Marţi, 8 mai, s-a stins în Danbury, Connecticut, la vârsta de 83 de ani, celebrul scriitor şi ilustrator Maurice Sendak, considerat de mulţi cel mai important reprezentant al literaturii ilustrate americane pentru copii din secolul al XX-lea.
Născut în Brooklyn din părinţi evrei polonezi emigranţi, Maurice Sendak îşi datorează notorietatea cu deosebire volumului său grafic din 1963, Where the Wild Things Are, în care, trimis de părinţi la culcare fără să cineze, un băieţel poznaş pleacă într-o călătorie imaginară (cartea a fost transpusă în animaţie, dar şi cinematografic, de Spike Jonze, cu acelaşi titlu – sau Tărâmul monştrilor, titlul românesc – în 2009). Cartea sa din 1970, In the Night Kitchen, a fost adesea cenzurată şi interzisă în câteva state americane, din cauza subiectului: un băieţel gol bântuie întreaga carte – care a intrat astfel în topul celor mai provocatoare cărţi americane.
După o copilărie pe care o descrie succint ca pe o terrible situation, grevată de faptul că multe rude ale sale muriseră în Holocaust şi prin urmare de o idee precoce despre moarte, cariera sa de ilustrator începe la vârsta de 12 ani, după ce vede filmul Fantasia de Walt Disney. De-a lungul întregii cariere a publicat 17 cărţi şi a fost foarte activ ca ilustrator. În 2008 şi-a afirmat public orientarea gay, trăind vreme de 50 de ani, până la moartea din 2007 a acestuia, cu psihanalistul Eugene Glynn.
După cum scria marţi New York Times, Maurice Sendak
a smuls cărţile cu poze din lumea sigură, sanitară a creşelor şi le-a aruncat în cotloanele întunecate, terifiante şi obsedant de frumoase ale psihicului uman.
Urmăriţi mai jos ultimul interviu cu Maurice Sendak, savuros, luat de Stephen Colbert pentru popularul său talk-show The Colbert Report de la Comedy Central.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter