Într-o ţară a superstiţiilor şi a unei gândiri magice profund înrădăcinate, în care psihologii şi psihoterapeuţii au încă mari probleme de exercitare a profesiei prin lacunele cadrului legal şi instituţional, noul proiect al legii sănătăţii confirmă o dată mai mult actuala stare de lucruri. Iată ultima evoluţie, potrivit unei ştiri de azi de pe Hotnews:
Noul proiect al legii sanatatii prevede posibilitatea decontarii prin asigurarile sociale de sanatate a unor terapii alternative precum terapia prin respiratie holotropica-rebirth, bioenergoterapia sau terapia florala Bach. In acelasi timp, psihoterapia nu este mentionata deloc in noul proiect, desi ea este acoperita prin asigurarile de baza in mai multe tari europene precum Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda sau Belgia. Situatia a atras ironii din partea Colegiului Medicilor si sesizari ale Colegiului Psihologilor.
Proiectul de lege mentioneaza ca aceste practici alternative au la baza
teoriile, credintele si experienta diferitelor culturi nationale.
Ele pot fi practicate atat de absolventi ai facultatilor de medicina, cat si de
absolventi ai altor institutii de invatamant superior.
Abaterile si erorile profesionale vor fi judecate de catre un Colegiu al Practicienilor de Medicina Complementara si / sau Alternativa.
Intr-un comentariu la acest capitol din noua Lege a Sanatatii, Colegiul Medicilor face urmatoarea recomandare:
Se ridica o intrebare fireasca: dupa ce criterii se va face acest lucru [judecarea erorilor profesionale], de vreme ce practica se bazeaza pe teorii, credinte si experienta diferitelor culturi nationale?
In aceste conditii, sugeram introducerea, pe langa antroposofie, dietoterapie naturala, medicina cuantica, iridologie, biologie totala, de ce nu si a vrajitoriei, chiromantiei si samanismului.
Colegiul Psihologilor a transmis la randu-i o adresa Ministerului Sanatatii prin care se fac propuneri la proiectul noii legi a Sanatatii. Propunerile
vizeaza in principal contractarea directa a furnizorilor de servicii psihologice si posibilitatea decontarii directe a serviciilor psihologice de catre asiguratori.
Inca din 2005, Colegiul Psihologilor solicita decontarea psihoterapiei de catre casele de asigurari de sanatate, dar nici actualul proiect al legii sanatatii nu contine vreo referire la psihoterapie si decontarea serviciilor psihologice.
Citiţi ştirea integral aici.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Cineva f rau ar putea spune ca si psihoterapia este tot o forma de samanism, altcineva mai putin malitios doar s-ar cruci de celelalte 'chestii' aprobate…
deasemenea cum naiba aplica principii naturiste un medic?
Cineva neinformat… 🙂
Cred ca este doar un zvon ca actualul proiect nu contine vreo referire la psihoterapie si decontarea serviciilor psihologice. Serios acum, cum e posibil sa nu existe asa ceva?!
Mi-e greu sa cred ca Romania mai este "o ţară a superstiţiilor şi a unei gândiri magice profund înrădăcinate, în care psihologii şi psihoterapeuţii au încă mari probleme de exercitare a profesiei prin lacunele cadrului legal şi instituţional".
Comentariul mi se pare rautacios, poate si cu motiv, insa nu inseamna ca aceasta este situatia in momentul actual.
Posibilitatea contractarii este certa in noul proiect al legii sanatatii, din cate stiu eu.
Greu de admis, intr-adevar. Dar va puteti informa din sursa directa, pe site-ul Ministerului Sanatatii: http://www.ms.ro/upload/Lege%2002%2007%202012.pdf (sectiunea 8). Cititi si anexele, pentru a vedea exact la ce "alternative" se face trimitere.
Va referiti la tara experimentului Tanacu si a curentelor exorcizari manastiresti a suferintei psihice? A formidabilului boom al vrajitoriei si a practicilor oculte medievale (precum ingerarea cenusii inimii tatalui deshumat pe furis, de fiica speriata de moroi – la sfatul mamei)? A flacarii violet care sperie clasa noastra politica si a descantecelor babesti "in vigoare" pe scara larga? A prevestitorilor de cutremure care baga spaima periodic in populatie la televizor si a demonstratiilor paranormale in direct (nu doar oteviste) la ore de mare audienta? A sfestaniilor popesti ale oricarei constructii laice si a celei mai agresive indoctrinari religioase din scoli, institutii si mass-media din Europa?
Despre dificultatile legal-institutionale ale exercitarii profesiei de psiholog / psihoterapeut in Romania, cred ca destul de multi cititori ai Cafe Gradiva pot povesti multe, mai bine ca mine.