Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Rugăciunea trupei punk Pussy Riot scoate capetele din vizuini

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
Rugăciunea trupei punk Pussy Riot scoate capetele din vizuini
Share

Citeştedespre

Filmul Sticletele Sigmund Freud

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

15 iunie 2021
Scriitorul Andrew Solomon

Scriitorul Andrew Solomon despre povestea de viaţă, nevoia de sens și politica identității

9 iunie 2021
Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021

 
În ultimele luni un concert al trupei punk feministe Pussy Riot din Rusia a stârnit aprinse polemici, dezbateri, proteste şi confruntări dure în mediile culturale, religioase şi politice ruseşti. Despre ce este vorba şi care sunt contextul şi implicaţiile acţiunii aflăm dintr-un eseu de ieri din CriticAtac al lui Vasile Ernu, „Rugăciunea-punk care aruncă Rusia într-un război civil cultural, religios şi politic fără precedent”, unde se reproduce şi un fragment la temă dintr-un interviu cu criticul de artă şi filosoful Boris Groys. 
Am considerat interesant să publicăm la Cafe Gradiva un extras din acest articol pentru că pune în lumină foarte bine, cred, impactul cathartic al fenomenului artistic (acţionist, în particular) asupra societăţii, un efect al conştientizării („iţirea din vizuină”) care nu e doar un epifenomen, ci chiar „scopul artei”, transcenderea legii şi sesizarea acută a unui grad de ambiguitate şi de indeterminare socială. Cu deosebire interesante mi s-au părut consideraţiile lui Groys despre „scopul artei” şi „privirea spectatorului”, justificând analogii între acţiunea artistică şi statutul sau rolul psihanalistului în cadrul analitic.
Iată mai jos extrasul din eseul lui Vasile Ernu.

Pe data de 21 februarie 2012, trei membre ale trupei punk Pussy Riot au intrat în Catedrala Hristos Mîntuitorul în hainele şi cagulele lor colorate şi au „închinat” în faţa altarului o rugăciune-punk [Preasfîntă Fecioară, izbăveşte-ne de Putin – n. red.] (mai jos, imaginea video şi textul în engleză al rugăciunii). Textul, cum era de aşteptat, este unul anti-Putin, dar şi o critică dură la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse. Reacţiile au venit imediat. Mai mulţi reprezentanţi ai puterii şi ai BOR au cerut pedepsirea aspră a celor trei membre ale trupei. Li s-a intentat imediat un proces de către o organizaţie pravoslavnică care consideră că, în conformitate cu articolul 213 din Codul Penal, ele ar trebui să fie condamnate pentru huliganism. În data de 24 aprilie, Maria Alehina şi Ekaterina Samuţevici, două dintre cele trei membre [implicate – n. red.] ale trupei Pussy Riot, au fost condamnate la 7 ani de detenţie. A existat un recurs şi alte procese, care încă nu au schimbat datele problemei. Acest evenimet (act artistic?, huliganism?, protest?, rugaciune sau act religios?) a creat un val de furie fără precedent din partea conducerii şi a simpatizanţilor BOR-ului, o mobilizarea extraordinară a grupurilor pravoslavnice, mai ales a celor radicale, care există din plin în Rusia, dar şi un val de simpatie, mult mai puţin consistent decît primul, în apărarea fetelor de la Pussy Riot. Cert este că Rusia s-a divizat radical faţă de această chestiune. Ce e şi mai important e că acest gest marginal, aparent banal, a atins una din corzile foarte sensibile ale Rusiei actuale şi a creat un val de polemici nemaiîntîlnit de mult în lumea culturală, socială şi politică din ţară.

(Chorus)
St. Maria, Virgin, Drive away Putin
Drive away! Drive away Putin!
(end chorus)

Black robe, golden epaulettes
All parishioners are crawling and bowing
The ghost of freedom is in heaven
Gay pride sent to Siberia in chains

The head of the KGB is their chief saint
Leads protesters to prison under escort
In order not to offend the Holy
Women have to give birth and to love

Holy shit, shit, Lord’s shit!
Holy shit, shit, Lord’s shit!

(Chorus)
St. Maria, Virgin, become a feminist
Become a feminist, Become a feminist
(end chorus)

Church praises the rotten dictators
The cross-bearer procession of black limousines
In school you are going to meet with a teacher-preacher
Go to class – bring him money!

Patriarch Gundyaev believes in Putin
Bitch, you better believed in God
Belt of the Virgin is no substitute for mass-meetings
In protest of our Ever-Virgin Mary!

(Chorus)
St. Maria, Virgin, Drive away Putin
Drive away! Drive away Putin!
(end chorus)

O discuţie cu Groys în jurul problemei

În timp ce scriam acest text am primit un interviu de la cunoscutul teoretician Boris Groys cu care CriticAtac colaborează, în care filozoful rus discută şi acţiunea grupului Pussy Riot. Interviul va apărea pe CriticAtac zilele următoare însă aici voi da cîteva fragmente legate strict de subiectul nostru (Traducere de Igor Mocanu).

