Editura Compania
Va anunta aparitia unui nou titlu din seria ClarObscur
Editura Compania
Asa s-a nascut omul nou
704 pagini
65 lei
O tragedie moderna cu roluri gata scrise : premiera în 1944, ultima reprezentatie de gala în 1964. La mijloc, un deceniu de iad. Tara jefuita, sfidata, înjosita. Popor înfometat, întemnitat, torturat, deportat. Nationalizare, stabilizare, îndoctrinare. Propaganda si militie. Securitate si cenzura. Cartele, bonuri, formulare. Justitie a Partidului, Biserica a statului, economie a activistilor. Rezultat : un regiment de potentati, armate de slugi. O lume noua ratacind si azi în propria-i supravietuire.
Cuprinsul
La drum… ■ … spre Bucuresti, patria fugarului ■ Unde se moare în strada ■ Marea Închidere ■ Marele Botez ■ Iuda-Tito, supertradator ■ Vesti despre „banditii din munti“ ■ Revelatia prin Stalin ■ Sa fie înfierati si dati afara ! ■ Revizuirea pensionarilor ■ Verificarea membrilor de partid ■ Casele poporului ■ Jos mâinile de pe Coreea ! ■ Raionare ■ Psihoza razboiului ■ Isteria atomica si „prabusirea santajului atomic“ ■ Pacea învinge ■ 7 Noiembrie 1950 ■ Reapare pâinea alba ■ Un nou Ev Mediu se deschide
CARTEA ÎNTÂI Încolonarea clasei muncitoare
Dictatura proletariatului este mama legilor ■ Marile procese publice si multe altele mai mici ■ Spaima de masina neagra ■ Aici sfârseste lumea veche ■ În închisori ■ La stuf, în mina, la Canal ■ Sa spui tot, sa suferi tot
La colectiva sau la Canal! ■ „Dam cu drag la colectare“
Sovromânia ■ Un guvern mereu boxat ■ Milionul de porci si Ministerul Carnii ■ Se desfiinteaza Directia Frigului, apar si alte necazuri ■ Zarzavaturi eroice si câteva miracole economice ■ Hai sa traiesti, mai tovarase Plan ! ■ Depasirea depasirii planului ■ Întreceri socialiste ■ Stahanovistii spulbera normele ■ „Metode“ sovietice si „initiative“ românesti ■ „Niciodata nu vom reusi sa realizam planul !“ ■ Haosul centralist ■ Directia Înmormântarii ■ Centralismul democratic sau descentralizarea centralizata ■ Dusmanul de clasa nu doarme ■ Socialismul se construieste salbatic ■ Marile santiere ale patriei ■ Cot la cot : condamnati, soldati, pionieri, brigadieri
Zâmbete potolite si sprâncene ridicate ■ Prioritati si superlative sovietice ■ Biciuirea trecutului, înfierarea Occidentului ■ Teze si lozinci mobilizatoare ■ Institutii noi ■ Jdanovscina la români ■ Manifestari dusmanoase ■ Împotriva cosmopolitismului ■ Noul vocabular ■ Critica si autocritica ■ Agitatia si propaganda ■ Literatura de partid ■ Cenzura si dezinformare ■ Nimic la întâmplare ■ Gata pentru munca si aparare ■ Sarbatorile si sfintii clasei muncitoare
Spiritul de partid patrunde în muzica ■ Curs practic pentru tractoristi si pictori ■ Ce gândea Maria Tomii când lucra în schimbul de onoare al literaturii ■ Problemele tipicului si exagerarea constienta a eroilor pulmonari ■ Catre „adevarata literatura“ ■ Clocitoarea rosie ■ „Bine ati venit, scriitori ai poporului !“
Reforma învatamântului ■ În universitati ■ Îmbunatatirea compozitiei de clasa a elevilor si studentilor ■ Ce-i de facut în timpul liber ?
Orase fumurii, prinse între banchize ■ Viata necrutatoare, vremurile de fier ■ Comert de stat ■ Odihna muncitoreasca ■ Desi încalca morala proletara, tovarasii din conducere nu se simt mai bine ■ Întâlniri cu oameni si fantome ■ Sa râdem, deci, e tot ce ne-a ramas !
