L’homme de desir, „Omul «făcut din» dorinţă”, sau, mai scurt (dacă nu mai clar), „Omul Dorinţei” este termenul prin care filosoful mistic Louis Claude de Saint-Martin, creatorul francmasoneriei creştine de la finele Secolului Luminilor, desemnează fiinţa avântată spre transcendent cu toată forţa, cu acea însufleţire maximă care este cea a entuziasmului!
Ca şi Omul Plăcerii (Lust) propovăduit de Nietzsche, Omul Dorinţei, o fiinţă avântată spre infinit, îşi prescrie propriul program, îşi complică la nesfârşit viaţa pentru a extrage plăcerea, convertită în elan mistic. Dar, atenţie, avântul spiritual trece prin materie:
Prietene, du-mă până la izvoarele vieţii. Să începem prin a ne hrăni, a lua puteri. Ne vor trebui patruzeci de zile pentru a ajunge la muntele Horev. Prietene, du-mă la izvoarele vieţii. După ce vom fi evocat pe cel veşnic, să pornim spre a fi recunoscuţi ţinuturilor Lumii. Să ne smerim şi să ne pregătim în tăcere. Oare nu trebuie ca numele Domnului să se voaleze, pentru ca El să nu dizolve totul? Să mergem spre Miazănoapte pentru a ne îmbrăca în putere şi incredere: astfel Miazăzi ni se va supune curând. Prietene, ne vom întoarce apoi, la izvoarele vieţii, pentru a le cinsti. (L’Homme de desir, aforismul 272).
O gândire în care pornirea mistică trece prin Natură, prin premărirea vieţii.
Ion Vianueste psihiatru, romancier, memorialist, eseist, un observator constant şi atent al vieţii intelectuale şi publice de la noi şi de pretutindeni. |
DE ACELAŞI AUTOR
Toate articolele acestui autor
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Am observat ca dorinta si placerea sunt teme recurente in scrierile dv. pe aici.
Nu se intelege din text de ce omul avantat spre transcendent si-ar complica la nesfarsit viata. Dorinta spre ceva mai inalt il ajuta sa renunte la placeri carnale, inferioare, ori asta ar insemna simplificare dupa parerea mea.
Nu cumva omul placerii si omul dorintei (care, cred eu, cauta bucuria din relatie) sunt variantele diferite ale aceluiasi pricipiu? In planul corporalului cautam placerea, iar in planul relatiei bucuria de a fi impreuna? Entuziasmul nu vine din cautarea bucuriei de a fi impreuna?
@Daniela nu cred ca misticismul este o forma de SIMPLIFICARE a vietii
@ioana despre BUCURIE voi publica saptamana viitoare
Ion Vianu
Va astept ca de obicei.
@ Ion Vianu: Aceasta era evident din text ca nu credeti ca misticismul simplifica viata, dimpotriva, o complica. Asteptam ceva argumente de la dvs.