Despre acţionismul radical

Boris Groys: Am o părere destul de bună despre acest tip de acţionism. Atunci cînd, spre exemplu, Brener distruge o operă de Malevici, el comite, într-adevăr, o infracţiune penală. El a ştiut acest lucru, a ştiut care vor fi consecinţele şi a încălcat legea. Această acţiune nu mi se pare interesantă, pentru că nu-mi oferă nimic şi nu-mi serveşte ca modalitate de dezvăluire a contextului contemporan. Însă atunci cînd Pussy Riot creează o acţiune – cu toate că nu e vorba de o acţiune propriu-zisă, ele adună materialul pentru a-l folosi în videourile lor –, în acest caz nu e prea limpede dacă încalcă legea sau nu. E o problemă destul de controversată în raport cu legea, la limita dintre legislaţia clericală şi cea civilă. Altfel spus, această acţiune scoate la iveală o problemă care pînă atunci nu mai fusese în centrul atenţiei şi, în general, nu mai fusese tematizată. Această acţiune corespunde sensului artei contemporane. Ea a condus la o anumită situaţie contemporană a lucrurilor. O situaţie contemporană a lucrurilor destul de neclară. Neclară în sensul că nu ştii niciodată cînd încalci legea şi cînd nu. Eu, spre exemplu, aş spune că nu au încălcat-o. Am o experienţă destul de bogată în vizitarea bisericilor în Occident şi, dacă nu mă înşel, poţi face orice doreşti în afara serviciului liturgic, te poţi fotografia ş. a. m. d. Nu ai voie să întrerupi liturghia, atît. Acţiunea lor şi reacţia la ea demonstrează că au ţintit către o temă incitantă. Acelaşi lucru s-a întîmplat cu Grupul Voina. Cred că problema nu rezidă în faptul că au încălcat legea, ci că graniţele impuse de lege s-au dovedit a fi prost delimitate sau problematice. Și mai cred că aceste acţiuni care scot la iveală textura, topologia spaţiului politic rusesc şi o expun reliefat în conştiinţa publică sînt extrem de utile.

Sensul unei acţiuni artistice

Boris Groys: În ce constă sensul unei acţiuni artistice? Acţiunea artistică – iar asta o ştia şi Monastîrskii încă din anii ’70 – trebuie să fie nudă. Acţiunea artistică nu deţine nici un mesaj. Iar dacă aceasta este o acţiune cu adevărat bună, atunci mesajul ei este acela de a concentra atenţia asupra contextului ei. Trăim într-un spaţiu social extrem de dens. Asemenea peştilor în apă, înotăm în acest mediu social natural. Iar o acţiune reuşită extrage peştele din apă şi îi oferă posibilitatea de a pluti puţin în vid, privind apa dintr-o parte. Scopul artei nu este acela de a-şi oferi o evaluare şi gratitudinea audienţei, scopul ei este de a actualiza şi a prezenta privirii spectatorului totul în afară de sine. Strict vorbind, exact asta au făcut fetele. Pussy Riot au captat şi concentrat atenţia societăţii asupra relaţiilor complicate dintre spaţiul sacru şi cel secular, dintre artă şi religie, artă şi lege. Toată această zonă a devenit dintr-o dată explicită. De aceea, societatea s-a tulburat şi a început să dezbată această problemă. Şi dacă nu ar fi fost societatea care să facă acest lucru, acţiunea nu ar fi avut nici un ecou.

Arta care trezeşte reacţii

Jurnalistul: Dar în urma acestei acţiuni, comunitatea fundamentalistă, care pînă atunci stătuse destul de calmă, s-a iţit din vizuină, ea, care a reacţionat la arta contemporană numai în cele mai flagrante cazuri, cum a fost acţiunea lui Ter-Oganian. Iar acum nu cred că se mai poate organiza vreo expoziţie în afara Moscovei, pentru că vor apărea de-ndată mujicii cu bărbi şi topoare, începînd să căsăpească organizatorii şi artiştii.

Boris Groys: Şi acesta cred că e un lucru foarte bun. În genere, orice scoate capul din vizuină este foarte bun. Arta contemporană este formată din exact aceste două lucruri: a) scoate capul din vizuină şi b) îi constrînge pe ceilalţi să scoată, la rîndul lor, capetele din vizuină, o încercare de a-i determina să facă asta într-un mod cît mai vizibil. Dar oare nu asta e arta? Ea face invizibilul vizibil. Dacă anumiţi oameni erau invizibili, prezenţi în spaţiul social într-o zonă nevăzută, iar Pussy Riot i-a făcut vizibili, iar aceştia au ieşit din vizuină, atunci slavă lor, Pussy Riot, şi preamărit să le fie numele. Ele au obţinut rezultatul artistic scontat. Alta e ceea ce vedem noi mai departe în asta, alături de fundamentalişti ş.a.m.d. Dar măcar le putem evalua, acum le cunoaştem. Pentru mine, acesta e un lucru extrem de interesant…

Vasile Ernu

Citiţi articolul integral aici.

www.cafegradiva.ro

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: autor: Vasile Ernuconştientizarepsihologrubrică: Vino şi vezivideo

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

by Teodora Dobrescu
21 decembrie 2020
Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică
Cafe Gradiva

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
psiholog psihoterapeut psihiatru terapeut România
Cafe Gradiva

Psiholog, psihoterapeut, psihiatru: 4 profiluri profesionale în Braşov, Bucureşti şi Constanţa

by Cafe Gradiva
13 martie 2022
Load More
Next Post
Depinde daca ai noroc sau ghinion

Depinde daca ai noroc sau ghinion

Comments 1

  1. Persinette says:
    10 ani ago

    14 iulie, vive la France! (in special Parisul!)

    Hey, I'm a rockstar! :))

    ps. Fain articol, felicitari!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei
Cafe Gradiva

Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei

8 octombrie 2020
Despre o viziune cu „Imitatio Christi” şi altele
Cafe Gradiva

Despre o viziune cu „Imitatio Christi” şi altele

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.