Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Discriminarea la români în 2012

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Discriminarea la români în 2012
Share

Citeştedespre

De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?

De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?

15 decembrie 2020
Note de etiologie a tulburării obsesiv-compulsive

Note de etiologie a tulburării obsesiv-compulsive

29 noiembrie 2020
Creativitatea este forța vieții ce se opune instinctului morții

Creativitatea este forța vieții ce se opune instinctului morții

22 noiembrie 2020

click pentru a mări

Zilele trecute Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a dat publicităţii raportul de cercetare „Percepţii şi atitudini privind discriminarea în România”, realizat de TNS CSOP Romania pe un eşantion de 1 400 de respondenţi (cu o marjă de eroare de 2,6% la un nivel de încredere de 95%). Cercetarea s-a realizat pe teren în perioada 27 decembrie 2011 – 11 ianuarie 2012, iar rezultatele ei sunt cu deosebire interesante.

Este discriminarea o problemă azi în România? Iată mai întâi ce ar trebui aflat. Părerile, conform cercetării, sunt împărţite aproape egal: 51% dintre români consideră în mare şi în foarte mare măsură că da, în timp ce 44% o consideră ca fiind o problemă puţin sau foarte puţin. (Problemele principale azi identificate de respondenţi sunt locurile de muncă, preţurile, corupţia, criza financiară şi infracţionalitatea). Românii cred doar într-o proporţie de 26%, respectiv de 24% (aşadar doar un român din patru) că toleranţa şi discriminarea sunt probleme importante şi actuale în România. Cu toate acestea, 49% dintre români consideră că discriminarea este des sau foarte des prezentă în România (răspunsurile pozitive având o pondere mai mare printre persoanele între 18-30 de ani – 62%, printre cele cu studii superioare / 54% şi printre cele cu un venit sub 500 de RON / 55%); 11% dintre români cred că discriminarea e rară sau foarte rară în prezent, la noi. (Cu alte cuvinte, confruntând procentele, jumătate dintre cei care recunosc că discriminarea constituie o problemă nu o consideră ca fiind una importantă?!).

Românii mai cred şi că persoanele cele mai discriminate sunt romii, persoanele cu dizabilităţi fizice sau psihice, persoanele infectate cu HIV / SIDA, persoanele fără adăpost, orfanii şi persoanele dependente de droguri. În general,

românii identifică cazurile de discriminare asociate cu: categoria socială, sexul, orientarea sexuală, vârsta, o dizabilitate fizică / psihică, infectarea cu HIV şi apartenenţa la o categorie defavorizată. Deficienţe de identificare se regăsesc asupra unor caracteristici asociate cu o responsabilitate a individului: femei însărcinate, persoane cu o greutate peste medie şi cele religioase. 27% dintre români nu consideră că refuzul cererii unui elev de a nu frecventa cursul de religie pentru că aparţine unui alt cult religios reprezintă un caz de discriminare.

31% dintre respondenţi cred că după aderarea României la Uniunea Europeană a crescut gradul de discriminare faţă de romi şi faţă de persoanele în vârstă, iar 53% cred că discriminarea e amplificată de criza economică din prezent.

În ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă, percepţia este că persoanele infectate cu HIV îşi găsesc cel mai greu un loc de muncă, 77% dintre români considerând că persoanele neinfectate au mai multe şanse. 61% dintre români cred că e mai uşor pentru tinerii sub 25 de ani pe piaţa muncii faţă de cei cu vârsta de peste 55 de ani, iar 28% cred că e la fel de uşor şi pentru unii, şi pentru alţii. 79% consideră că le este la fel de uşor să-şi găsească un loc de muncă persoanelor de o altă religie sau confesiune decât cea ortodoxă, iar 65% dintre români cred că persoanelor de sex feminin le este la fel de uşor să afle un loc de muncă ca şi celor de sex masculin.

34% dintre respondenţii studiului cred că în România există discriminare între bărbaţi şi femei (din acest procent, cred asta mai ales femeile – 38%, persoanele cu studii superioare – 46%, persoanele cu rezidenţă în Bucureşti – 47% şi persoanele cu un venit peste 2 500 de RON – 38%). Dintre cei care cred că există discriminare între sexe (cei 34%), 58% cred că femeile sunt discriminate la locul de muncă, 58% cred că femeile sunt discriminate într-un rol de conducere, 54% – în calitate de om politic şi 50% – în gospodărie. Bărbaţii sunt discriminaţi la ieşirea la pensie – 13% dintre respondenţii care cred că există discriminare consideră astfel; şi în calitate de părinte – 7%. Pentru varianta de răspuns nici bărbatul, nici femeia nu sunt discriminaţi, primele trei valori procentuale sunt date de situaţiile Artă / Cultură (73%), La şcoală (72%) şi în mass-media (71%). 

