Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Grupul – cand e intr-o situatie analitica?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
4
Grupul – cand e intr-o situatie analitica?
Share

Citeştedespre

psiholog psihoterapeut psihiatru terapeut România

Psiholog, psihoterapeut, psihiatru: 4 profiluri profesionale în Braşov, Bucureşti şi Constanţa

13 martie 2022
Donald Trump la Casa Alba si identificarea cu agresorul. Explicatii psihanalitice

Donald Trump la Casa Alba si identificarea cu agresorul. Explicatii psihanalitice

8 octombrie 2020
Contractul psihanalitic demagogic

Contractul psihanalitic demagogic

8 octombrie 2020
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Iata o intrebare importanta – Ce se poate denumi psihanalitic cand vorbim de grup? Daca avem o regula care este denumita in psihanaliza regula fundamentala, am putea presupune ca este esential sa o avem si in situatia grupului. Sa spui ceea ce ai in minte asa cum este in mintea ta, fara sa selectezi si sa alegi. Daca am aplica regula fundamentala ca atare in psihanaliza grupului, ceea ce ar rezulta ar fi o cacofonie (Anzieu). Pare sa fie o dificultate tehnica – cum lasi un grup sa se exprime si in acelasi timp sa ne incadram in regula fundamentala. In aceasta varianta suntem intr-un impas.

Este necesar pentru a merge inainte sa facem un pas inapoi si sa ne intrebam: de ce regula fundamentala? Scopul ei este sa permita asociatiile libere. Urmarind modelul silabelor, fiecare parte este o silaba care nu are un sens in sine, dar care impreuna formeaza un cuvant. Atunci intrebarea poate sa fie reformulata – exista asociatii libere grupale? Ce ar presupune asta? Ca succesiunea mesajelor pe care membrii grupului o fac are un sens, iar acest sens poate sa fie ascultat. In aceasta varianta ar fi necesar sa ne situam pe o pozitie in care oamenii se pot exprima liber. Asadar ne vom intoarce la conditiile initiale – intersubiectivitate si o regula fundamentala adaptata grupului. Asadar, vom vorbi despre o perioada in care asociatiile libere sunt posibile, iar grupul se va simti suficient de comod pentru a putea sa exprime.

In paralel in psihodrama exista urmatoarea regula – ca membrii grupului sa aiba relatii intersubiective si nu interdependente. Este mai simplu de pornit de la ceea ce inseamna interdependenta – ca ceea ce spui sau faci sa nu fie dependent de opinia celorlalti, de ceea ce gandesc si de ceea ce au in minte ceilalti participanti. Acest principiu al intersubiectivitatii se traduce in preferinta pentru cunoasterea participantilor in cadrul grupului, adica ei sa nu se cunoasca dinainte si sa nu aiba alte relatii care ar incuraja interdependenta. Daca doi participanti la acelasi grup sunt colegi de birou, atunci faptul ca au relatii deja va conduce la o cenzurarea importanta in exprimarea lor in grup pentru ca orice continut va putea sa fie, fantasmatic, „folosit” ulterior. Ne vom afla in situatia sa ne intrebam cand sunt posibile asociatiile libere.

Din punct de vedere tehnic ne putem gandi ca sunt mai multe variante de la a genera. 1) Tacerea moderatorilor. Intrucat grupul se va confrunta cu o tacere, el va reactiona in mod inconstient dupa propria structura. 2) Medierea. In mediere se utilizeaza un instrument care permite proiectia si atrage persoanele in a se exprima dincolo de propria gandire. 3) Dialogul alternativ. Intr-o prima etapa se propune un text, un film, o prezentare. Grupul primeste sarcina sa lase liber ceea ce simte. 4) Interpretarea dinamicii de grup. Moderatorul intervine prin interpretarea angoaselor si a rezistentelor propunand astfel o imagine diferita a grupului. Interpretarile sunt mereu „aici si acum”. 5) Spontaneitatea moderatorului. In contextul in care simte ca fiind stabil cadrul (prin cadru inteleg aici unitatea de timp, loc si sarcina) poate sa construiasca prin creativitatea proprie spatiul asociativ necesar unei situatii analitice.

