Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

E gol (II)

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
E gol (II)
Share

Citeştedespre

Desenele copiilor şi terapeutul

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

26 ianuarie 2021
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

1 decembrie 2020
psiholog psihoterapeut psihiatru terapeut România

Psiholog, psihoterapeut, psihiatru: 4 profiluri profesionale în Braşov, Bucureşti şi Constanţa

13 martie 2022

Continui articolul anterior si propun cititorului aprofundarea conceptului de gol asa cum l-a teoretizat Andre Green.

Copilul: nu imi place nimic, nu ma intereseaza nimic, totul e plictisitor
Terapeutul: poate ca nu ajunge nimic inauntrul tau. Acolo cum este?
Copilul: e gol
Terapeutul: si ai putea gasi ceva care sa umple acest gol?
Copilul: da, ceva care sa ma faca fericit

Dialogul nostru facea trimitere la gol. Interiorul copilului este gol, o lume interna pustiita care a condus la instrainare si la o insingurare. Cum ar putea fi interesat de ceva daca pierderea suferita a lasat un gol de neumplut?

Green ne ofera niste raspunsuri pentru aceasta intrebare. El afirma ca diferentierea la origine nu are la baza diferentierea sexului sau a functiilor, ci alte doua criterii: obiectul bun si obiectul rau, pe e o parte, si prezenta dominatoare, pe de alta parte. Daca obiectul bun este inaccesibil, obiectul rau este invadator si nu dispare decat pentru scurte momente. Acesta este prezent mereu in mod intruziv si patrunde in permanenta in spatiul psihic personal, mobilizand o contra-investire continua pentru a lupta impotriva acestei efractii ce epuizeaza resursele eului. Daca obiectul rau ar ceda locul, spatiul psihic, care nu poate fi ocupat decat pentru putina vreme de obiectul bun, s-ar regasi pe de-a intregul depopulat. Acest conflict conduce la idealizarea care divinizeaza obiectul bun inaccesibil si la persecutia obiectului rau, fata de care se dezvolta un atasament.

Dar unde este obiectul rau prezent in acest dialog? se poate intreba cititorul. Cel mult este subliniata absenta obiectului bun, dar si idealul acestuia inca neatins (ceva care sa ma faca fericit). Obiectul rau este prezent in mod implicit, prin absenta obiectului bun.

Consecinta acestei situatii, in cazurile despre care vorbim, nu determina nici o psihoza manifesta in care mecanismele de proiectie s-ar desfasura pe larg, nici o depresie clara in care s-ar putea indeplini travaliul de doliu. Efectul obtinut este aceasta paralizie a gandirii care se traduce printr-o ipohondrie negativa a corpului si, mai ales, a capului: impresia de cap gol, de vid in activitatea mental, imposibilitatea de a se concentra, de a memoriza. (Andre Green, „Analistul, simbolizarea si absenta in cadrul analitic”, in Psihanaliza cazurilor-limita, Editura Trei, 2006)

In spatiul vid se napustesc niste motiuni pulsionale brute ori de abia elaborate. In fata acestor fenomene, psyche-ul analistului este afectat de comunicarea pacientului. Analistul va raspunde la acest vid printr-un intens efort de gandire, in incercarea de a gandi ceea ce pacientul nu poate gandi, fapt care se va traduce printr-o activitate psihica creatoare de reprezentari fantasmatice, ca sa nu se lase cuprins de aceasta moarte psihica.

Daca prin interpretare umplem mult prea devreme vidul, repetam intruziunea obiectului rau, iar daca lasam vidul asa cum este, repetam inaccesibilitatea obiectului bun. Asadar, poate ca ceea ce vizeaza analiza este capacitatea de a fi singur a pacientului in prezenta analistului, dar intr-o „solitudine umpluta de joc” (Andre Green).

Cristina Călărăşanu

este psihoterapeut de orientare psihanalitică în formare, psihodramatist în formare, membru fondator al Asociaţiei Române de Psihanaliză a Legăturilor de Grup şi Familie şi delegat în cadrul Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: autor: Cristina Călărăşanugolobiect bun / obiect răupsihanalistpsihiatrupsihologpsihoterapeutpsihoterapia copiluluirubrică: Dialoguri psi cu copiii

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Psihoterapia psihanalitica si „psihoterapia bazata pe dovezi”
Cafe Gradiva

Psihoterapia psihanalitica si „psihoterapia bazata pe dovezi”

by Cafe Gradiva
3 ianuarie 2022
Stres si depresie la locul de munca. Psihoterapie pentru un milion de romani?

Stres si depresie la locul de munca. Psihoterapie pentru un milion de romani?

by Cafe Gradiva
23 noiembrie 2020
Terapeutul ca facilitator
Cafe Gradiva

Terapeutul ca facilitator

by Alexandra Frîncu
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
AFF, ziua a patra: Toata lumea din familia lor

AFF, ziua a patra: Toata lumea din familia lor

Comments 1

  1. Ioana M. says:
    10 ani ago

    Mi se pare interesant ca pot lega articolul tau, Cristina, de cel al lui Ion Vianu. Golul poate fi umplut de ceva care sa-l faca fericit pe copil. Ceva care sa aglutineze un nucleu bun, un obiect bun. Copilul stie in mod exact ce vrea, doar ca nu capata. E un copil inteligent, nu-i asa?
    Placerea vrea sa fie-n veci, altfel cum sa umplem golul?

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Revolta corpului Alice Miller psihanalista
Psihanaliză

„Revolta corpului” şi a 5-a poruncă după Alice Miller: când preţul e plătit de corp

7 iulie 2021
traume victimă Franz Ruppert
Psihologie

Cum și când am ajuns victima unei traume?

24 februarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.