În ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă, percepţia este că persoanele infectate cu HIV îşi găsesc cel mai greu un loc de muncă, 77% dintre români considerând că persoanele neinfectate au mai multe şanse. 61% dintre români cred că e mai uşor pentru tinerii sub 25 de ani pe piaţa muncii faţă de cei cu vârsta de peste 55 de ani, iar 28% cred că e la fel de uşor şi pentru unii, şi pentru alţii. 79% consideră că le este la fel de uşor să-şi găsească un loc de muncă persoanelor de o altă religie sau confesiune decât cea ortodoxă, iar 65% dintre români cred că persoanelor de sex feminin le este la fel de uşor să afle un loc de muncă ca şi celor de sex masculin.
34% dintre respondenţii studiului cred că în România există discriminare între bărbaţi şi femei (din acest procent, cred asta mai ales femeile – 38%, persoanele cu studii superioare – 46%, persoanele cu rezidenţă în Bucureşti – 47% şi persoanele cu un venit peste 2 500 de RON – 38%). Dintre cei care cred că există discriminare între sexe (cei 34%), 58% cred că femeile sunt discriminate la locul de muncă, 58% cred că femeile sunt discriminate într-un rol de conducere, 54% – în calitate de om politic şi 50% – în gospodărie. Bărbaţii sunt discriminaţi la ieşirea la pensie – 13% dintre respondenţii care cred că există discriminare consideră astfel; şi în calitate de părinte – 7%. Pentru varianta de răspuns nici bărbatul, nici femeia nu sunt discriminaţi, primele trei valori procentuale sunt date de situaţiile Artă / Cultură (73%), La şcoală (72%) şi în mass-media (71%).
31% dintre respondenţi s-ar simţi foarte puţin sau deloc confortabil în apropierea unei persoane de orientare homosexuală, 22% în apropierea unei persoane infectate cu HIV şi 15% în apropierea unei persoane de etnie romă.
În acest din urmă caz, al disconfortului de a sta în preajma romilor, procentele cele mai mari revin femeilor – 49%, persoanelor în vârstă de peste 50 de ani – 49%, persoanelor având ca nivel al educaţiei liceul sau şcoala postliceală – 48% şi persoanelor din mediul rural – 47%.
Schimbând categoria romilor cu cea a maghiarilor, puţin sau foarte puţin confortabil se simt în preajma lor femeile – 25%, persoanele între 30-49 ani – 26%, cele din mediul rural – 26% şi cele cu venit sub 500 de RON – 30%.
Puţin sau foarte puţin confortabil în preajma unei persoane de altă religie se simt, într-o pondere mai mare, femeile – 15%, persoanele cu educaţie sub liceu – 14%, persoanele din mediul rural – 15% şi cele cu un venit sub 500 RON – 20%.
Acelaşi lucru referitor la disconfortul din preajma persoanelor cu dizabilităţi fizice şi psihice – procentele cele mai mari se înregistrează printre persoanele cu vârsta între 18-29 de ani – 42%, ori printre cele cu nivel de educaţie sub liceu – 37%, cu rezidenţa în Bucureşti – 44% ori cu un venit sub 500 de RON – 39%.
Disconfortul resimţit în preajma persoanelor cu orientare homosexuală – procente mai mari se înregistrează în rândul persoanelor de peste 50 de ani – 64%, sau al celor cu educaţie sub liceu – 65%, sau al celor din mediul rural – 66%, sau al celor cu un venit sub 500 de RON – 70%.
Disconfortul faţă de persoanele infectate cu HIV / bolnave de SIDA – procente mai mari în rândul persoanelor cu educaţie sub liceu – 58%, sau din mediul rural – 60%, sau cu venit sub 500 RON – 63%.
La nivelul discriminării personale, răspunsurile au fost următoarele: 13% dintre respondenţi au fost discriminaţi pe criterii de venit sau statut social, 11% pe criterii de vârstă şi 7% pe criterii de etnie.
Imaginea etniei rome are, conform acestei cercetări, următoarele coordonate:
- 43% dintre respondenţi au o părere proastă şi foarte proastă despre romi;
- primele trei calităţi atribuite romilor: uniţi – 64%, curajoşi, îndrăzneţi – 29% şi încrezători în sine – 18%;
- primele trei defecte: leneşi – 46%, agresivi – 45% şi necinstiţi – 35% dintre respondenţi.