Rusaliile Negre (18 iunie 1951) ■ O bomba atomica a explodat deasupra noastra (28 ianuarie 1952) ■ Devieri de dreapta si aventurism stângist (1952) ■ Un om minunat (5 noiembrie 1952) ■ Scapam ! Scapam ! (5 martie 1953) ■ Postul lui Stalin sau al festivalului (martie-august 1953) ■ Capitala Tineretului Lumii (2-16 august 1953) ■ Iarna disperarii noastre (ianuarie-februarie 1954)
Vine destinderea mare ! Revolta jurnalelor (1954-1956) ■ Miracolul margarinei, revolutia plasticului (1954-1956) ■ Congresul al II-lea al P.M.R. (23-28 decembrie 1955) ■ Raportul lui Hrusciov (24-25 februarie 1956) ■ Absenti nemotivat sau o revolutie maghiara pentru români (toamna anului 1956) ■ Televiziune (31 decembrie 1956) ■ Vântul de Rasarit (1956-1961)
Sub steagul fericirii (1958-1960) ■ Marele eveniment de necrezut (1958) ■ Adusi pe ring, boxati bine, facuti KO si eliminati (1958-1959) ■ Înghititi, mestecati (1957-1961) ■ Vor veni si alte vremuri (1958-1960)
Carti ■ Periodice ■ Site-uri si bloguri ■ Filme artistice si documentare
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Foarte fain, Dorin. Felicitari! Abia astept sa o citesc.
Draga Mos Craciun, daca citesti Gradiva, sa stii ca vreau foarte mult sa imi aduci cartea asta. Multumesc.
PS: Daca nu citesti, mi-o iau eu singur si-mi ramai dator, bine?
Acum pricep si eu de unde tacerile tale acolo unde mi-as fi dorit sa te aud. Abia astept s-o citesc, pare foarte interesanta.
Felicitari! Cand e sesiunea de autografe?:)
Ce interesant! Acest deceniu explica multe din mentalitatile de astazi ale poporului roman.
Oare in carte este mentionat si momentul in care Academia Romana interzicea oficial psihanaliza?
O voi cumpara cu interes, felicitari Dorin!!
Va multumesc tuturor pentru felicitari! Va fi o lansare pe la inceputul lui decembrie, va tin la curent, m-as bucura sa veniti.
Citesc cartea. Este admirabil scrisă: captivantă, bine documentată şi răscolitoare.
Multumesc, Mirela, ma bucur ca-ti place 🙂
Mă bucur mult că apărut această carte şi vă felicit, domnule Bîtfoi, că aţi abordat subiectul. De multă vreme mă uit la mirările legate de comportamentul cetăţenilor români în prezent şi îmi dau seama că foarte multă lume care-şi poate face publică părerea nu ştie mai nimic despre epoca de care v-aţi ocupat. Eu am trăit-o şi ştiu că e punctul din care a pornit crearea omului nou, obiectiv realizat cu succes după cum prea bine se vede. Am aflat de curând de apariţia ei şi o voi cumpăra cât mai repede. Vă felicit încă o dată şi vă urez succes în difuzarea ei.
Va multumesc pentru cuvintele bune! Si sunt incantat ca opul meu despre anii '50 va intereseaza in asa masura!
Aveti mare dreptate: acea epoca s-a dovedit hotaratoare pentru vremurile noastre, si inca mult mai mult decat ceausismul epocii de aur. Este adevarat ca oamenii nu stiu, ori nu mai stiu prea multe despre acei ani. Intentia mea a fost tocmai de a-i scoate la lumina, pentru ca sunt intr-adevar esentiali – chiar si pentru ce traim azi.
M-as bucura sa ne mai impartasiti din impresiile dv. despre anii '50.
Mă numesc Cornelia Topală şi v-am scris comentariul precedent. Nu mă descurc foarte bine în hăţişurile informaticii, dar vreau să ştiţi cât de mult mă bucur de apariţia cărţii dumneavoastră.
De mult asteptam o asemenea publicatie pe piata romaneasca! Merg chiar azi s-o cumpar.
Felicitari autorului, ne-ati facut un mare bine, tuturor romanilor, prin faptul ca ati scris despre inneguritii anii `50!
Florin M.
Va multumesc pentru aprecierile dv. si sper ca lectura cartii sa mai lumineze putin acei ani!
"Aşa s-a născut omul nou"…
…în seria…
"ClarObscur"
chiar că!
Nu am citit-o insa cuprinsul si introducerea mi se part un fb teaser. Mai ales cuprinsul, care ofera imaginea de ansamblu. Cred ca e cel mai complet tablou despre comunism la noi? Unde se poate gasi ca as vrea si eu sa o iau.
Pentru mine, care n-am fost prea atrasa de orele de istorie din scoala in care poate ca as fi putut afla o bruma din ceea ce s-a petrecut in acei ani pe care eu nu i-am apucat, cartea de fata constituie un exercitiu viu de istorie.
Totusi cartea nu se citeste ca un manual de istorie, ci ca un roman foarte atent ticluit. Un roman pe care sa-l parcurg cu creionu-n mana.
A, si poeziile culese din realismul socialist si redate-n carte mi se par delicioase. Acolo poeti adevarati! 🙂