Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

A fi sau a nu fi… nebun

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
4
A fi sau a nu fi… nebun
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

psiholog psihoterapeut psihiatru terapeut România

Psiholog, psihoterapeut, psihiatru: 4 profiluri profesionale noi

14 noiembrie 2020
Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989

Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989

15 octombrie 2020
Mai există isteria astăzi? Pledoarie pentru isterie şi pentru diagnosticul psihanalitic

Mai există isteria astăzi? Pledoarie pentru isterie şi pentru diagnosticul psihanalitic

22 noiembrie 2020

A fi sau a nu fi... nebun

Am sa incerc in cele ce urmeaza sa schitez traiectoria comparata a doua tipuri de psihism, nevrotic si psihotic, in conditii se stres extrem. Si am sa apelez la doua functionari pe care le cunosc: una bine, cea a mea, si una mai putin bine, dar suficient de satisfacatoare incat sa formulez ipoteze, si anume pe cea a presedintelui suspendat.

Astazi, cand porneam inspre Radio, ma trezesc ca in fata casei masina pe care o lasasem cu o seara inainte nu mai este. La inceput ma simt pierduta, furata, neputincioasa, furioasa, imi ia vreo 5 minute sa realizez ca am de ales intre a ma duce la politie sa declar furtul sau pot cauta firma de ridicari autovehicule care opereaza in sectorul unde stau pentru a intreba daca nu cumva ei mi-au ridicat masina. Aleg a doua varianta si, intr-adevar, gasesc masina la ei. Aici e de retinut anxietatea care ma incearca vreme de cateva minute pana ca mintea mea sa se poata regrupa in cautarea unei solutii.

Haideti sa incercam sa ne imaginam ce trebuie sa fi simtit presedintele care, ca si mine, a avut prilejul de a fi deposedat de un bun legitim al domniei-sale, Presedintia Romaniei. S-a intamplat la fel de neasteptat, fara putinta de reactie, ceea ce trebuie sa-i fi reactualizat presedintelui profunda anxietate narcisica, sentimentul stravechi de a fi in nesiguranta. Fragilitatea narcisica si furia aferenta neputintei au radacini comune cu sentimentul meu de anxietate si pierdere. Dar intre cele doua ansambluri afective exista o diferenta majora: cea cantitativa (care justifica finalmente si diferenta calitativa pe care incerc s-o descriu aici).

Caci, daca presedintele ar fi detinut un aparat psihic capabil de continere, ar fi putut prelucra datele realitatii pierderii in termenii cautarii unei solutii si nu in adancirea crizei psihice.

Pasul doi: drumul meu pana la firma de ridicari de autovehicule l-am parcurs “per pedes”. Suficient timp pentru a prelucra datele. Imi trec prin cap scenarii: cu o zi inainte postasem pe facebook un mesaj anti-prezidential si, iata, a inceput hartuiala cu sistemul. O ipoteza paranoida, fascinanta in masura in care m-ar fi situat in atentia sistemului de propaganda si supraveghere basista. Adeseori paranoicii se simt urmariti de ochii tuturor tocmai pentru ca-si doresc atentia tuturor, si daca se poate si invidia acestora. Dupa cateva minute de reflectie ma vad nevoita sa renunt la ofertanta ipoteza. Locul in care-mi parcasem masina era de vina, si nu sistemul de coercitie al presedintelui (pe care de altfel o larga majoritate a populatiei il presupune ca existent, ceea ce da masura gradului de afectare a psihismului colectiv de catre un tip de conducere autoritarista, abuziva). Era greu de presupus ca din cei 7,4 milioane de romani care au votat la referendum tocmai eu sa fi fost aleasa spre pedeapsa.

Spre deosebire de mine, presedintele suspendat a pierdut sansa reechilibrarii in momentul in care a inceput sa caute explicatii pentru actul suspendarii sale. Rusii, in scenariul sau, sunt cei care stau la baza declansarii mecanismului constitutional (neconstitutional). Si cei care doresc sa puna mana pe justitie. O conspiratie combinata, complicata, care poate fi calificata ca delir de persecutie. Un delir care a devenit aparent din primele zile de la suspendare.

