Este posibil să-ţi dedici viaţa întreagă combaterii suicidului?
Poate că nu despre „dedicare” este vorba, dar sigur este că întreaga existenţă a lui Mariel Hemingway a fost marcată de suicid. Actriţa afirmă de altfel, explicit, că misiunea sa cea mai înaltă în viaţă a fost şi este de a supravieţui într-o familie cu o bogată istorie suicidală.
Vorbim despre cel puţin şapte sinucideri, printre care cea mai celebră este cea a nu mai puţin celebrului său bunic, scriitorul Ernest Hemingway, la 2 iulie 1961, iar cea mai apropiată – a sorei sale mai mari, Margaux, la 1 iulie 1996. Sinucideri pe care Mariel Hemingway le pune pe seama unor dezechilibre chimice, dar şi a stilului de viaţă, pe cât de creativ, pe atât de autodistructiv, implicând abuzul de substanţe şi depresia.
Mariel Hemingway în Manhattan (r. Woody Allen, 1979)
În ultimul deceniu Mariel Hemingway a participat la numeroase campanii pentru conştientizarea cauzelor şi a implicaţiilor suicidului şi a conferenţiat despre felul în care alegerea stilului de viaţă îţi poate afecta starea mentală. Una dintre acţiunile sale cele mai vizibile a fost distribuirea sa din 2009 în rolul mamei depresive a unui tânăr adolescent de liceu care îşi alege ca temă de proiect şcolar să se sinucidă în faţa camerei de filmare.
Filmul Archie’s Final Project (iniţial intitulat My Suicide), regizat de David Lee Miller, s-a bucurat de un mare succes şi a prilejuit o dezbatere şi o campanie naţională în Statele Unite despre semnele suicidului la adolescenţi şi despre cum se poate reacţiona la ele – în condiţiile în care rata sinuciderilor printre tineri este în prezent în creştere, după o relativă stagnare la mijlocul anilor ’90.
Sursă: http://news.yahoo.com/hemingway-continues-anti-suicide-effort-role-155133003.html
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.