Matei Serban este un pictor remarcabil al generatiei ’90. Fost ucenic al unuia dintre cei mai apreciati gravori romani, Traian Alexandru Filip, Matei a avut un parcurs artistic bazat in exclusivitate pe calitatea artei sale si mai putin pe trik-uri de marketing sau comunicare. Artistul, care duce o viata retrasa, departe de emailuri, social media sau simeze aglomerate de grupuri de artisti, a convins, inca din facultate, ca are ceva profund de spus, folosindu-se in primul rand de calitatile artistice dobandite de la maestrul sau.
Parcursul expozitional, totusi, e unul solid. Expozitii la Carroll Turner Gallery in Santa Fe, Backstreet in Santa Monica, National Library la Oslo, Parlamentul European la Strasbourg si, pe taram Romanesc, la ArtXpert, il recomanda ca fiind un creator important. Matei Serban a absolvit Institutul de Arte din Bucuresti imediat dupa Revolutie si nu a mai avut parte sa guste din mierea expozitiilor si a comenzilor Uniunii Artistilor Plastici. A convins lumea intr-o piata de arta libera iar galeriile si artdealerii l-au imbratisat pentru calitatile sale reale.
In perioada 19 octombrie – 15 noiembrie Matei Serban prezinta la Galeria ArtXpert New Works on Wood, un grup de picturi noi, pe lemn (suportul preferat al artistului).
Lumea lui Matei e misterioasa, simbolica dar oarecum personala. Lucrarile lui, desi asezate aparent, prevestesc tragedii care intarzie sa apara. Iata cum isi explica una din lucrari:
Domnul si Pistolul -In 1923, doi prieteni ai bunicului meu veneau la el sa ii ceara revolverul. Vroiau sa se dueleze pentru o femeie si nu aveau decat un pistol. Bunicul meu i-a refuzat, si atunci cei doi au gasit o alta metoda: intr-o camera singuri, cu doua lumanari care ardeau – celui caruia i se stingea lumanarea primul urma sa renunte la femeie. Drama s-a produs si bunicul meu a aflat mai tarziu ca femeia pentru care se duelasera plecase la Paris cu un pictor.
La 44 de ani, Matei Serban a gasit calea, emotiile sunt legate doar de discursul artistic. Maturitatea estetica, stapanirea mestesugului inca de tinar, ii lasa mult timp de gandire, in asa fel incat, orice lucrare sa fie aproape un proverb.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.