• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Frumoasa adormita

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Frumoasa adormita
Share
Lucy este o tanara studenta care trebuie sa isi plateasca chiria si are un prieten de suflet cu care se imbata regulat. Lucreaza ca muncitor sexual si e inchiriata pentru diverse activitati erotice de un grup mai ciudat. Trebuie sa fie o chelnerita la reuniunile unui grup de esteti care sunt in cautarea unor placeri vizuale interzise. Apoi e avansata la a dormi dezbracata intr-o camera, iar barbatii care o inchiriaza fac tot felul de lucruri cu corpul ei. Placerea urmarii filmului sta in anticiparea scenelor care nu stii cum se vor derula. Te intrebi: cine sunt oamenii astia care o platesc sa o vada dormind dezbracata? Ii place ce ii face? Ce se intampla de fapt in camera unde ea doarme?

Sleeping beauty este un film despre perversiune. Dar perversiunea nu mai este legata de sex, pentru ca e cel mai putin erotic film pe care l-am vazut. Perversiunea este senzatia ca un corp este inconstient si ca un al doilea corp il foloseste pe primul fara ca primul sa stie ce se intampla. De fapt, Sleeping beauty poate sa fie un film despre sex pur si simplu, si cum el este inerent legat de fantezia unuia si de o relatie de putere. Dar ca in camera cu frumoasa adormita exista o singura fantezie, o singure dorinta erotica. Dorinta unui al doilea partener nu exista; ea este adormita, inconstienta si fara obiect. Intrebarea este: o sa se trezeasca printesa din somnul ei pentru a recunoaste printul?  Lucy se vrea trezita din vis pentru a intelege cine este obiectul fanteziei. Se trezeste si urla ingrozitor. Ca intr-un vis feminist horror, dar foarte realist, ea afla ca printul ei e de fapt mort.

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, nu îi plac republicanii americani, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

Citeştedespre

Noi Dostoievski sado-masochism

Noi, Dostoievski (altă introducere în sado-masochism)

22 iunie 2022
Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral

Proiecționistul, încă un Oedip literal

7 decembrie 2021
*
Tags: Arteautor: Bogdan Popaperversiunerubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: În discuţierubrică: Salonul relaţional

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Filmul Sticletele Sigmund Freud
Psi

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

by Marin Marian-Bălaşa
15 iunie 2021
Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm
Psi

De ce Hitler era plictisitor

by Erich Fromm
5 decembrie 2020
Load More
Next Post
Hipnoza pe intelesul tuturor

Hipnoza pe intelesul tuturor

Comments 6

  1. Alexa Pleșcan says:
    10 ani ago

    Bogdan, la filmu` asta o sa te 'fac' c-o interpretare pe dos. Coming soon 😀

    Răspunde
  2. Bogdan Popa says:
    10 ani ago

    Ohh, abia astept.

    Răspunde
  3. Cristina Călărăşanu says:
    10 ani ago

    Am vazut acum ceva vreme filmul acesta si mi-a ramas in minte. Citind ceea ce ai scris, Bogdan, cred ca o scena cheie a filmului si a interpretarii perversitatii sau chiar a unui registru mai arhaic decat atat, este prima scena a filmului, socanta prin rapiditatea cu care te introduce in interiorul personajului fara nici o limita.

    Răspunde
  4. Bogdan Popa says:
    10 ani ago

    De acord, Cristina. Prima scena din film anticipeaza procedurile invasive de mai tarziu. Dar cred ca e o diferenta importanta fata de momentul cand Lucy devine "frumoasa adormita." La inceput, ea stie ce i se intampla si stie ca face probabil parte dintr-o fantezie stiintifica erotica. Mai tarziu, nu mai stie ce se intampla cu corpul ei. E interesant ca tu vezi scena initiala ca aratand un registru mai arahic.

    Răspunde
  5. Cristina Călărăşanu says:
    10 ani ago

    Eu vad filmul precum un sir de secvente similare visului, in care ordinea prezentata nu este neaparat si ordinea originara. Cred ca de fapt prima secventa este de fapt ultima, anticipata cumva in permanenta de regula enuntata de mai multe ori pe parcursul filmului: fara penetrare.
    In plus, insusi "somnul" frumoasei adormite poate fi in permanenta o punte catre vis.
    Sa-ti spun la ce m-am gandit cand m-am referit la un registru mai arhaic. Cred ca daca ne-am situa intr-un model implicit nevrotic am vorbi despre dorinta erotica si angoasa de castrare, dar impresia mea a fost ca filmul se situeaza intr-un registru psihotic, in care vorbim despre o dubla angoasa, intruziune vs separare, care nu mai vizeaza o problematica a dorintei, ci insasi formarea gandirii. Astfel, acele momente raman goale, ne-simbolizabile, un blanc fara posibilitate de reprezentare.

    Răspunde
  6. Bogdan Popa says:
    10 ani ago

    Aha, am inteles. Imi place mult ce ai vazut in film. Da, exista o interdictie de tipul 'fara penetrare' in film, si interdictia asta nu cred ca indica in primul rand un regim nevrotic. Da, si mie mi se pare mai plauzibila ideea ca exista un gol, o tensiune intre 'inauntru' si 'inafara' care e greu de reprezentat, si care trebuie poate pusa intr-un regim mai 'indepartat', psihotic.

    Dar daca e un spatiu psihotic in film, el e legat foarte tare de momentul cand Lucy devine frumoasa adormita. Adica, spatiul asta psihotic e construit de niste oameni care fac bani, si nu e doar o simpla regresie psihotica. E un spatiu de folosire a sexualitatii si corpului lui Lucy. Lucy nu aluneca singura in psihoza, ci psihoza este construita de niste oameni pentru a o folosi sexual. Si ea participa la 'psihoza' asta pentru ca are nevoie de bani.

    De asta, eu vad arhaicul ca fiind important aici, adica exista un sens al unei imposibilitati de reprezentare in ce i se intampla (si dorinta de a avea o camera de filmat in camera vine din 'psihoza' asta a reprezentarii). Dar eu cred ca exista si un sens al nevroticului, a celui care se zbate in conflicte si care sugereaza un anumit nivel de perversiune. Cred ca este multa ostilitate in ce se intampla cu Lucy in camera, ce fac barbatii cu corpul ei, si acolo intervine o dimensiune 'perversa.' In plus, la ostilitate se adauga fantezia unui corp infinit maleabil, pe care poti sa il posezi cum vrei, fara bariere, aproape ca pe o papusa. Exista dorinta erotica (ma rog, in ce vad eu:)), si ea este strans incolacita de un registru psihotic.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

dinamica relaţiei agresor-victimă
Psihologie

Franz Ruppert despre dinamica relației agresor-victimă

21 februarie 2022
Cum îl anihilezi pe şantajistul sentimental
Cafe Gradiva

Cum îl anihilezi pe şantajistul sentimental

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.