Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Cred ca ai vrut sa devii vedeta

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Cred ca ai vrut sa devii vedeta
Share

Citeştedespre

Desenele copiilor şi terapeutul

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

26 ianuarie 2021
Copil de inlocuire, repetitii si doliuri patologice de-a lungul generatiilor

Copil de inlocuire, repetitii si doliuri patologice de-a lungul generatiilor

24 noiembrie 2020
Sindromul de aniversare si loialitatea familiala invizibila. Vocabular de psihogenealogie

Sindromul de aniversare si loialitatea familiala invizibila. Vocabular de psihogenealogie

22 noiembrie 2020

Un articol despre terapie si despre terapeut, despre transmitere in procesul terapeutic, dar si despre iluzie si deziluzie. Un articol despre cuvinte, despre sensul manifest si latent al cuvintelor, despre polisemantica lor in lantul asociativ din clinica.

Copilul: cred ca ai vrut sa devii vedeta cand erai mica
Terapeutul: vedeta?
Copilul: da, sa canti, sa dansezi. Si, uite, ai ajuns
Terapeutul: pentru ca?
Copilul: pentru ca le vorbesti oamenilor care vin la tine

Pentru ca dialogul se deschide prin prezenta unui cuvant care impresioneaza si frapeaza in acelasi timp prin consistenta sa interioara, am ales sa prezint cititorului pentru inceput definita acestui cuvant asa cum se gaseste ea in DEX:

VEDÉTĂ, vedete, s. f. I. 1. Actor sau actriţă care deţine un rol principal într-un spectacol, mai ales într-un film (şi se bucură de renume, de mare popularitate); sportiv de mare talent şi popularitate; p. ext. persoană care vrea să iasă în evidenţă, să epateze. II. Navă mică (de război) care navighează pe fluvii sau în apropierea litoralului, pe o rază redusă de acţiune. III. Rând dintr-un text, tipărit cu caractere mai groase, spre a fi scos în evidenţă faţă de rest. – Din fr. vedette.

Mai multe sensuri ale unui singur cuvant, toate insa semnificative pentru ceea ce alege copilul sa spuna terapeutului. Terapia precum un film, o insiruire de scene in care exista doi sau mai multi protagonisti. Terapeutul precum un sportiv de performanta, talentat si popular. Terapia precum un razboi, terapeutul precum o nava care apara si protejeaza, dar care poate si ataca. Terapia un text uneori usor de inteles, alteori ilizibil, cu litere groase, mari sau litere mici si sterse pe alocuri. Ce bogatie peisagistica! Ce devenire!

Si totusi daca exista un cuvant cu adevarat ingrosat acela este a vorbi. Terapia se intampla prin cuvinte si cuvintele asigura transmiterea.

Am sa abordez doua aspecte teoretice legate de cuvant, comunicare si transmitere. Unul din punctul de vedere al topicii individuale, si anume conceptul de tranzitionalitate al lui Winnicott, si unul din punctul de vedere al topicii legaturii, si anume conceptul de transmitere psihica.

Vorbind despre dezvoltarea bebelusului in articolul sau „Joc si realitate”, Winnicott afirma ca nu exista nici o posibilitate pentru un bebelus de a trece de la principiul placerii la principiul realitatii, sau inspre si dinspre identificarea primara, daca nu exista o mama indeajuns de buna.

Ce este aceea o mama indeajuns de buna? O mama care se adapteaza activ la nevoile bebelusului, o adaptare activa care se diminueaza treptat pe masura ce creste capacitatea bebelusului de a tolera rezultatele frustrarii. Aceasta capacitate creste in functie de experienta bebelusului care constata ca exista o limita in timp a frustrarii, de o intuitie crescanda a procesualitatii, de inceputurile activitatii mintale, de folosirea satisfactiei autoerotice, de reamintire, fantasma, retraire, visare, integrare a prezentului, trecutului si viitorului.

Sarcina fundamentala a mamei este sa deziluzioneze treptat bebelusul, dar pentru asta nu exista nici o speranta de succes decat daca la inceput a fost capabila sa ii ofere suficiente posibilitati pentru iluzie.

