Libraria Carturesti Verona si Editura Trei au luat initiativa de a scoate din cabinet psihoterapeutii pentru sase zile de psihologie pe intelesul tuturor, in cadrul evenimentului „Saptamana PSI” de la Carturesti. Saptamana care a debutat ieri, 8 mai 2012, cu evenimentul „Ce este si ce nu este hipnoza?”, invitata fiind Irina Holdevici, psihoterapeut si profesor universitar cu o activitate clinica si de cercetare impresionante in domeniul hipnozei, moderator fiind Victor Popescu, redactor al Editurii Trei.
M-am bucurat sa vad ca aceasta initiativa a starnit interesul, libraria fiind plina in special de tineri, spatiul ceainariei dovedindu-se neincapator.
Doamna Irina Holdevici a inceput prin a-si prezenta cartea Hipnoza clinica, aparuta la Editura Trei, si apoi prin a face o introducere in hipnoza. Ea a definit hipnoza ca fiind un domeniu incitant, cea mai spectaculoasa forma de terapie scurta. Si a precizat ca nu toata lumea poate fi hipnotizata, existand „coeficienti” (precizarea imi apartine) de hipnozabilitate, la fel ca in inteligenta.
In incheierea introducerii, publicul a fost invitat sa puna intrebari. Si prima intrebare a fost
Care este diferenta dintre hipnoza si regresie?
Doamna Holdevici a precizat ca in hipnoza poate fi folosita tehnica regresiei, mai exact regresie in copilarie in cazul unor psihotraume generatoare de simptome psihosomatice. Si a dat un exemplu clinic, un tanar care era incapabil sa-si dea examenele la facultate si care s-a dovedit ca avea in spate o istorie de abuz sexual. Prin hipnoza i s-a amanat reamintirea episodului de abuz – amnezie posthipnotica. Si tanarul a trecut examenele.
Apoi doamna Holdevici a vorbit despre ce poate face hipnoza si ce putem face cu ceea ce poate face hipnoza.
Ce poate face hipnoza?
Poate imbunatati calitatile memoriei si ale atentiei, ceea ce duce la cresterea performantelor de atentie si a celor mnezice.
Poate produce modificarea starilor afective, dand o stare de bine, exceptie facand cei care se tem de hipnoza datorita anxietatii de pierdere a autocontrolului.
Poate schimba modul cum functioneaza gandirea: daca in stare de veghe gandim logic, in transa gandirea nu mai e logica. Universul e logic, dar nu de tot, tine sa precizeze doamna Holdevici.
Poate stimula, antrena creativitatea, prin ridicarea inhibitiilor. Si ni se exemplifica prin cazurile unor artisti instrumentisti care urmand un tratament prin hipnoza, au reusit sa performeze mai bine.
Poate produce modificari in plan motor, fapt dovedit prin numeroase experimente facute pe atleti.
Ce se poate face cu ceea ce poate face hipnoza?
Ca aplicatii practice, hipnoza poate fi o metoda independenta de terapie, poate fi o tehnica in randul altor tehnici, fiind utilizata in psihoterapie, medicina si sport. In ceea ce priveste utilizarea hipnozei in justitie, se recomanda a fi folosita cel mult ca factor ajutator, din cauza faptului ca nu se poate face diferenta intre amintiri si imaginatie.
Primele ne sunt prezentate aplicatiile hipnozei in medicina, considerate ca fiind cele mai spectaculoase. Este vorba mai exact de combaterea durerii, prin hipnoza obtinandu-se efecte de analgezie si anestezie. Ceea ce face ca hipnoza sa fie utila in: pregatirea preoperatorie (scaderea anxietatii); interventii chirurgicale (in special in mica chirurgie). Intr-un experiment facut pe bolnavi operati pe cord deschis, s-a constatat ca pacientii supusi preoperator hipnozei s-au recuperate mai rapid si au avut mai putine complicatii fata de cei care nu au fost hipnotizati. Utilizarea hipnozei se dovedeste utila si in cazul nasterii, putand asigura o nastere fara dureri, in pregatirea nasterii hipnoterapeutii reusind sa ia, se pare, legatura si cu fatul. Bineinteles, hipnoza este utila si in reducerea durerilor din bolile cronice (cancer, etc.). Ca metoda de psihoterapie, hipnoza este eficienta in tratarea tulburarilor emotionale – atac de panica, anxietate generalizata, fobii (in special fobia sociala), depresie reactiva; tratarea tulburarilor motorii (balbism, ticuri, crampa scriitorului); tratarea afectiunilor psihosomatice (hipertensiune arteriala, astm); tratarea tulburarilor endocrine; tratarea afectiunilor sexuale psihogene.
Contraindicatii relative ale hipnozei ar fi schizofrenia, epilepsia, paranoia, depresia majora, tulburarile de personalitate, deficientele mintale.
In ceea ce priveste aplicatiile hipnozei in sport, antrenamentul mental favorizeaza performantele sportivilor. De asemenea hipnoza ajuta la recuperarea motorie.
O sa va intrebati, poate, ne spune in incheiere doamna Holdevici, daca e asa grozava hipnoza, de ce nu se aplica mai mult? Pentru ca, vine raspunsul, nu toata lumea poate fi hipnotizata, hipnoza este totusi o tehnica laborioasa care inca se loveste de prejudecati, in special de ceea ce s-ar putea reactualiza din memorie si de posibilitatea de a fi manipulate. Dar, ni se precizeaza, nu se poate reactualiza ceea ce nu exista, iar cel mai rau lucru care se poate intampla este ca nu se va intampla nimic.
In incheiere, doamna Holdevici a raspuns intrebarilor din public, care au vizat detalii despre tehnica hipnotica si utilitatea ei practica.
A fost o prezentare a hipnozei pe intelesul tuturor? O sa dau cuvantul participantilor, mentionand doua reactii. Una prin care cineva a spus ca, deci, prin hipnoza, se reseteaza, se reamenajeaza softul psihic. Cealalta, prin afirmatia
Sunteti fermecatoare, doamna!
facuta la final la adresa doamnei Holdevici de o doamna din public.
Carmen Apopeieste psiholog şi psihoterapeut. |
DE ACELAŞI AUTOR
Toate articolele acestui autor
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
E seducatoare parerea asta "nu se poate reactualiza ceea ce nu exista, iar cel mai rau lucru care se poate intampla este ca nu se va intampla nimic."
Insa eu cred ca e naiva. Cum intr-o psihanaliza se pot intampla multe rele si in hipnoza nimic? Atunci nu mai avem nicio problema, nu?
Cel mult pot s-o inteleg ca – nu se va intampla nimic nou, doar ce e inauntru iese la iveala. Insa asta poate fi destul de rau.
Mi-as dori mai multe informatii pe tema asta.
Fermecatoare????!!!!Sigur a vrut sa spuna altceva!!!