Un studiu recent, realizat de Patricia Owen de la departamentul de psihologie al Universităţii St. Mary din San Antonio, Texas, şi publicat în numărul din iulie al Psychiatric Services, arată că filmele hollywoodiene sunt pline de stereotipii şi dezinformări cu privire la simptomele, cauzele şi tratamentul schizofreniei.
Studiul a fost realizat pe baza a 41 de filme de limbă engleză din perioada 1990-2010, în care este descris cel puţin un personaj cu schizofrenie. Astfel, schizofrenii sunt descrişi ca periculoşi, violenţi şi imprevizibili într-un procent de 83%. Aproape o treime dintre personaje au un comportament criminal, iar un sfert se sinucid. Personajele recurg de obicei la halucinaţii auditive şi vizuale şi la o gândire şi o vorbire dezorganizate. Mult mai puţin sunt ilustrate simptomele în fapt mai des întâlnite ale schizofreniei, precum aplatizarea afectivă, muţenia, lipsa motivaţiei. De asemenea, aproape 80% dintre schizofrenii ecranului sunt bărbaţi – deşi în realitate procentul de schizofreni bărbaţi şi femei este aproximativ egal.
Bineînţeles, „statisticile” de la Hollywood le contrazic pe cele reale, riscul de comportament violent fiind de fapt mic printre schizofreni. Riscul de suicid, în schimb, este peste medie, în jur de 10% dintre schizofreni, cu deosebire tineri, luându-şi viaţa, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Mintală din Statele Unite.
Există totuşi şi unele aspecte ale schizofreniei corect ilustrate pe ecrane, precum faptul că aproape jumătate dintre personaje au un nivel socio-economic scăzut. Aproape jumătate din filme indică utilizarea medicaţiei pentru tratarea schizofreniei, pe când psihoterapia şi terapia de grup sunt rar apelate.
Sursă: http://www.mentalhelp.net/poc/view_doc.php?type=news&id=147923&cn=7
>> Cu ce se ocupă un psihanalist
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.