Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Romania mea minte nu are

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Romania mea minte nu are
Share

Cel mai cultural act, sau poate cel mai necultural, privind functionarea psihotica este relativ celebra manea numita Pumnii mei minte nu are cantata de Florin Minune, in care subiectul se percepe ca fiind localizat la nivel de pumni si neavand o minte. Primul lucru care iti atrage atentia este faptul ca acordul gramatical se face la complement si nu la subiect, ceea ce atrage atentia asupra faptului ca agentul actiunii este o minte care lipseste; agentul actiunii, mintea, este situat in negativ, ceea ce ne face sa ne intrebam unde anume exact este localizata mintea, atat la nivel de subiect, cat si la nivel de obiect. Daca este sa urmez intuitia unui mare psihanalist, mintea este in rupere si spargere de fragmente corporale.



Restul versurilor sunt trimiteri la lumea onirica a unui copil de 3, maxim 5 ani, in care sunt prezente obiecte inanimate (pentium 4), animale (bulldog), iar reprezentarea personajelor este doar posturala. Subiectul activ din vis lipseste. Putem deduce ca accesul la stari emotionale este rudimentar, celalalt lipsind ca personalitate de sine-statatoare, fiind doar cel caruia i se rup sau sparg diverse parti corporale. Nu exista subiect la nivelul visului, nu exista nici obiect in stare de veghe. Fara emotii in vis (ma calci pe pantof, iti sparg botul), fara emotii elaborate nici la nivel de veghe. Emotiile sunt substituite cu actiuni de desfigurare a celuilalt.


Singurul sentiment prezent este acela din versul:

Sunt jmekerul cel mai tare

care este o traducere a unei auto-idealizari, care in contextul celorlalte versuri nu ne face decat sa intelegem ca fantasma de omnipotenta este acasa la locul ei. Ne intrebam cu ajutorul carui aparat mental poate traduce o astfel de fantasma in cuvinte? Tinand cont ca este un om de actiune care rupe si sparge, putem spune ca ceea il ajuta sa aiba aceasta senzatie este contactul corporal cu celalalt si violenta impactului pumnului cu corpul. Un alt element care ajuta la acest lucru este faptul ca are o vestimentatie care ii permite sa se incadreze intr-un anumit corp profesional, cel al bodyguarzilor.


De altfel neexistand nici un subiect, nici un obiect, cum ar putea sa existe grade de comparatie a unui sine cu un celalalt? Totul e inanimat, subiectul se reprezinta ca niste pumni fara minte, iar ceilalti sunt parti ale unui corp ce poate fi zdrobit sau rupt.


Legand aceste intuitii de viata de zi cu zi,  ma gandesc ca aceste versuri ar putea reflecta faptul ca la nivel de populatie a Romaniei situatia in care ne aflam este una mai degraba psihotica si in care nu s-a facut inca distinctia intre sistemul persecutor anterior si cel de azi. Avem dovezi ca este acelasi sistem persecutor sau exista schimbari? Ipoteza unei rani narcisice este una foarte fragila si care mai degraba sustine punctul de vedere elitist al performantei individuale in viata. Noi in raport cu Occidentul, fata de care nu ar trebui sa ne diferentieze calitatea innascuta a individului, ci mai degraba deficitul narcisic, de genul ce pot ei, putem si noi, iar daca nu putem este din cauza ca suntem raniti narcisic. Insa acest punct de vedere uita ca exista atat o realitate interna, cat si una externa care functioneaza simultan si in paralel. Florin Minune ne arata mai degraba ca simptomul central al patologiei este angoasa, angoasa care motiveaza atat agresorul, cat si pe cel agresat. Dupa cum se va vedea un pic mai jos, cel agresat este cel care in fapt este agentul declansator al agresiunii:

Citeştedespre

Doar animalele psihanaliza Moll

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

20 decembrie 2022
Conştiinţa David Chalmers TED

Două teorii nebunești despre conștiință

5 octombrie 2022
Noi Dostoievski sado-masochism

Noi, Dostoievski (altă introducere în sado-masochism)

4 octombrie 2022

Daca mi-ai calcat pantoful, iti sparg fata iti rup botul 

agresorul parand mai degraba un subiect omnipotent (jmeker) care isi apara teritoriul (bulldog) cu pasiune. Legea pe care o aplica este cea a pumnului. Aceasta lege pare sa semene cu cea a talionului, dar ii lipseste motivul central al acesteia si anume razbunarea. Legea pumnului se contureaza in jurul apararii teritoriului si a placerii omnipotente pe care o obtii din aceasta activitate. Legea devine astfel un simplu artificiu pervers al abuzului.


Daca presupunem in continuare ca totusi functionarea este psihotica, atunci merita sa urmarim din ce directie vine intentionalitatea actului agresiv. Stim din anumite cazuri de psihotici ca acestia se simt controlati de undeva din lumea externa. Legand acest lucru de faptul ca personajul din versuri pare a fi lipsit de un sine activ si de un eu functional, cu usurinta putem face presupunerea ca intentia agresiva vine din real, de la obiect, de la celalalt. Urmand aceasta logica putem sa ne gandim ca, de fapt, intentionalitatea constiintei si a eului este mai intai intrezarita in obiect. Este necesara dezvoltarea unui eu pentru a putea observa si distinge intre propria intentionalitate si cea a celuilalt. De altfel, nivelul de descriere al propriului eu si a celuilalt este la nivel de parti corporale (pumni, bot, dinti, gura, plaman). Se pare ca Florin Minune percepe intentionalitatea si motivatia oricarui act agresiv ca fiind situate la nivel de parte corporala. Pumnii devin o metoda de cunoastere a celuilalt, dar si o metoda de cunoastere de sine insusi, in care celalalt trebuie spart si rupt pentru a afla ce se afla la baza motivatiei sale psihice. 

Ciprian Taus

este psiholog in formare psihanalitica.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: angoasăArteautor: Ciprian Tausnarcisismpsihanaliză şi muzicăpsihozarubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: În atenţierubrică: Vino şi vezivideo

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Oedip Conversatia Coppola psihanaliza
Psihanaliză

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

by Marin Marian-Bălaşa
3 ianuarie 2022
propaganda psihic traumatizat ceausescu
Psihologie

Propaganda rodește numai pe terenul unui psihic traumatizat

by Alexandra Frîncu
15 decembrie 2021
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral
Psihanaliză

Proiecționistul, încă un Oedip literal

by Marin Marian-Bălaşa
7 decembrie 2021
Load More
Next Post
De ce nu m-am sinucis?

De ce nu m-am sinucis?

Comments 2

  1. Ioana M. says:
    10 ani ago

    O analiza pertinenta pe text. Vreau sa sper ca totusi nu relevanta social.

    Răspunde
    • Ciprian Taus says:
      10 ani ago

      Multumesc pentru aprecieri. Acest text este doar o fictiune interpretativa, si mai mult ca sigur ca e greu de gasit in mod direct in viata de zi cu zi, insa banuiesc ca este "un spectru care bantuie Romania". Imi cer scuze pentru parafraza facuta lui Marx. 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

copilul corporalitate dorinta parintilor dolto
Psi

Copilul, corporalitate şi limbaj al dorinței părinților

29 noiembrie 2020
Cum s-a născut psihosomatica
Cafe Gradiva

Cum s-a născut psihosomatica

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

3 ianuarie 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.