31% dintre respondenţi s-ar simţi foarte puţin sau deloc confortabil în apropierea unei persoane de orientare homosexuală, 22% în apropierea unei persoane infectate cu HIV şi 15% în apropierea unei persoane de etnie romă.

În acest din urmă caz, al disconfortului de a sta în preajma romilor, procentele cele mai mari revin femeilor – 49%, persoanelor în vârstă de peste 50 de ani – 49%, persoanelor având ca nivel al educaţiei liceul sau şcoala postliceală – 48% şi persoanelor din mediul rural – 47%.

Schimbând categoria romilor cu cea a maghiarilor, puţin sau foarte puţin confortabil se simt în preajma lor femeile – 25%, persoanele între 30-49 ani – 26%, cele din mediul rural – 26% şi cele cu venit sub 500 de RON – 30%.

Puţin sau foarte puţin confortabil în preajma unei persoane de altă religie se simt, într-o pondere mai mare, femeile – 15%, persoanele cu educaţie sub liceu – 14%, persoanele din mediul rural – 15% şi cele cu un venit sub 500 RON – 20%.

Acelaşi lucru referitor la disconfortul din preajma persoanelor cu dizabilităţi fizice şi psihice – procentele cele mai mari se înregistrează printre persoanele cu vârsta între 18-29 de ani – 42%, ori printre cele cu nivel de educaţie sub liceu – 37%, cu rezidenţa în Bucureşti – 44% ori cu un venit sub 500 de RON – 39%.

Disconfortul resimţit în preajma persoanelor cu orientare homosexuală – procente mai mari se înregistrează în rândul persoanelor de peste 50 de ani – 64%, sau al celor cu educaţie sub liceu – 65%, sau al celor din mediul rural – 66%, sau al celor cu un venit sub 500 de RON – 70%.

Disconfortul faţă de persoanele infectate cu HIV / bolnave de SIDA – procente mai mari în rândul persoanelor cu educaţie sub liceu – 58%, sau din mediul rural – 60%, sau cu venit sub 500 RON – 63%.

La nivelul discriminării personale, răspunsurile au fost următoarele: 13% dintre respondenţi au fost discriminaţi pe criterii de venit sau statut social, 11% pe criterii de vârstă şi 7% pe criterii de etnie.

Imaginea etniei rome are, conform acestei cercetări, următoarele coordonate:

  • 43% dintre respondenţi au o părere proastă şi foarte proastă despre romi;
  • primele trei calităţi atribuite romilor: uniţi – 64%, curajoşi, îndrăzneţi – 29% şi încrezători în sine – 18%;
  • primele trei defecte: leneşi – 46%, agresivi – 45% şi necinstiţi – 35% dintre respondenţi.

Sursă: http://cncd.org.ro/files/file/Raport%20de%20cercetare%20CNCD_Discriminare.pdf

www.cafegradiva.ro

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: rubrică: În actualitaterubrică: Sic transit

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Parentalitate şi adopţie
Cafe Gradiva

Parentalitate şi adopţie

by Alexandra Frîncu
22 noiembrie 2020
Moartea ne distruge, ideea de moarte ne salvează
Cafe Gradiva

Moartea ne distruge, ideea de moarte ne salvează

by Alexandra Frîncu
22 noiembrie 2020
Simbolistica psihică a inelului în basme
Cafe Gradiva

Simbolistica psihică a inelului în basme

by Alexandra Frîncu
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Marina Abramović, 8 Lessons on Emptiness with a Happy End @ Mucsarnok

Marina Abramović, 8 Lessons on Emptiness with a Happy End @ Mucsarnok

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

De ce ne dorim propria represie? Anti-Oedip (I)
Cafe Gradiva

De ce ne dorim propria represie? Anti-Oedip (I)

8 octombrie 2020
Alfred Adler despre sentimentul de inferioritate si fenomenul de supracompensare
Cafe Gradiva

Alfred Adler despre sentimentul de inferioritate si fenomenul de supracompensare

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.