Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Din Budapesta, despre trauma si Ferenczi

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
3
Din Budapesta, despre trauma si Ferenczi
Share

Aseara, la Budapesta, au inceput lucrarile Conferinţei Internaţionale Sándor Ferenczi cu tema „Feţe ale traumei„. Evenimentul, care e onorat de prezenta presedintelui IPA, Charles Hanly, reuneste psihanalisti din toata lumea si are o traditie impresionanta, conferintele precedente fiind:

  1. The Legacy of Sándor Ferenczi – 1991, New York
  2. The Talking Therapy: Ferenczi and the Psychoanalytic Vocation – 1993, Budapesta
  3. Sándor Ferenczi – 1995, Sao Paulo 
  4. Sándor Ferenczi y el y el Psicoanálisis Contemporáneo – 1998, Madrid
  5. Sándor Ferenczi – The „Mother” of Modern Psychoanalysis and Psychotherapy – 1999, Tel Aviv
  6. Lost Childhood – prima parte a unei trilogii de conferinte, tinuta in februarie 2001 la Budapesta
  7. Lost Childhood and the Language of Exile – a doua parte a trilogiei, tinuta in mai 2001 la Londra
  8. Mother, Motherland, Mother Tongue – a treia parte a trilogiei, tinuta in noembrie 2001 la Paris
  9. Clinical Sándor Ferenczi – 2002, Torino
  10. Conferenczi / Hungarian Psychoanalytic Ideas Revisited – 2004, Londra 
  11. Psychoanalysis and Psychosomatics: Mind, Body and the Bridge Between – 2006, Baden-Baden
  12. Ferenczi Sándor hazatér – 2008, Miskolc
  13. Introjection, Transference and the Analyst in the Contemporary World – 2009, Buenos Aires 

Conferinta de anul acesta e gazduita de Academia Ungara de Stiinte (Magyar Tudományos Akadémia). Faptul nu e intamplator, ne povesteste Judit Mészáros, pentru ca in acest loc, in 1918, la ultima intalnire IPA din Ungaria la care a participat Freud, a fost ales presedinte Sándor Ferenczi. Tot cu aceasta ocazie, Freud si-a exprimat parerea ca Ungaria va deveni principalul centru al psihanalizei. Dar realitatea traumei celor doua razboaie si a dictaturii comuniste aveau sa infirme optimismul lui Freud. Merita sa amintim ca atunci, in 1918, membri ai IPA s-au intalnit sa discute despre nevrozele de razboi. 

Judit Mészáros, presedinte al Sándor Ferenczi Society 
si autor al Ferenczi House Project

Charles Hanly a vorbit despre spiritul zambitor, bland si empatic al lui Ferenczi, iar Giselle Galdi, Editor-in-Chief al The American Journal of Psychoanalysis, crede ca modestia lui Sándor i-a pacalit pe multi sa creada ca repeta teoria seductiei lui Freud. De fapt, Ferenczi observase in clinica lui cum cruzimea adultului e data de faptul ca abia isi intelege el propria limba. Cu toate astea, adultul a vorbit candva limba copilului, dar a uitat-o. Limba confuzanta a adultului devine sursa fragmentarii din copil. Astfel, imaginatia poate deveni mortal de serioasa din pricina confuziei limbilor. 

Charles Hanly, presedintele IPA

Giselle Galdi, Editor-in-Chief al The American Journal of Psychoanalysis.
E relevant sa mentionam ca e nascuta in Ungaria, unde si-a petrecut adolescenta. 

André Haynal, psihanalist de origine maghiara, acum membru al Societatii Elvetiene de Psihanaliza si membru onorific al inca 4 societati de psihanaliza, a tinut prima prezentare, cu titlul Traumatism – revisited, concentrandu-se pe importanta lucrului lui Ferenczi cu pacienta sa Elisabeth Severn (cea care apare cu numele RN in al sau Jurnal clinic si care venise tocmai din America in Budapesta la Ferenczi ca la ultima solutie).  In cadrul acestei analize mutuale, cei doi au descoperit un fenomen pe care l-au numit impreuna Orpha, cu referire la Orfeu, care e sfasiat in bucati, la fel ca Ferenczi in contratransferul sau. Haynal arata cum Ferenczi e precursorul teoriilor fragmentarii elaborate de Fairbairn, Winnicott, Guntrip (probabil sub influenta lui Balint), Rickman (prieten cu Balint), Ian si Jane Suttie. 

André Haynal

Reprezentand partea care ia in grija, fenomenul orfic asigura functia protectiva a ceea ce Winnicott numea Sine Fals, dar Winnicott se departeaza aici de Ferenczi tocmai prin aceea ca introduce sensul de fals. Orpha te face capabil sa traiesti dupa un traumatism fara necesitatea atasamentului. Orpha reinsufleteste fragmentele sinelui care au supravietuit traumei. Orpha nu regenereaza, ea nu poate sa reinnoiasca, dar se poate adapta unui nou set de imprejurari atunci cand mediul exterior se schimba. Ferenczi a vorbit despre functia unui inger pazitor care trebuie sa care totul pe umeri pentru a sustine viata. Acest inger era el insusi in clinica lui cu Elisabeth Severn. Cat despre analiza mutuala, Haynal crede ca Severn a fost primul pacient care l-a ajutat pe Ferenczi sa isi gestioneze relatia cu propria mama si cu Freud. Euridice a fost ranita de fragmentare, dar Orfeu canta. La fel si scopul analizei fragmentatilor este sa reuneasca intelectul cu afectul. Orfeu canta, dar in trauma tacerea e fundamentala. Trauma e ceea ce nu poate fi pus in cuvinte, nici gandit. Ferenczi vroia sa discute cu Freud conflictul intergenerational pe care il avea cu el, dar Freud nu vroia. Se repeta, astfel, trauma din copilarie. 