Diferenta specifica intre nevroza si psihoza pare a fi aici data de capacitatea primului de a reveni la realitate. Psihoticul nu detine secretul intoarcerii la realitate, pentru el protejarea fantasmei de persecutie devine un imperativ tocmai pentru ca-l plaseaza in centrul atentiei, dorintei, invidiei celorlalti. Care, a propos, sunt proiectii masive ale propriei dorinte si invidii.

Pasul trei: principiul realitatii. Ajung la “locul faptei”, platesc, semnez procesul-verbal, ma conversez cu politistul, aproape ne simpatizam, imi iau masina si plec pe drumurile mele. Desi buzunarul meu s-a usurat de 7 milioane vechi, ma simt impacata cu intamplarea, asta e, traim in Romania!

Iata cum, ajuns la finalul procesului de vot, presedintele striga transpirat:

Am castigat. 

A castigat cu nici un milion de voturi pentru si 7,4 milioane impotriva, in numele unui prinicipiu controversat al cvorumului (un principiu pe care chiar domnia-sa il declara neeuropean). Unde mai e realitatea aici?

Decompensarea evidenta pentru orice om cu oarecare discernamant abia acum incepe. Vorbeste de reconciliere, apoi ameninta cu pedeapsa pe cei care au provocat suspendarea. Doreste sa anihileze (sic!) falia din societate, dar afirma cu subiect si predicat ca cei care au votat sunt complici ai loviturii de stat. Clivaj, proiectie, decompensare. De ce presedintele suspendat-nedemis-demis esueaza in acceptarea realitatii? Oare delirul sau paranoic i-a infestat intreaga functionare psihica? Nu se poate face nimic ca domnia-sa sa revina la realitate, asa cum eu am reusit, ca o nevrotica oarecare, sa fac?

Ipoteza freudiana ca boala psihica e o chestiune de cantitate poate fi la fel de bine confirmata sau infirmata. Nu doresc sa dezbat acest subiect, ci doar sa indemn la reflectie.

Concluzia mea dupa efortul de a ma intelege si de a-mi intelege si presedintele suspendat-nedemis-demis este una simpla: o tara nu trebuie lasata pe mana unui nebun.

Caci la ce ne-am mai putea astepta in viitor?

Oare maine imi voi gasi masina in fata casei?

A fi sau a nu fi... nebun

Ioana Mărculescu

este muzicolog şi realizator de emisiuni radio.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Ioana Mărculescunarcisismpsihologrubrică: În atenţie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Mame narcisice
Cafe Gradiva

Mame narcisice

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
4 filme TED despre tulburarile psihice
Cafe Gradiva

4 filme TED despre tulburarile psihice

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Trolling-ul: Sadism si sociopatie in mediul online
Cafe Gradiva

Trolling-ul: Sadism si sociopatie in mediul online

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Destinul à la Dali

Destinul à la Dali

Comments 4

  1. iri says:
    9 ani ago

    Articol partinitor. Etichete puse fara fundament. USL`ista.

    Răspunde
  2. Ioana M. says:
    9 ani ago

    Absolut de acord, Iri.

    Răspunde
  3. Moni says:
    9 ani ago

    In general nebunie este simbolistica omului ce are energie in el, insa incearca din puteri sa o stapanesca…

    Acum depinde mult si cum o consuma…

    Răspunde
  4. Anonim says:
    8 ani ago

    Suntem in data de martie 2013 si a trecut episodul cu demiterea -nedemiterea-suspendarea presedintelui,acum starea gandirea ,speranta si noul ,cum ti se par ???la fel s-au altfel??

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cum se vindecă Sindromul Pinocchio?
Cafe Gradiva

Cum se vindecă Sindromul Pinocchio?

8 octombrie 2020
Gustave Le Bon despre religiozitatea multimilor
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre religiozitatea multimilor

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.