Si iata ca dialogul pare ca isi infaptuieste scopul. Copilul cauta sa descopere daca a existat iluzie. Si daca ea a fost infaptuita sau a urmat o deziluzie.

O mama insuficient de buna poate fi o mama care nu a hranit iluzia. Sau care a produs mult prea devreme deziluzia. Si terapia poata da nastere din nou iluziei. O poate retrezi acolo unde ea a amortit fara speranta. Si odata ce apare din nou iluzia, putem sa gasim noi modalitati de a digera ceea ce a distrus-o.

Transmiterea psihica inseamna a face sa treaca un subiect, un gand, o istorie, afecte de la o persoana la alta, de la o generatie la alta. Exista doua tipuri de transmitere:

  • pe de o parte, transmiterea inter-generationala, care implica transformari succesive a ceea ce este transmis, o distanta si legaturi intre transmitatori si mostenitor,
  • si, pe de alta parte, transmiterea trans-generationala, in care trecerea trairilor brute, traumatice sau interzise se impun generatiilor succesive, grupurilor familiale si mostenitorilor.

Urmele, resturile a ceea ce a fost si nu ar fi trebuit sa fie, a ceea ce nu poate sau nu trebuie spus, vor traversa spatiile si timpul psihic, mereu in cucerire de forme continatoare sau de posibile transformari. Transmiterea psihica este un travaliu continuu, trecutul e mereu in devenire. Aceste doua modalitati, inter- si trans-generationale ale transmiterii psihice propuse indica complexitatea mostenirii familiale si incarcatura sau travaliul corespunzator. (Rosa Jaitin)

R. Kaes diferentieaza o „transmitere intersubiectiva”, care permite o reluare transformatoare a continutului mostenirii, si o „transmitere transsubiectiva”, care presupune abolirea limitelor spatiului subiectiv si nu permite diferentierea ca in starile de multime si masa. Transmiterea se organizeaza pornind de la negativ, adica de la pierdere. Ceea ce inseamna ca pe de o parte transmiterea psihica are drept conditie prealabila un obiect care lipseste, pe de alta parte ca transmiterea implica paradoxal o legatura intre diferite aparate psihice care intra in relatie intre ele si care fiind in legatura fac posibila si aparitia rupturii.

Terapia poate relua aceasta mostenire dureroasa si greu de dus, poate re-spune povestea prabusirii care s-a produs deja datorita unei istorii inspaimantatoare. Viitorul poate exista daca prezentul inceteaza sa mai fie un continuu trecut. Si pe tot acest parcurs este nevoie ca terapeutul sa vada si sa ramana mereu la vedere.

Cristina Călărăşanu

este psihoterapeut de orientare psihanalitică în formare, psihodramatist în formare, membru fondator al Asociaţiei Române de Psihanaliză a Legăturilor de Grup şi Familie şi delegat în cadrul Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: autor: Cristina Călărăşanumamă suficient de bunăpsihoterapia copiluluirubrică: Dialoguri psi cu copiiitransmitere intergeneraţionalătransmitere intersubiectivătransmitere transgeneraţionalătransmitere transsubiectivă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Psihogenealogia, fantomele transgenerationale si antideterminismul
Cafe Gradiva

Psihogenealogia, fantomele transgenerationale si antideterminismul

by Alexandra Frîncu
8 octombrie 2020
Absolut tot
Cafe Gradiva

Absolut tot

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Indecenta oralitatii

Indecenta oralitatii

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Matematica si trauma. Un text de Ferenczi revizitat ieri la Budapesta

Matematica si trauma. Un text de Ferenczi revizitat ieri la Budapesta

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Alain de Botton: Imago, autenticitate si descoperire in relatia de cuplu
Cafe Gradiva

Alain de Botton: Imago, autenticitate si descoperire in relatia de cuplu

22 noiembrie 2020
April Fallon şi Rama Rao Gogineni
Psihanaliză

April Fallon şi Rama Rao Gogineni despre ataşament şi dorinţa de intimitate

23 noiembrie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.