Jean Laplanche în documentarul Les glaneurs et la glaneuse (2000) de Agnès Varda |
Duminică, 6 mai, psihanalistul Jean Laplanche a trecut în nefiinţă la vârsta de 88 de ani.
S-a născut la 21 iunie 1924 şi a copilărit în departamentul Côte-d’Or din estul Franţei. Teoretician şi clinician redutabil, cu o cultură filosofică solidă, student la École Normale Supérieure al lui Jean Hyppolite, Gaston Bachelard şi Maurice Merleau-Ponty, Jean Laplanche rămâne în istoria psihanalizei mai ales prin contribuţiile sale despre dezvoltarea psihosexuală şi teoria freudiană a seducţiei – „generalizată”, în preluarea laplanchiană.
Cu convingeri sociale si politice de stânga, a intrat în 1943 în Rezistenţa Franceză. S-a analizat după război cu Jacques Lacan şi şi-a continuat activitatea politică, fiind o vreme troţkist. A devenit psihanalist şi membru al Asociaţiei Internaţionale de Psihanaliză. În 1964 a fost unul dintre fondatorii Association Psychanalytique de France, pe care a şi condus-o între 1969-1971.
A avut legături privilegiate cu Daniel Lagache, care l-a invitat să predea la Sorbona, şi cu Jean-Bertrand Pontalis, cu care în 1967 a şi publicat clasica de acum lucrare Vocabularul psihanalizei (tradusă şi în limba română, în 1994). Printre lucrările sale importante se numără Hölderlin et la question du père, seria Problématiques, Fantasme originaire. fantasmes des origines, origines du fantasme, Nouveaux fondements pour la psychanalyse, La révolution copernicienne inachevée şi Sexual. La sexualité élargie au sens freudien.
Viticultor pasionat până la sfârşitul vieţii, în Burgundia şi în Côte-d’Or, a apărut în această ipostază în documentarul Les glaneurs et la glaneuse (2000) al marii regizoare Agnès Varda.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
R.I.P. Jean Laplanche. Iti multumesc pentru Vocabular.