Luni, 12 noiembrie, a trecut în nefiinţă la Geneva, după o îndelungată suferinţă, psihiatrul şi psihanalistul american Daniel N. Stern.
Daniel N. Stern s-a născut la 16 august 1934 la New York şi a fost o figură proeminentă a psihologiei dezvoltării şi în domeniul studiului relaţiei afective timpurii mamă-copil, desfăşurând totodată o amplă activitate de cercetare şi de practică, inclusiv în psihodinamică.
A scris cărţi şi articole de răsunet, dintre care cele mai cunoscute sunt The Interpersonal World of the Infant (1985) şi „The Motherhood Constellation”. A contribuit, până doar cu puţine luni înaintea sfârşitului, la activitatea Boston Process of Change Study Group. Rămâne celebră controversa sa cu psihanalistul francez André Green referitoare la punctele de vedere psihanalitic şi behaviorist în discutarea relaţiei mamă-copil.
Daniel N. Stern se considera un postfreudian care privilegiază, în cadrul
transfer-contratransfer, o experienţă nouă, mai bună de
sine în relaţie cu alţii, presupunând mai puţină interpretare a trecutului şi un accent pe relaţiile de obiect şi pe psihologia Selfului.
Personalitate complexă, interesele sale s-au îndreptat nu doar spre psihiatrie, psihanaliză şi teoria dezvoltării, dar şi spre neuroştiinţe, muzică şi dans.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.