Confucianism, Daoism, vocabular de limbă chineză clasică şi contemporană, Wushu, Go (Weiqi) sau ascensiunea şi expansiunea Chinei prin cultură şi sponsorizare: toate acestea legate de atitudinea de cedare (rang), aparentă sau reală.
Acest concept se poate traduce în temenii culturii occidentale contemporane prin soft power (sinagmă care îi aparţine lui Joseph Nye).
Istoria se schimbă sub ochii noştri, dar nu prin expansiune militară, ci prin ofensivă culturală, sprijin financiar şi investiţii cu bătaie lungă. Pentru a înţelege China de ieri şi de azi, noţiunea de cedare (rang) poate fi o cheie…
Cu acest volum, Editura Etnologică inaugurează colecţia „Studii asiatice”.
Şerban Toader, n. 1967 în Bucureşti, este licenţiat în Filologie, absolvent al cursurilor de masterat în Antropologie culturală (SNSPA, 2005) şi doctor în Filologie la Universitatea din Bucureşti (2010). A urmat stagii de specializare în R. P. Chineză şi Taiwan. A fost cercetător la Institutul de Studii Orientale „Sergiu Al-George” între 1994 şi 2007. În prezent este editor la Radio România Internaţional (emisiunea în limba chineză) şi coordonator de cercetare în domeniul migraţiei la Blocul Naţional Sindical.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.