Putem considera ca o situatie este necesar sa fie creata pentru a fi psihanalitica. Regula fundamentala a grupului nu functioneaza de la inceput si nu poate sa fie astfel decat prin stabilitatea grupului. Un grup care isi modifica permanent componenta nu va putea sa ajunga intr-o situatie psihanalitica. Ca urmare exista o regula specifica grupului si care se numeste „regula asiduitatii”. Aceasta regula este cea care sintetizeaza situatia analitica – in absenta ei vom putea vorbi despre un grup, dar niciodata despre un grup intr-o situatie analitica.

Intrebarea pe care v-o propun este: Cand credeti ca o situatie poate sa fie denumita psihanalitica? Care ar fi conditiile sine qua non?

Claudiu Ganciu

este psihodramatist, psihoterapeut de orientare analitică şi psihoterapeut în psihanaliza legăturii.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: asociere liberăautor: Claudiu Ganciupsihologrubrică: În atenţie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Unde duc asocierile libere (Everybody get corrupted)

Unde duc asocierile libere (Everybody get corrupted)

by Cafe Gradiva
26 noiembrie 2020
Psihoterapeut bun Bucureşti
Cafe Gradiva

Psihoterapeut bun Bucuresti – cum il gasesti

by Cafe Gradiva
3 ianuarie 2022
O sedinta de psihanaliza: iata cum se desfasoara

O sedinta de psihanaliza: iata cum se desfasoara

by Cafe Gradiva
26 noiembrie 2020
Load More
Next Post
The Sopranos: Ce ai face daca ai fi violata si ai putea sa ii rostesti un nume lui Tony Soprano?

The Sopranos: Ce ai face daca ai fi violata si ai putea sa ii rostesti un nume lui Tony Soprano?

Comments 4

  1. Anonim says:
    10 ani ago

    imi puteti spune, va rog, unde se poate urma psihodrama? si, inca o intrebare: se pot urma doua tipuri de terapii in paralel, sau nu e indicat. multumesc.

    Răspunde
    • Claudiu Ganciu says:
      10 ani ago

      Pentru Psihodrama ma puteti contacta. In ceea ce priveste cea de-a doua intrebare cred ca raspunsul este mai complex.

      Sunt persoane care urmeaza in paralel o terapie individuala si una de cuplu. Nu se exclud.

      De asemenea, mai toti participantii la grupul de psihodrama sunt intr-o psihanaliza sau psihoterapie individuala. Nu stiu daca acesta e modelul, probabil ca nu, dar asa e situatia in grupul pe care-l cunosc.

      Daca, insa vorbim de doua relatii terapeutice, doi analisti de exemplu, situatia se schimba radical. Gandul de a urma o alta terapie de acelasi tip cred ca merita analizat deoarece vorbeaste despre ceva din ce se intampla in prima terapie.

      In concluzie cred ca in dispozitive diferite urmarea a doua terapii in paralel este posibila si indicata. Dispozitive diferite: Individual, de cuplu, de familie, de grup, institutionala.

      In schimb urmarea in paralel a unei terapii echivalente ca dispozitiv este o problema. Doua terapii individuale in paralel, doua terapii de cuplu in paralel, etc.

      Răspunde
  2. Anonim says:
    10 ani ago

    tot 2.
    e simplu de tot. 1. situatia analitica presupune, inainte de toate, un cadru. 2. asocierea libera e posibila sau nu in functie de capacitatea aluia/alora de a asocia. chestia asta se exerseaza, nu e un dat. se capata, devine. inseamna timp. 3. sunt carti destule pe marginea tehnicii psihanalizei de grup. propun s anu descoperim apa rece.

    Răspunde
  3. Anca Munteanu says:
    10 ani ago

    Eu cred ca abordarea psihanalitica a grupului nu e chiar asa de simpla si de cunoscuta.

    Ne puteti recomanda carti despre acest subiect (pe care le-ati citit).

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Să devenim ceea ce suntem, spune Carl R. Rogers
Cafe Gradiva

Să devenim ceea ce suntem, spune Carl R. Rogers

8 octombrie 2020
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut
Societate

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

1 decembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.