Citeştedespre

Bruno Clavier copilul moarte viata

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

28 februarie 2022
psihoterapeutul Bruno Clavier copilul

Psihoterapeutul Bruno Clavier: simptomele copilului sunt întotdeauna legate de psihicul părintelui

25 februarie 2022
traume victimă Franz Ruppert

Cum și când am ajuns victima unei traume?

24 februarie 2022
Influenta lui Ferenczi, cf. Haynal

Situatia analitica a devenit pentru Ferenczi o repetitie a traumei. Pentru el, trauma nu e o exceptie: toti am fost traumatizati. Fara pareri preconcepute si fara recomandari, el nu avea notiunea de cadru, vizitandu-si pacientii acasa sau in sedinte prelungite. Holding-ul lui Winnicott si spontaneitatea lui Bion se regasesc la Ferenczi. Winnicott va relua si improvizatia si jucausenia lui Ferenczi. Cand un pacient barbat ii sare in brate soptindu-i in ureche 

Bunicule, ma tem ca o sa am un copil!

Ferenczi ii raspunde la fel de serios, soptindu-i in ureche 

Ce te face sa crezi asta?

recunoscand mai tarziu, fata de sine, ca a intrat intr-un joc. Pentru Sándor Ferenczi era importanta autenticitatea, care duce si la repetitia traumei. Analistul devine perpetuatorul abuzului, al pacatului si al crimei. El a remarcat tentatia analistului de a abuza pacientul nu doar sexual, ci si narcisic. Dar realizarea mutuala consta in constructia unei terte parti.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Csaba Pléh

Dupa André Haynal a urmat o pasionata prezentare tinuta de Csaba Pléh, membru al Academiei Ungare de Stiinte, pe tema The New Trends in „Neuropsychoanalysis” and their Limitations. Sper sa gasesc timpul sa vorbesc despre ea in zilele care urmeaza, pentru ca merita povestita pe larg. Pana atunci, va pot arata poze cu locul in care ne-a condus Csaba Pléh tarziu, la finalul serii, in calitate de gazda a noastra la Magyar Tudományos Akadémia:

…pe coridoare boltite…
…pe scari intortocheate…
…pe care am mers dupa lumina…
…pana am dat de alte scari, normal…
…care duceau fix in pivnita la Magyar Tudományos Akadémia…
…unde au vinuri vechi…
…pe care le-am baut; ma rog, nu chiar pe toate…
…si apoi am iesit intr-un oras care arata asa
(in dreapta e Magyar Tudományos Akadémia, in stanga este Dunarea)…
…si asa…
…si asa.  Va urma. 

Ştefan Lungu

este în formare în psihoterapia şi psihanaliza copilului şi a adolescentului.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Ştefan Lungufenomen orfic / Orphamanifestare 2012: XI International Sándor Ferenczi Conferencerubrică: În atenţierubrică: Istoria psihanalizeiSándor FerencziSigmund Freudtraumă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

dinamica relaţiei agresor-victimă
Psihologie

Franz Ruppert despre dinamica relației agresor-victimă

by Alexandra Frîncu
21 februarie 2022
trauma propriei agresivitati Ruppert
Psihologie

Trauma propriei agresivităţi sau biografia traumei ca program psihic autodistructiv

by Alexandra Frîncu
9 februarie 2022
Trauma sexualităţii şi copilul-victimă
Psihologie

Trauma sexualităţii şi copilul-victimă

by Alexandra Frîncu
7 februarie 2022
Load More
Next Post
New York Freudian Society şi Institutul său şi-au schimbat denumirile

New York Freudian Society şi Institutul său şi-au schimbat denumirile

Comments 3

  1. Cafe Gradiva says:
    10 ani ago

    Excelent, substantial si foarte complet reportaj psihanalitic! Si esti jucaus ca Ferenczi 🙂 Interesant fenomenul orfic, mai ales ca-l aseaza pe Ferenczi in calitate de precursor (si aici).

    Răspunde
  2. Bogdan Popa says:
    10 ani ago

    Fain, si mie mi-a placut! Daca se discuta despre analiza mutuala (Ferenczi cu Severn), eu vreau sa aud mai multe despre experimentul asta. Unde a reusit si unde e esuat. As fi foarte curios sa aud ce parere are lumea care se ocupa de Ferenczi de asta.

    Răspunde
    • Stefan Lungu says:
      10 ani ago

      @Bogdan Popa: ok, se rezolva, pentru ca acum cateva ore tocmai a vorbit pe larg despre relatia Ferenczi – Severen din perspectiva analizei mutuale Arnold Rachman, de la Institute of the Postgraduate Psychoanalytic Society, New York. O sa revin cu amanunte, pentru ca e foarte interesant si face referire inclusiv la niste surse biografice inedite 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

muncă Mayo Erich Fromm
Psihanaliză

Munca şi lenea: Este lenea înnăscută? Ce spune Erich Fromm în „Patologia normalității”

4 noiembrie 2021
Carl, băiatul pastorului
Cafe Gradiva

Carl, băiatul pastorului

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.