Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

PsiWorld 2012: Interpretarea psihodinamica si istorica a testului Rorschach

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
PsiWorld 2012: Interpretarea psihodinamica si istorica a testului Rorschach
Share

Citeştedespre

Sigmund Freud homosexualitate

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

23 septembrie 2021
Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

27 mai 2021
Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

22 noiembrie 2020
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Dintre prezentarile de azi de la Conferinta Internationala PSIWORLD 2012 organizata de Societatea Romana de Psihologie Experimentala Aplicata am ales sa povestesc despre cea a lui Salvatore Parisi, pentru ca e cea mai apropiata de preocuparile cititorilor Cafe Gradiva.

Salvatore Parisi este directorul celui mai vechi institut Rorschach care functioneaza neintrerupt de la infiintarea sa in 1938: Scuola Romana Rorschach. El insusi are 40 de ani de activitate in cadrul institutului, unde lucreaza de la varsta de 18 ani. Scoala de la Roma este o prezenta importanta la Congresele Rorschach, care se desfasoara o data la trei ani, urmatorul fiind programat pentru anul viitor la Instanbul.

Testul Rorschach si psihanaliza

La ora actuala exista doua mari abordari in interpretarea testului Rorschach – cea psihometrica si cea psihodinamica – dar ele nu comunica intre ele aproape deloc. Mentionand in special lucrarile lui Catherine Chabert, Parisi a precizat ca

literatura despre Rorschach si psihanaliza este enorma si contributiile psihanalizei au dat testului Rorschach dimensiuni extraordinare: nu doar cu privire la simboluri, ci si la teoria complexelor. 

Ca sa arate diferenta dintre cele doua abordari, Parisi da ca exemplu raspunsurile subiectilor la plansa de mai jos. Pe laterale exista doua siluete de animal, dar unii spun ca e vorba de doi tigri, altii ca sunt doi miei, doi soricei abia nascuti sau doi cameleoni.

Daca interpretarea psihometrica trateaza toate raspunsurile de mai sus ca fiind egale, interpretarea psihodinamica spune ca cel care se identifica cu un animal bland si supus ca oaia e diferit de acela care se identifica cu tigrul agresiv. La testul Rorschach, spune Parisi,

fiecare raspuns pe care il da subiectul reprezinta conflictele sale interne si complexele sale.

Asa cum, spre exemplu, subiectul care a vazut in imaginea de mai sus doi soricei abia nascuti s-a dovedit ca suferea de alopecie fiind, asemeni soriceilor de-o zi, lipsit de par.

Un studiu despre schimbarile dintr-un secol 

Arhiva de la Scuola Romana Rorschach este pur si simplu enorma. Ea cuprinde toate protocoalele facute subiectilor din anii ’30 pana azi. Profitand de aceasta resursa, Salvatore Parisi incerca sa vada evolutia psihologica a italienilor pe parcursul unui secol: cu diferentele dintre anii ’70 si prezent si cu o deschidere spre studiul Italiei fasciste, al Italiei de dupa razboi, din anii ’50, dar si spre explozia economica si revolutia sexuala din anii ’60.

Imagine din arhiva Scuola Romana Rorschach

Parisi isi apreciaza descoperirile pe care le-a facut pe baza arhivei ca fiind „triste”. Comparand esantioane din diverse epoci pentru a stabili cand si cum s-a schimbat societatea, el constata ca societatea occidentala actuala e unisexuala, adaugand in treacat ca putem asimila Romania acestei lumi occidentale, ceea ce nu putem spune despre Mexic sau despre unele societati sud-americane. La romanii cu varsta de peste 30 de ani masculinul si femininul se disting bine, cel putin in privinta vestimentatiei.

Lumea occidentala a feminizat masculinul si a masculinizat femininul. E vorba de indici Rorschach, nu de observatiile unui psiholog. 

 

 

Problema plansei 3

Plansa 3 din testul Rorschach – pe care o puteti vedea mai jos – era considerata din 1921 pana in 1950 tabla identificarii virile. Asta din cauza ca toti subiectii vedeau in figurile laterale doi barbati, din cauza penisului pe care-l observau la cele doua siluete. Dar in 1957, la Roma, numarul interpretarilor feminine (care vedeau sani la siluete) era aproape egal cu cele masculine (care le vedeau cu penis). Dar pana in ’57, acel colt superior nu era interpretat ca san, ci era luat drept reverul ascutit de la jacheta barbateasca sau de la sacou. Iar in anii ’20 – ’30, femeile nu purtau nici cizme si nici parul scurt. La sfarsitul anilor ’50 -’60, plansa era mai mult masculina decat feminina.

Plansa 3
Aceasta plansa a fost intotdeauna o problema pentru cei cu probleme de identitate sexuala. E, totusi, un test proiectiv, nu? Subiectii italieni in varsta azi de 28-35 de ani au probleme in a identifica sexul din plansa 3. Aceasta plansa e indispensabila in testul Rorschach, pentru ca este indicele realitatii. Chiar daca are probleme in a identifica sexul personajelor, e important ca subiectul sa identifice cele doua siluete umane, pentru ca un subiect non-psihotic nu ar trebui sa aiba nicio problema in a le vedea. Figurile umane sunt vazute de 89% dintre subiecti. Cei care nu le vad, au o probleme de identitate sexuala (Parisi precizeaza ca are alte 9 planse prin care verifica intotdeuna aceasta problema). 

Alte rezultate despre italienii de azi 

Cand, pe baza testului Rorscharch, se expertizeaza capacitatea parentala a unui barbat de 35 de ani si se observa la acest barbat trasaturi de infantilism, se trece asta in diagnostic, dar se mentioneaza ca e in linie cu generatia lui. Modul de a gandi al italianului modern e superficial, a pierdut simtul practic, a pierdut capacitatea de a observa anumite aspecte ale realitatii. In schimb creste critica si agresivitatea:

Italianul mediu are o problema pentru orice solutie. 

Arhiva protocoalelor Rorscharch ale institutului de la Roma mai releva faptul ca:

subiectul de 35 de ani de azi e similar cu adolescentul din anii ’40. 

Adaugand ca tipul de atitudine afectiva al femeii (e vorba de italience) e mai aproape de cel masculin, Salvatore Parisi incheie cu presupunerea ca, in Romania, in 10-15 ani, va exista acelasi tip de realitate sociala precum cea observata de el azi in Italia pe baza testului.

Ştefan Lungu

este în formare în psihoterapia şi psihanaliza copilului şi a adolescentului.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Ştefan Lungumanifestare 2012: Conferinţa Internaţională PsiWorldorg: Scuola Romana Rorschachrubrică: În atenţierubrică: Istoria psihanalizeitestul Rorschach

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Femei pioniere in psihanaliza merg la IPA
Cafe Gradiva

Femei pioniere in psihanaliza merg la IPA

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Cum si-a dorit Sigmund Freud sa moara
Cafe Gradiva

Cum si-a dorit Sigmund Freud sa moara

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Amintiri despre Sigmund Freud, episodul 5
Cafe Gradiva

Amintiri despre Sigmund Freud, episodul 5

by Roland Jaccard
16 noiembrie 2020
Load More
Next Post

Vintilă Mihăilescu: Cuţofili şi javrafobi

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

„Metode proiective”
Cafe Gradiva

„Metode proiective”

8 octombrie 2020
Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni
Cafe Gradiva

Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.